سی و سه اثر باستانی سرقت شده از امریکا به موزیم ملی افغانستان بازگردانده شدند.
وزارت اطلاعات و فرهنگ میگوید این اثرها درنتیجه حفرکاری و کاوش در افغانستان بدست آمده بودند به کشورهای دیگر قاچاق شده بودند.
جنگهای داخلی وکاوشهای غیرقانونی.
شاید صدها اثر باستانی افغانستان هنوز در موزیمهای کشورهای دیگر مانده است.
تازه ۳۳ اثر باستانی افغانستان از امریکا به کابل انتقال داده شده اند.
این اثرها به دورههای آئین بودایی، هندویزم و اسلامی مربوط سدههای دوم و سوم میلادی و نخستین سدههای اسلام بر میگردد.
صابر مهمند معین وزارت اطلاعات و فرهنگ به رادیو آزادی گفت: "نزدیک به ۳۳ رقم آثاری که از سوی یک شخص در سارنوالی در ایالات کلیفورنیا شناسایی شده بود در نتیجه یک عملیاتی داخلی آنان این به دست آمد در دست حکومت امریکا افتید، و حکومت امریکا پس از شناخت آنان که دانستند این به افغانستان ارتباط دارد به سفارت افغانستان در امریکا تسلیم کردند. این آثار خوشبختانه امروز به کابل رسید."
این اثرها که شامل تندیسهای بودا نیز میشوند امروز پنجشنبه از سوی وزارت خارجه به موزیم ملی کشور سپرده شدند.
با این همه، به علت نبود یک آمار مشخص از داشتههای باستانی، دولت افغانستان تاکنون نمی داند که چه شمار این اثرها به کشورهای بیرونی چاقاق شده اند.
درسالهای پسین حکومت افغانستان صدها اثر باستانی را که به برون قاچاق شده بود به افغانستان بازگرداند؛اما به گفتهٔ مقامهای وزارت اطلاعات و فرهنگ کشور هنوز صدها اثر باستانی ارزشمند این کشور ناپدید است.
بیشتر این اثرها درنتیجه جنگهای داخلی و کاووشهای غیرقانونی به بیرون قاچاق شده اند.
شماری از باستان شناسان میگویند افغانستان کنوانسیونهایی با نهادهای بینالمللی امضاء کرده و کشورهای عضو آن باید اثرهای باستانی قاچاق شده افغانستان را دوباره به این کشوربرگردانند.
عمراخان مسعودی رئیس پیشین موزیم ملی و کارشناس امور اثرهای باستانی میگوید: "درجنگهای داخلی موزیم کابل تخلیه شد تعمیر آن آتش گرفت هشتاد درصد اثر آن به غارت برده شد.این یک آغاز نیست بلکه پیشتر از آن نیز پولیس نیویارک اثرهایی مربوط به افغانستان را به این کشور سپرده است، انتظار دارم وزارت اثرهای بیشتر را بربنیاد یک تفاهم پس به اینکشور باز گرداند."
درحالیکه وزارت اطلاعات و فرهنگ از تلاشها برای تامین امنیت مکانهایی که در آنها اثرهای باستانی این کشور وجود دارند سخن میزند؛ اما کارشناسان به این باورند که در بخشهای ناامن هنوزهم کاووش و کندن کاریهای غیرقانونی وجود دارد و آثار باستانی این کشور به بیرون قاچاق میشود.