وزیر خارجه افغانستان میگوید، طالبان به تعهداتی که در توافق فبروری گذشته به امریکا سپرده بودند، عمل نکرده اند.
محمد حنیف اتمر در نشست دیروز (اول سرطان) که به صورت آنلاین با اشتراک اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد برگزار شد، همچنان گفت که طالبان تا هنوز با گروههای تروریستی بینالمللی رابطه دارند: "آنها رابطۀ شانرا با تروریزم بینالمللی قطع نکرده اند. نه تنها به شبکه القاعده بلکه به سایر گروههای تروریستی منطقه پناه داده اند. مانند لشکر طیبه، تحریک طالبان پاکستان، جنبش اسلامی ترکستان شرقی و جنبش اسلامی ازبیکستان."
طالبان پیش از این داشتن ارتباط با گروههای تروریستی از جمله شبکه القاعده را رد کرده اند.
وزیر خارجۀ افغانستان در سخنرانی دیروزش همچنان گفت، طالبان در توافق ۲۹ فبروری پارسال که با امریکا امضا کردند، به کاهش خشونتها هم تعهد سپردند. اما به گفتۀ او نه تنها از میزان خشونتها کاسته نشده بلکه طالبان جنگ را طوری شدت بخشیده اند که در ۲۰ سال گذشته پیشینه نداشت.
دقایقی پیش از محمد حنیف اتمر، دیبرا لاینز رئیس ماموریت سازمان ملل متحد در افغانستان، در سخنرانی به اعضای شورای امنیت، از شدت یافتن جنگ در اینکشور ابراز نگرانی کرد: "فعالیت در میدانهای جنگ در مقایسه با میز مذاکره بیشتر است. در این زمان مهم، مردم افغانستان و دیپلوماتهای خارجی از نبود اتحاد میان سیاسیون افغانستان نگران استند. در بعضی موارد، حکومت برای این کوتاه میآید که سیاست، نسبت به حکومتداری ترجیح داده میشود. به نبود اتحاد باید توجه شود در غیر آن خطر وجود دارد که طالبان اراضی بیشتر را در کنترل خود در آورند."
افزایش ناامنیها در افغانستان، دست به دست شدن برخی ولسوالیها و بیجا شدن غیرنظامیان، کمیسیون مستقل حقوق بشر را نیز نگران کرده.
کمیسیون در اعلامیه دیروز (اول سرطان) گسترش دامنه جنگ، افزایش تلفات غیرنظامیان و زیانمند شدن مردم را، آسیب بزرگ برای تلاشهای صلح دانست.
شکرالله مشکور سخنگوی کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، در پیامی به رادیو آزادی هم از نگرانیهای این نهاد در مورد گسترش جنگها یاد کرد: "شدت جنگ و گسترش خشونتها، همه روزه باعث تلفات غیرنظامیان و تخریب نهادهای افغانستان میشود. این وضعیت باعث محاصره اقتصادی شهرها، تخریب ملکیتهای مردم در نتیجه استفاده از شیوههای جنگی و بیجا شدن مردم در مناطق مختلف کشور شده است."
در نشست دیروز سهشنبه شورای امنیت، رئیس دفتر یوناما در کابل گفت، از ماه می به اینسو، بیش از ۵۰ ولسوالی در افغانستان، به دست طالبان سقوط کرده.
حکومت افغانستان در چند روز گذشته، از بازپسگیری برخی ولسوالی ها در نتیجه عملیات خبر داده.
اما به صورت اوسط، روزانه گزارشها از دست به دست شدن شماری از ولسوالیها و ادامه جنگ و محاصره مناطق خبر داده میشود.
وزارت مهاجرین و عودت کنندههای افغانستان هفته گذشته به رادیو آزادی گفت که در سه ماه گذشته با شدت یافتن جنگها، بیش از ۱۸ هزار خانواده از مناطقشان بیجا شده اند.
سازمان عفو بینالمللی، شمار عمومی بیجا شدههای داخلی در افغانستان را اضافه از چهار میلیون تن میداند.