نشریۀ ایس بیایس در مورد آنعده از افغانهای پرداخته که با نیروهای استرالیایی کار کرده اند و اکنون با خروج این نیروها با تهدید رو به رو اند.
نشریه مینویسد که ماریس پین وزیر خارجه استرالیا در اوایل جون به کمیته سنای کشورش گفت که روند صدور ویزه به افغانهایی که با نیروهای این کشور کار کرده اند طبق برنامۀ که از پنج سال به اینسو آغاز شده، ادامه دارد.
در ادامه آمده که تقاضا برای انتقال ترجمانها و کارمندان افغان که با نیروهای خارجی کار کرده اند در حالی افزایش یافته که با آغاز خروج نیروهای خارجی از افغانستان تهدیدها و خشونتها در نقاط مختلف این کشور شدت گرفته و این تهدیدها متوجه کارمندان افغان و خانوادههای آنها هم است.
براساس نوشتۀ ایسبیایس، تا اکنون چهل افغان که در کنار نیروهای استرالیایی کار کرده اند، ویزه این کشور را دریافت کرده اند و قرار است بین تاریخ ۲۰ جون الی ۳۰ جون بسیاری دیگر از این کارمندان از افغانستان به استرالیا منتقل شوند.
در ادامه آمده که براساس معلومات وزارت داخله استرالیا، از سال ۲۰۱۳ تا حال ۱۲۰۰ افغان که با نیروهای این کشور در دو دهه اخیر کار کرده اند به استرالیا انتقال یافته اند.
این در حالیست که دیدبان حقوق بشر هم در هشتم جون گفت کشورهای که از افغانستان بیرون میشوند روند انتقال کارمندان افغان به بیرون از این کشور را سرعت ببخشند.
دیدبان حقوق بشر گفته که با خروج نیروهای خارجی از افغانستان، این نگرانی هم ایجاد شده که ممکن طالبان آنعده از کسانی را که با نیروهای خارجی کار کرده اند، مجازات کرده و هدف قرار دهند.
نشریۀ فارن پالیسی در مورد گسترش ویروس کرونا در افغانستان نوشته است.
نشریه مینویسد که براساس ارقام نشرشده از سوی وزارت صحت عامه افغانستان روز دوشنبه ۵۶ نفر در اثر ابتلا به ویروس کرونا جانهای شانرا از دست دادند و با این ارقام از آغاز گسترش ویروس کرونا در افغانستان تا اکنون شمار مرگومیر این همهگیری به سه هزار و ۱۹۵ نفر رسید.
در ادامه به نقل از کارمندان صحی آمده که گفته اند بسیاری از افغانها بیماری کووید۱۹ را ثبت نمیکنند از همینرو شمار تلفات و مبتلایان این همهگیری ممکن به مراتب اضافهتر از ارقامی است که وزارت صحت عامه آنرا نشر کرده.
به باور این روزنامه، بسیاری مردم در افغانستان زمانی که عزیزان شانرا در اثر ابتلا به ویروس کرونا در شهر کابل از دست میدهند، اجساد آنها را به ولایات و قریههای خود انتقال داده و در آنجا دفن میکنند.
فارن پالیسی در ادامه نوشته که در سه ماه اول شیوع ویروس کرونا در افغانستان، مقامهای صحت عامه اشتباهات زیادی را مرتکب شدند.
نشریه نوشته، به دلیل فساد گسترده در افغانستان دستگاههای تنفس مصنوعی به شفاخانهها نرسید و قیمت تجهیزات صحی هم افزایش چشمگیری پیدا کرد.
آگاهان صحی کمبود واکسین ضد ویروس کرونا در افغانستان را یک مشکل اساسی دیگر خوانده اند که به گفته فارن پالیسی، افغانها را با این همهگیری بگونه چشمگیری دست و گریبان کرده است.