لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۲۸

در نشست مسکو چه گذشت؟ منبع: "طالبان از خواسته‌های‌شان کوتاه نمی‌آیند"


نشست مسکو برای صلح افغانستان
نشست مسکو برای صلح افغانستان

یک منبع در هیئت جمهوریت در نشست مسکو به رادیو آزادی گفت که اعضای هیئت طالبان به هیچ صورت حاضر نیستند کوتاه بیایند و بنابرآن انتظار نمی‌رود اجلاس مسکو نتیجۀ ملموس داشته باشد.

نشست مسکو در پیوند به روند صلح افغانستان شام دیروز با صدور یک اعلامیۀ ۱۰ ماده‌ای از سوی امریکا، چین، روسیه و پاکستان پایان یافت.

امریکا، روسیه، چین و پاکستان در این اعلامیه خواهان آتش‌بس فوری شدند و از حکومت افغانستان و گروه طالبان خواستند با هم صلح کنند.

اعلامیه از جنگجویان طالبان و نیروهای دولتی می‌خواهد که از جنگ دست بکشند و بخصوص از طالبان خواسته شده که عملیات بهاری خود را آغاز نکنند.

نشست مسکو در مورد صلح افغانستان
نشست مسکو در مورد صلح افغانستان
  • اما در جریان نشست که پشت درهای بسته برگزار شده بود، چه گذشته است؟

یک منبع از میان هیئت دولت افغانستان که به دلیل حساسیت موضوع نمی‌خواهد نامش گرفته شود، به رادیوی آزادی گفت که ملا عبدالغنی برادر، معاون سیاسی گروه طالبان بر تأمین صلح بر اساس توافقنامه دوحه تأکید کرده، اما شیخ حکیم، رئیس هیئت مذاکراتی طالبان گفته که این گروه توانسته آزادی افغانستان از امریکا را به دست بیاورد و حالا در پی ایجاد حکومت مطابق به شریعت اسلام است.

منبع افزود که اما عباس ستانکزی، معاون دفتر سیاسی طالبان در قطر گفته که محمداشرف غنی و حکومت‌اش وابسته اند و باید کنار بروند.

به گفتۀ منبع، آقای ستانکزی در جریان نشست بر آشفته شده و گفته آنان نیروهای امریکایی را شکست داده‌اند و اگر آنان از افغانستان بیرون نشوند، حمله‌های‌شان بالای نیروهای خارجی را از سر می‌گیرند.

منبع می‌گوید که مارشال دوستم به دلیل واکنش شدید هیئت طالبان نشست دیروز (۱۸ مارچ) مسکو را ترک کرده است.

در همین حال، یک منبع از هیئت طالبان نیز به رادیو آزادی تائید کرد که آن‌ها با حضور دوستم با لباس مارشالی در جلسه مخالفت نشان داده‌اند.

این منبع همچنان گفت که هنگام سخنرانی اعضای هیئت جمهوریت، طالبان تالار را ترک کردند.

به گفته این منبع امروز ساعت ۱۰ صبح به وقت مسکو به وساطت حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان یک نشست میان هیئت جمهوریت و طالبان برگزار شده است. جزئیات این نشست هنوز در دست نیست.

به نقل از منبع قرار بود هفت نفر به شمول عبدالله عبدالله، حامد کرزی، مارشال دوستم، کریم خلیلی، میر رحمان رحمانی و محمد علم ایزدیار در این نشست اشتراک کنند.

اعضای هیئت افغانستان در نشست مسکو
اعضای هیئت افغانستان در نشست مسکو

به باور این عضو هیئت دولت افغانستان با توجه به روحیۀ طالبان، باور ندارد این اجلاس به نتایج ملموس دست یابد. این منبع می‌افزاید: "طالبان تصمیم خود را گرفته اند و حاضر به کوتاه آمدن نیستند".

اما حبیبه سرابی، دیگر عضو هیئت دولت افغانستان اعلامیۀ مشترک نشست مسکو را بهترین دست آورد این نشست عنوان می‌کند.

او با آن که در بارۀ جزئیات نشست روز گذشته چیزی نمی‌گوید، اما می‌گوید که امروز یک نشست غیررسمی و دوستانه میان هیئت دولت افغانستان و گروه طالبان برگزار شد.

با این وجود آگاهان سیاسی دیدگاه متفاوتی در پیوند به نشست مسکو دارند.

عمر شریفی، یکی از این آگاهان به رادیوی آزادی گفت که نشست مسکو روند صلح افغانستان را به مرحلۀ حساسی نمی‌رساند و در این مرحله هر دو طرف جنگ افغانستان با آزمایش یکدیگر می‌خواهند که امتیازگیری بیشتری کنند.

به گفتۀ آقای شریفی، موضوع مهم توافق نظر سه قدرت بزرگ یعنی امریکا، روسیه و چین در پیوند به روند صلح افغانستان است تا این سه قدرت موضع مشترک شان را به پاکستان اعلام کنند.

عمر شریفی، تحلیل‌گر مسایل سیاسی و استاد دانشگاه
عمر شریفی، تحلیل‌گر مسایل سیاسی و استاد دانشگاه

آقای شریفی می‌افزاید که تغییر موضع طالبان هم بستگی به توافق نظر میان امریکا، روسیه و چین دارد.

از سوی دیگر وزارت خارجۀ افغانستان از اعلامیۀ مشترک ۱۰ ماده‌ای نشست مسکو استقبال می‌کند و می‌گوید که این اعلامیه گام جدی در راستای آغاز جدی گفت‌وگوهای صلح برای رسیدن به یک صلح پایدار خواهد بود.

وزارت خارجۀ افغانستان همچنان از این که در اعلامیه گفته شده است که برپایی نظام امارت اسلامی قابل قبول نیست، استقبال کرده و دموکراسی را یگانه نظام قابل قبول برای این کشور دانسته است.

XS
SM
MD
LG