دو روز پس از کنترل طالبان بر افغانستان، تعدادی از زنان در کابل پایتخت این کشور با گرفتن پوستر به دست صدا بلند کردند.
تعدادی از زنان در مقابل ارگ ریاست جمهوری در کابل با به دست گرفتن پوسترهایی که روی آنها شعارهایی نوشته شده بود، صدا بلند کردند - درست دو روز پس از کنترل طالبان بر کابل پایتخت افغانستان.
این زنان با شعار "زنان افغان وجود دارند"، خواهان حق تحصیل، کار و حضور در اجتماع زیر سایه طالبان شدند.
در تصاویری که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، نشان میدهد که این زنان در چهار راه صدارت کابل مقابل چند نظامی طالب شعار سر میدهند.
سودابه کبیری یکی از این معترضان به رادیو آزادی گفت: "در اعتراضی که کردیم، خواست ما حق تحصیل، مشارکت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی زنان است، هدف ما به عنوان نیمی از پیکر جامعه سهیم شدن ما به تصمیمگیریها و حفظ دستاوردهای بیست ساله زنان افغانستان است."
این زنان میگویند پس از اعتراض آنان، زنان زیادی خواهان پیوستن به آنان برای تحقق حقوق اساسیشان شدند.
پس از کنترل طالبان بر افغانستان، از کمتر از یک هفته بدینسو در بیشتر ولایات وضعیت نظامی است و تمامی فعالیتهای ادارات متوقف است.
زنان با تجربه بیست سال پیش از حکومت طالبان، هراس از نرفتن به وظایفشان، برگشت به عقب و محدود شدن فعالیتهایشان دارند.
اینجا در هرات حسینا عظیمی که از ده سال بدینسو همچو خبرنگار در رسانههای مختلف کار کرده، میگوید نباید صدای زنان خاموش شود.
او امروز چهارشنبه (۲۷ اسد) با جمعی دیگر از زنان خبرنگار در نشستی اشتراک کرده که ریاست اطلاعات و فرهنگ اداره طالبان با رسانههای هرات گرفته است: "من خبرنگار صدایم، صدای ملت من است، وقتی صدایم خفه شود، ملت من آسیب میبیند، همجنس من آسیب میبیند، برای بیان حقخواهی زنان باید زنان صدای خود را بلند کنند و مردان باید کنارشان بایستند، ما شش سال حضور طالبان را از سر گذشتاندیم و چیزهای زیادی را زنان از دست دادند دیگر نمیخواهند فرصتها را از دست دهند."
فاطمه رحیمی بانوی دیگری است که ترس از سلب آزادیهای اساسیاش دارد: "برای منی که در بیست سال درس خواند رشد کردم و کار کردم خیلی سخت است که خانهنشین شوم و این نه تنها من بلکه به تمام زنان شاغل آسیب میزند. با شرایط جدیدی که شکل گرفته، همین را میخواهیم که محدود نشویم، به آزادیهای خود دسترسی داشته باشیم و بازهم همان اجتماعات زنان را بسیازیم."
با آنکه طالبان هنوز موضع خود در باره فعالیتهای زنان را به صورت مشخص بیان نکردهاند، اما روز گذشته ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان در نخستین کنفرانس خبریاش زنان را عنصر مهم جامعه خواند و گفت حقوقشان در چارچوب اسلام محفوظ است.
آقای مجاهد تاکید کرد که بین طالبان امروز و طالبان بیست سال پیش تفاوت عظیمی وجود دارد.
زنان افغانستان در حکومت قبلی طالبان از هیچیک از حقوق اساسی و انسانی برخوردار نبودند، طالبان در آن زمان حق تحصیل و کار را از زنان گرفته بودند و حتی اجازه بیرون شدن از خانه بدون محرم شرعی نیز برایشان داده نشده بود.
اکنون دیده شود که رویکرد طالبان در برابر زنان چیست و دیدگاه این گروه در برابر زنان چقدر دستخوش تغییر شده است.