بر علاوه فروش آزاد تنباکو در تمامی شهرهای افغانستان، تولید نسوار صنعتی یا پان نیز در سالهای اخیر بیشتر شده و حتی واردات آن از کشورهای منطقه به افغانستان به گونه علنی و رسمی صورت میگیرد.
وزارت صحت عامه میگوید، استفاده از تنباکو با گذشت هر سال در افغانستان افزایش مییابد.
عبدالشکور حیدری معاون تخنیکی ریاست کاهش تقاضا به مواد مخدر وزارت صحت عامه به رادیو آزادی گفت، سرویها نشان میدهد که عامل اصلی اعتیاد جوانان به مواد مخدر، ابتداء استفاده از تنباکو بوده است: "تنباکو جزء صنف مواد مخدر است و سروی ها نشان داده که دروازه ورودی به مواد مخدر مشکلزا هم تنباکو بوده است. سرویهای که در افغانستان صورت گرفته به ویژه نوجوانان و جوانان در آغاز با استفاده از تنباکو به سوی استفاده از چرس و بالاخره تریاک، هیرویین، شیشه و سایر مواد مخدر رفته اند."
یافته های اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد نشان میدهد که با وجود تعهد دولتها برای کاهش استفاده از تنباکو، هنوز هم مکانهای عمومی شاهد استفاده بیش از حد از تنباکو بوده است.
هرچند حکومت افغانستان نیز سه سال قبل پارک شهرنو، پارک دهبوری و منطقه ده افغانان را محلات عاری از تنباکو اعلان کرد، اما شهریان کابل میگویند که بر علاوه استفاده از تنباکو، این دو پارک به محل تجمع معتادان مواد مخدر مبدل شده است.
داکتر عبدالرحمن راسخ مسئول برنامه ملی کاهش تقاضا به مواد مخدر وزارت صحت عامه، تنباکو را عامل بزرگ مبتلا شدن انسانها به سرطان میداند.
وی میگوید، اکثریت کسانی که در سالهای اخیر در افغانستان به سرطان مبتلا شده اند، کسانی اند که از پان استفاده میکردند: "پان نسبت به نسوار سنتی ما مضرتر است. تاجران برای فروش بیشتر مواد شان، در کنار استفاده از تنباکو، در ساخت پان از مواد اعتیاد آور نیز استفاده میکنند، تا مشتری همیشه آنرا خریداری کند. ۷۵ فیصد سرطانهای شُش مربوط کسانی است که آنان از تنباکو استفاده میکنند. ۹۵ فیصد سرطانهای دهن، دندان، مری و سیستم تنفسی با استفاده از پان ارتباط دارد."
سی و یکم ماه می روز بینالمللی مبارزه با تنباکو است و سازمان ملل همه ساله با تدوین استراتژیها و سپردن مسئولیتهای جدید به دولتها، از آنان میخواهد که در مبارزه با تنباکو جدیتر عمل کنند، اما بررسیهای خود این سازمان نشان میدهد که با گذشت هر سال استفاده از تنباکو بیشتر میشود.