سرنوشت ناروشن هزاران مهاجر افغانستان که برای رسیدن به کشورهای سومی در هند بهسر میبرند، وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان افغانستان را مجبور به جستجوی راه حل کرد.
این مهاجران با چالشهایی فراوان از عدم اشتغال تا محرومیت از تحصیل روبهرو هستند.
وزیر مهاجرین افغانستان گفته که به زودی هئیتی برای حل چالشهای این مهاجران به هند اعزام میشود.
نورالرحمان اخلاقی این موضوع را در برنامه سالانۀ حسابدهی دولت به ملت مطرح کرد: "در هند ۲۱ هزار مهاجر افغانستان به سر میبرند. پنجهزار تنشان بخاطر دریافت پناهندگی که به کمیشنری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان دادهاند آنجا حضور دارند. برای اینکه به مشکلاتشان بهگونه عمیق رسیدگی شود، ارزیابی کنیم که در آنجا به اتشه نیاز داریم و اینکه چه راه حلی میتوانیم پیدا کنیم. هیئتی به این کشور میفرستیم با طرفهای هندی هم صبحت کند."
وزیر مهاجرین میگوید شهروندان افغان در دیگر کشورها نیز با مشکلات زیادی روبهرو هستند که گاهی رسیدگی به آنها این وزارت را نیز به چالش کشیده است.
آقای اخلاقی در حالی که طالبان را عامل اصلی فرار شهروندان از کشور و چالشهای سر راه آنان در کشورهای بیرونی خواند، گفت که با برخی از کشورها تفاهمنامههایی برای پذیرش شهروندان از سوی کشور میزبان، کشورهای سومی یا بازگشت شهروندان به افغانستان روی دست است.
به گفته او، در حال حاضر حدود دو میلیون و ۴۵۰هزار مهاجر افغانستان در پاکستان و دو میلیون و ۴۷۰ هزار مهاجر دیگر در ایران به سر میبرند. از آن جمله تنها یک میلیون و چهارصد هزار در پاکستان و کمتر از یک میلیون در ایران مجوز اقامت دارند.
گروه طالبان در واکنش به اظهارات وزیر امور مهاجرین حکومت را مقصر فرار شهروندان کشور میخواند.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی این گروه به رادیو آزادی میگوید حکومت افغانستان نتوانسته مسئولیت خود را در برابر شهروندان ادا کند و آنان مجبور به ترککشور شده اند.
ناامنی روز افزون و سرنوشت ناروشن صلح دورنمای بازگشت این مهاجران را بیشتر از گذشته تیره و تار کرده است.
گزارش وزارت امور مهاجرین نشان میدهد که در سال ۲۰۲۰ حدود ۶۷۶ تن به گونه داوطلبانه به افغانستان بازگشتند.
اما در هفتههای اخیر ۲۹ مهاجر افغان به گونه اجباری از سوی کشورهای میزبان به افغانستان بازگردانده شدهاند.