غلام حسن، دهقان بامیانی هم نان آور خانواده ۸ نفریاش است و هم سعی میکند که محیط محلهاش پاک و سرسبز باشد: "نهال میشانیم که بامیان سرسبز شود به ثمر برسد. ما استفاده کنیم، محیط زیست خوب شود. من میخواهم که همه برادر وار کار کینم و فضای بامیان را خوب و خرم بسازیم."
غلام حسن میگوید برخیها درختان را قطع میکنند و زبالههای شان را در محیط شهر میاندازند و مسئولیت فردی خود را نسبت پاکیزه نگهداشتن محله و شهر ادا نمیکنند.
ثریا حقیار از باشندگان بامیان با غلام حسن موافق است: "خودم در قریه و قصبات و جاهای دیگر با مردم سر خوردهام که خطراتی را که متوجه محیط زیست است، آنها متوجه نمیشوند، چون آگاهی ندارند."
علی رضا ابراهیم استاد رشته جامعه شناسی در پوهنتون بامیان است.
او میگوید در کنار مسئولان امور خود مردم هم در ایجاد محیط پاک و سرسبز و در مجموع توسعه پایدار نقش دارند.
ابراهیمی میگوید شهروند مسئولیت پذیر کسی است که برای بهبود وضعیت اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و محیط زیستی تلاش کند و اراده و روحیه فعالیتهای جمعی را تقویت بخشد.
اما از دید او تا هنوز مقولۀ شهروند مسئولیت پذیر به صورت اساسی در جامعه جا نیفتاده: "همکاری مشترک هنوز هم در زندگی ما به عنوان یک مقوله جای نگرفته. هنوز هم ما خیلی فردی فکر میکنیم. گر چه ما در بامیان شاهد فعالیتهای جمعی در امورات شهری هستیم، اما این بسنده نیست."
او آموزش، اطلاع رسانی، آگاه سازی، فرهنگ سازی و حساس کردن افکار عامه نسبت به حفظ محیط زیست را از راههای عمده برای جلوگیری از تخریب طبیعت و محیط زیست میخواند.
محمد امان امان شاروال بامیان میگوید برنامههای آموزشی را جهت آگاهیدهی مردم در قبال مسئولیتهای شهروندیشان برگزار کرده اند: "برنامههای ارتقاء ظرفیت را برای مردم برگزار کردیم. نه تنها در قبال حفاطت از محیط زیست و ایجاد محیط سالم زندگی آموزش دادیم، بلکه خیلی از پروژهها را اجرا کردیم که خودشان تطبیق کنند و مسئولیت پذیر شوند."
تقی یکی دیگر از دهقانان بامیان میگوید در کنار مردم، مسئولان هم باید مسئولیت های شان را به نفع مردم به درستی ادا کنند تا محیط پاکیزهتر و زندگی بهتر شود: "هم مردم هم حکومت تمام جامعه باید سهم بگیرند. من خودم تا هنوز دهها هزار درخت را برای خود و دیگران شاندم و شاخه بری کردم."