عبدالغنی برادر، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر برای موفقیت گفتگوهای صلح با دولت افغانستان، بر اجرای توافقنامه صلح دوحه تأکید کرده است.
با تشدید جنگ در میدانهای نبرد، ملا عبدالغنی برادر معاون رهبر طالبان و رئیس دفتر سیاسی این گروه در قطر، در مقایسه با شدت و گسترش جنگ جاری در افغانستان، در مطلبی از موضع نسبتاً نرمی سخن گفته است.
آقای برادر در مطلبی که یکشنبه پخش شد، نوشته که طالبان به حل بحران افغانستان از راه گفتگو باور دارند، اما تاکید کرده که برای موفقیت این گفتگوها باید توافقنامه صلح دوحه اجرا شود.
رئیس دفتر سیاسی طالبان بر آزادی زندانیان این گروه از زندان حکومت و حذف نامهای رهبران طالبان از فهرست سیاه سازمان ملل متحد تاکید کرده است.
او با تأکید بر مشارکت و برابری همه افغانها در نظام آینده، نوشته "در افغانستان آینده ما بر بنیاد دین اسلام و در روشنی عنعنات پسندیده جامعه افغانی به حقوق همه اتباع مردان و زنان کشور خود مانند آزادی بیان، آموزش، کار و غیره خود را متعهد میدانیم."
ملا برادر همچنین افزوده که در نظام آینده حقوق اقلیتها محفوظ خواهد بود، اما از جامعه جهانی خواسته که بگذارد افغانها از راه گفتگو در مورد ساختار نظام آینده به تفاهم برسند.
معاون گروه طالبان همچنین تاکید کرده که خاک افغانستان در برابر هیچ کشوری استفاده نخواهد شد و به کسی اجازه مداخله در امور افغانستان نیز داده نمیشود.
رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر بر تامین امنیت نمایندگیهای دیپلماتیک، موسسات کمکرسان تأکید کرده و از جوانان خواسته که در کشور بمانند و به کار ادامه دهند.
رئیس مرکز رسانههای حکومت افغانستان در واکنش به این سخنان ملا برادر گفته که طالبان به جامعه کثرتگرا باور ندارند.
دواخان مینهپال گفت: "طالبان به جای این که جنگ نامشروع و افغانکشی را متوقف کنند، برعکس آن را شدت بخشیدهاند. این به این معنی است که به آنچه ملا برادر گفته، آنها باور ندارند. تصویر جدید افغانستان و تنوع را هنوز نپذیرفتهاند. طالبان تا حالا از لحاظ فکری به جامعه کثرتگرا، که در آن جمهوریت، آزادی بیان، آزادی زنان و حقوق بشر مراعات شود، آماده نیستند."
حکومت افغانستان توافقنامه صلح دوحه را معامله میان امریکا و طالبان دانسته و تاکید کرده که در صورت ادامه جنگ، آزادی زندانیان طالبان ناممکن خواهد بود.
حکومت حدود ۵٬۵۰۰ زندانی طالبان را به شرط عدم بازگشت آنها به میدان جنگ، آزاد کرده است، اما بارها گفته که بیشتر آنها دوباره به میدان جنگ برگشتهاند. طالبان این ادعا را رد کردهاند.
عبدالغنی برادر، فرد شماره دوم طالبان در حالی این اظهارات را بیان کرده که جنگ در افغانستان شدت یافته و همه روزه طالبان از سقوط پیهم ولسوالیها و تلفات نیروهای امنیتی افغان خبر میدهند.
سخنگویان این گروه امروز از تصرف ولسوالی چهاربولک ولایت بلخ و شماری از ولسوالیهای ولایت تخار خبر دادهاند، اما طارق آرین سخنگوی وزارت داخله پیشرفت طالبان را "اندک" دانسته است.
آرین افزود: "نیروهای امنیتی ما در سنگرهای داغ حضور دارند و اجازه نمیدهند که بخشی از جغرافیای کشور به شکل دایمی با سقوط مواجه شود. ولسوالیهایی که طالبان ادعا میکنند در تصرف آنها هستند، ما برای پسگیری آن و سرکوب طالبان برنامهریزی کردهایم و تحت اجرا است."
از ۴۰ روز پیش با آغاز خروج نیروهای خارجی، رسانهها از سقوط نزدیک به ۳۰ ولسوالی به دست طالبان گزارش دادهاند.
نهادهای امنیتی گفتهاند که نیروهای دولتی از برخی مناطق "عقبنشینی تاکتیکی" کردهاند و دوباره به این مناطق برخواهند گشت.