همزمان با تأکید حکومت افغانستان به برقراری آتشبس، امریکا اعلام کرده که تلاشهای خود در این زمینه را سرعت بخشیده است.
حکومت افغانستان "نقشۀ راه صلح" خود را امروز (۱۸ حمل) منتشر میکند – طرحی که برخی آن را جایگزینی برای طرح صلح امریکا دانستهاند.
یکی از موضوعات اصلی این راهکار آتشبس دایمی و پایان دادن به خشونت است.
محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان در سخنرانی خود در این مورد که بخشی از آن در صفحه فیسبوک ارگ منتشر شده، گفته که موفقیت گفتگوهای صلح وابسته به برقراری آتشبس پایدار است.
آقای غنی گفت: "ختم خشونت ۴۲ ساله به صورت اصلی هدف ما است؛ نه صلحی که آغاز یک جنگ دیگر باشد. بیجای از آتشبس میترسند و فکر میکنند که اگر آتشبس نکردند، جامعه اینها را رد میکند."
نقشۀ راه صلح حکومت افغانستان سه موضوع اساسی دارد که شامل آتشبس، حکومت صلح و انتخابات میشود.
رئیس جمهور غنی در حالی بر پایان خشونت و آتشبس تأکید کرده که امریکا هم گفته که آتشبس در گفتگوهای صلح یک بحث اساسی است.
سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا به خبرنگاران گفته که زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان برای دستیابی به این هدف از طریق توافق سیاسی در دوحه سرگرم گفتوگو با نمایندگان دولت افغانستان و گروه طالبان است.
نِد پرایس روز سهشنبه (۱۷ حمل) به خبرنگاران گفت که خشونت قابل پذیرش نیست و امریکا بارها از طالبان خواسته که جنگ را متوقف کنند.
به گفتۀ آقای پرایس، زلمی خلیلزاد با شرکای بینالمللی کار میکند تا بتواند به هر دو طرف کمک کند که به این هدف زودتر برسند.
در همین حال، یکی از اعضای هیئت مذاکرهکننده دولت افغانستان به شرط افشا نشدن هویتش گفت که اعضای این هیئت در دیداری طولانی با آقای خلیلزاد، درباره موضوعات مختلف از جمله آتشبس، نظام آینده و حمایت از آزادیهای مدنی بحث کردند.
هیئت گفتگوکننده دولت افغانستان از آغاز مذاکرات در شانزدهم جدی گذشته روی برقراری آتشبس تأکید کرده، اما با گذشت سه ماه این بحثها به نتیجهای نرسیده است.
در عین حال، مسئلهای دیگر هم بر موضوع آتشبس سایه افگنده و آن ادامه حضور نیروهای خارجی در افغانستان پس از اول ماه می است.
طالبان هشدار دادهاند که اگر این نیروها مطابق توافقنامه صلح دولت در اول ماه می بیرون نشوند، حملههای خود را شدت خواهند بخشید.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید گفته که خروج نیروها تا اول ماه می از لحاظ لوژیستیکی دشوار است.
خانم ساکی روز سهشنبه به رسانهها گفت: "نخست این تاریخ تعیین شده نیست، اما رئیس جمهور [جو بایدن] گفته که طبق جدول زمانی، خروج همه نیروها تا اول ماه می از نظر لوژیستیکی دشوار است. وی همچنین در دهههای گذشته هر زمانی که دربارۀ جنگ افغانستان نظر ارائه کرده، در آن زمان که معاون رئیس جمهور هم بود، با دیگر مقامهای دولتی همصدا نبود. بنابر این، مردم باید نسبت به تعهدات او مطمئن باشند، اما این تصمیم نیز مهم است؛ تصمیمی که باید در مشورت با متحدان امریکا و همچنین تیم امنیت ملی اتخاذ شود و برای این کار به زمان نیاز است."
ادامه خشونت همزمان با گفتگوهای صلح، مذاکرات صلح را دشوار کرده است.
دولت افغانستان میگوید که در صورت برقراری آتشبس، گفتگوهای صلح به روشی معنیدار و موفقیتآمیز پیش میرود، اما طالبان میگویند که درگیریها را به میزان قابل توجهی کاهش دادهاند و آتشبس مربوط به گفتگوهای بینالافغانی است.
اما هیئت مذاکراتی دولت افغانستان میگوید که بارها برای بحث روی این موضوع آمادگی نشان داده، ولی طالبان حاضر به گفتوگو نشدند.