امسال نیز بیش از ۸۰ درصد کوکنار در مناطق تحت نفوذ مخالفان مسلح دولت افغانستان کشت شده است.
هم زمان با آغاز خروج کامل نیروهای خارجی و قطع حمایت آنان از نیروهای افغان در عملیات نظامی، دولت افغانستان از دوام کشت کوکنار در مناطقی خبر میدهد که مخالفان مسلح بر آن نفوذ دارند.
وزارت امور داخله میگوید، ارزیابیها برای تثبیت مناطق تحت کشت کوکنار پایان یافته و عملیات محو مزارع کوکنار در مناطقی را آغاز کردهاند که شرایط اجرای عملیات در آن مساعد است.
محمد هاشم اورتاق معیین مبارزه با مواد مخدر وزارت داخله به رادیو آزادی گفت، ارزیابیهای آنان نشان میدهد که امسال نیز بیش از ۸۰ درصد کوکنار در مناطق تحت نفوذ مخالفان مسلح دولت صورت گرفته است.
اورتاق میگوید: "ما کمپاین محو مزارع کوکنار را آغاز کردیم. در ننگرهار که شرایط مساعد بود حدود یکصد هکتار اراضی را از کوکنار پاکسازی کردیم و در دیگر ولایتها هم با مساعد شدن وضعیت کمپاین اجرا میشود. ۸۵ درصد کوکنار در مناطق تحت نفود مخالفان مسلح دولت کشت شده و کشت به حمایت آنان صورت میگیرد. با تاسف که باز هم بیشترین کشت کوکنار در مناطق جنوبی و جنوب شرقی صورت گرفته است، از جمله در ولایتهای کندهار، هلمند، ارزگان و ولایت بدخشان."
فصل اول کشتزارهای کوکنار در ولایتهای گرم سیر افغانستان نیش زده شده و به گفته اعضای شوراهای ولایتی کندهار، هلمند و ارزگان، دهقانان توانستند در نبود عملیات محو مزارع، تقریباً تمامی حاصلات کوکنار شان را بردارند.
به گفته اعضای شورای ولایتی هلمند، طالبان مناطقی را که سال گذشته تصرف کرده بودند کاملاً در اختیار دارند و در اکثریت این مناطق فصل اول کوکنار نیش زده شده و برای کشت فصل دوم آمادگی گرفته میشود.
محمد اشرف ناصری والی پیشین زابل میگوید، با خروج نیروهای خارجی مسوولیتهای عملیاتی نیروهای افغان افزایش یافته و آنان نمیتوانند با امکانات موجود به تنهایی در دو جبهه جنگ با طالبان و مبارزه با مواد مخدر به گونه هم زمان بجنگند.
ناصری گفت: "به هر اندازه که وضعیت امنیتی بدتر میشود، کشت کوکنار نیز افزایش مییابد. برای کاهش در کشت کوکنار به همکاریهای منطقوی و جهانی نیاز است، تا امکانات مالی را در اختیار حکومت افغانستان قرار دهند. مبارزه با کشت کوکنار تنها با امکانات داخلی افغانستان امکان ندارد، زیرا از یکسو مصارف جنگ جاری بر دوش حکومت افغانستان قرار دارد و از سوی دیگر مبارزه با مواد مخدر نیز به همین اندازه امکانات نیاز دارد."
دوام کشت کوکنار در ولایتهای جنوبی و جنوب شرقی افغانستان در حالی است که به اساس گزارش تخمینی اداره احصاییه و معلومات، سال گذشته نیز از میان ۲۲۳ هزار هکتار زمین تحت کشت کوکنار، بیشترین کشت در همین مناطق صورت گرفته بود.