«حقایق در رابطه به مواد مخدر را شریک کنید و حیات انسان را نجات دهید!» شعار سال جاری میلادی سازمان ملل متحد برای مبارزه با مواد مخدر و کاهش تقاضا به آن است.
گزارش تازه سازمان ملل در رابطه به وضعیت مواد مخدر در جهان نشان میدهد که در سال ۲۰۲۰ میلادی، تعداد معتادان مواد مخدر در جهان به (۲۷۵) میلیون تن رسیده است.
گادا ویلی٬ رییس اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل میگوید، هر سال حدود نیم میلیون نفر در جهان به دلیل استفاده از مواد مخدر میمیرند.
خانم ویلی آگاهی در رابطه به ضررهای مواد مخدر را نیاز جدی میداند و از دولتها میخواهد که نظارتشان بر مصرف مواد مخدر را بیشتر کنند.
ویلی افزود: "آگاهی در رابطه به مواد مخدر سبب نجات جان مردم میشود. در سراسر جهان، از هر هشت نفر نیازمند به تداوی، تنها یک تن آنان در رابطه به مواد مخدر آگاهی دارد. دولتها باید جلوگیری از دسترسی به مواد مخدر را به اساس معلومات دقیق به پیش ببرند. همچنان دولتها باید برنامههای نظارتی و وقایویشان را فعال سازند تا با کشورهای که مصرف کمتر مواد مخدر دارند، در بخش جلوگیری از ترویج بیشتر مواد مخدر همکاری کنند."
در گزارش تازه اداره (UNODC) آمده است که در ده سال گذشته فیصدی معتادان مواد مخدر در جهان ۲۲ درصد افزایش یافته و اگر عرضه مواد مخدر همینگونه دوام یابد، تا سال ۲۰۳۰ میلادی در تعداد معتادان ۱۱ درصد افزایش بیشتر به وجود خواهد آمد.
رییس اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل فقر را عامل افزایش تولید مواد مخدر عنوان میکند و خواهان گسترش آگاهی عامه در رابطه به کشت، تولید، قاچاق و استعمال مواد مخدر است.
وزارت صحت عامه افغانستان، اما آگاهی عامه در رابطه به اضرار مواد مخدر در این کشور را کمتر تاثیر گذار میداند.
عبدالشکور حیدری٬ معاون تخنیکی ریاست کاهش تقاضا به مواد مخدر در این رابطه میگوید: "متاسفانه پیامها و شعارها در افغانستان آنقدر گیرنده ندارد. نخست اکثریت مردم ما سواد کافی ندارند و به رسانهها نیز دسترسی ندارند. مخاطبین ما (معتادان) فرصت گوش دادن و علاقمندی به رسانهها ندارند. بهترین روش برای مبارزه با مواد مخدر در افغانستان، کارها و ادای مسوولیتهای است که مطابق قانون مبارزه با مواد مخدر به آنان سپرده شده و آنان آن را انجام دهند."
یافتههای گزارش سازمان ملل نشان میدهد که ۳۶ میلیون تن در جهان از مواد مخدر متضرر هستند و دلیل عمده آن عدم آگاهی اعضای خانواده افراد معتاد است که نمیتوانند و یا نمیخواهند از عضو معتاد شان دور باشند.
داکتر بریالی میوندوال٬ متخصص درمان معتادان میگوید، هرچند سطح اعتیاد در روستاها بیشتر است، اما برعکس برنامههای آگاهی عامه در افغانستان بیشتر در شهرها متمرکز شده، از همینرو تاثیر گذاری آن کمتر میباشد.
میوندوال گفت: "معلومات و آگاهی خیلی مهم است، در کشور ما عموماً مردم معلومات ندارند و سطح سواد هم پایین است. مردم در افغانستان از مواد مخدر برای بار اول بگونه تجربه و یا فراموشی غمها استفاده میکنند. ما نیاز داریم تا ساحه آگاهی را گسترش دهیم، تنها با تبلیغات در شهرها ما نمیتوانیم آگاهی مردم را در رابطه به مواد مخدر بلند ببریم. آگاهیدهی تنها مسوولیت یک نهاد نه، بلکه مسوولیت تمامی افراد جامعه است. همه باید از اضرار مواد مخدر آگاه باشند و دیگران را هم آگاه سازند."
گزارش سازمان ملل در رابطه به افزایش شمار معتادان در جهان در حالی است که، از شش سال به اینسو هیچ سروی عمومی در رابطه به تعداد معتادان در افغانستان انجام نشده است.
وزارت صحت عامه افغانستان میگوید، در سال ۲۰۲۰ آنان یک سروی را در رابطه به تعداد معتادان بی سرپناه انجام دادند و از این سروی تخمین شد که تعداد معتادان در افغانستان نیز به مراتب از سال ۲۰۱۵ بیشتر شده است.