ایالات متحده و ناتو از آغاز روند خروج نیروهایشان از افغانستان خبر دادند.
قصر سفید دیروز اعلام کرد که خروج نیروهای امریکایی از افغانستان آغاز شده. به گزارش مرکز خبر رادیو آزادی، کمتر از صد سرباز با تجهیزاتشان افغانستان را ترک کردند.
در همین حال، یک مقام ناتو که خواسته است نامش افشا نشود، به خبرگزاری فرانسه تأیید کرده است که روند خروج نیروهای ناتو از افغانستان آغاز شده. اوافزوده است: "متحدان ناتو در میانۀ ماه اپریل تصمیم گرفتند تا اول می خروج مأموریت حمایت قاطع از افغانستان را آغاز کنند و این کار آغاز شد."
این مقام ناتو گفته است، روند خروج نیروها ظرف چند ماه تکمیل خواهد شد.
او افزوده است، مصئونیت نیروها اولویت آنهاست و به هر گونه حملۀ احتمالی طالبان در این جریان پاسخ محکم داده خواهد شد.
پیش از اعلام آغاز بیرون شدن تمامی نیروهای امریکایی و ناتو، شمار آنها در افغانستان حدود ۹،۵۰۰ تن گفته شده .
جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده اعلام کرده است که نیروهای امریکایی تا یازدهم ماه سپتمبر امسال افغانستان را ترک خواهند کرد. او پنجشنبه (۲۹ اپریل) در سخنرانیاش به کانگرس ایالات متحده گفت، به اهدافشان در افغانستان دست یافته اند.
بایدن افزود: "ما تهدید تروریستی القاعده در افغانستان را به پایینترین سطح رساندیم و پس از ۲۰ سال شجاعت و قربانی، زمان آن است که سربازان را به خانه برگردانیم."
وزارت دفاع جرمنی هم گفته است، تمامی یک هزار و سه صد سرباز آن کشور تا اول ماه جولای افغانستان را ترک خواهند کرد.
برخیها نگران هستند که مبادا با خروج تمامی نیروهای بینالمللی از افغانستان، شرایط برای بازگشت دوبارۀ طالبان به قدرت فراهم شود.
شماری هم جنگهای داخلی و تشدید هرچه بیشتر خشونتها را پیشبینی میکنند.
خبرگزاری تاس دیروز به نقل از استانیسلاف زاس، رئیس سازمان پیمان امنیت جمعی گزارش داد که خشونتها از سوی گروههای تروریستی در افغانستان و مناطق هم سرحد با تاجیکستان در اواخر ۲۰۲۰ و اوایل ۲۰۲۱ افزایش یافته.
او در کنار ابراز نگرانی در این مورد افزوده است، معلومات مقامها و دیگر منابع نشان میدهد، که فعالیت گروههای مسلح مرتبط به سازمانهای تروریستی جهانی برای تصرف مناطق تحت کنترل نیروهای دولتی افغانستان افزایش یافته است.
به گفتۀ زاس، این گونه فعالیتها مشخصاً در نزدیکی مرز با تاجیکستان بیشتر شده.
او افزوده است، در حال حاضر طالبان و سازمانهای تروریستی جهانی کنترل بیش از ۳۶۰ کیلومتر ساحه در مرز افغانستان و تاجیکستان را در دست دارند.
حکومت افغانستان تا کنون در این مورد تبصره نکرده.
مارک میلی لوی درستیز قوای مسلح امریکا در ۲۸ اپریل در واشنگتن گفت، پیشبینی در مورد سرنوشت افغانستان پس از خروج نیروهای امریکایی از این کشور دشوار است.
اما او افزود، واشنگتن و ناتو به همکاری خود با افغانستان ادامه خواهند داد.
جرمنی یکی از کشورهای عضو ناتو نیز گفته است، تا سال ۲۰۲۴ سالانه ۴۳۰ میلیون یورو معادل ۵۲۰ میلیون دالر با افغانستان کمک میکند.