طالبان کابینۀ سرپرستشان را تحت رهبری ملا محمد حسن آخند اعلام کردند.
در این فهرست شماری از چهرهها و قوماندانان مهم طالبان از جمله صدر ابراهیم، قیوم ذاکر، ملا شیرین، علاالدین آغا و چندین تن دیگر که در جنگها نقش داشتند، دیده نمیشوند.
آیا اداره طالبان ازسوی جامعه جهانی به رسمیت شناخته خواهد شد یا این که هم مانند دهه ۹۰ میلادی، از سوی چند کشور محدود پذیرفته خواهد شد؟
با گذشت بیش از سه هفته از گرفتن کابل، طالبان اداره سرپرستشان را تحت رهبری ملا محمد حسن آخند اعلام کردند.
ملا حسن در ۲۰ سال گذشته، به عنوان عضو شورای قیادی طالبان و در زمان حاکمیت اول این گروه به عنوان والی کندهار و معاون صدراعظم کار کرده.
هاشم وحدتیار٬ رئیس یک انستیتوت پژوهشی در واشنگتن به رادیو آزادی در مورد کابینه طالبان، به چهار نکته اشاره کرد: "اول این که هیچ خانمی در این کابینه نیست. دوم این که تاجیک و یک اوزبک در این کابینه است. سوم این که کابینه متشکل از شبکه حقانی و طالبان است. مساله چهارم که خیلیها هم مهم است، برای وزارتها، حتی به وزارتهای تخنیکی هم ملا ها گماشته شدهاند."
در فهرست کابینه سرپرست طالبان، نامی از ملا هبتالله آخندزاده٬ رهبر این گروه گرفته نشده. او از سال ۲۰۱۶ و پس از کشته شدن ملا اختر محمد منصور، رهبر گروه طالبان بوده.
طالبان به صدراعظم یا رئیس کابینه، لقب رئیسالوزرا داده اند.
ملا محمد حسن آخند که در کندهار زاده شده، از موسسان تحریک طالبان به شمار میرود.
از سایر چهرهها، سراجالدین حقانی٬ رهبر شبکۀ حقانی به عنوان سرپرست وزارت داخله و امیر خان متقی به حیث سرپرست وزارت خارجه گماشته شدهاند.
گمان میرفت کرسی رهبری وزارت خارجه به شیر محمد عباس ستانکزی معاون دفتر سیاسی طالبان در قطر داده شود اما حالا او به عنوان معاون وزارت خارجه افغانستان کار خواهد کرد.
وزارت دفاع هم به ملا یعقوب٬ پسر ملا محمد عمر بنیانگذار گروه طالبان واگذار شده. او از شاگردان ملا هبتالله آخندزاده به شمار میرود.
محمد نعیم٬ سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر، در گفتگو با شبکه تلویزیونی الجزیره، کابینه این گروه را همهشمول دانسته است.
به گفتۀ نعیم، عبدالسلام حنفی معاون رئیس الوزرا اوزبک و فصیحالدین بدخشانی لوی درستیز و دین محمد حنیف سرپرست وزارت اقتصاد تاجیک استند.
سخنگوی طالبان در قطر، با اشاره به نبود زنان در کابینه گفته که در کابینه برخی کشورها، زنان حضور ندارند.
در کابینه اعلام شده ازسوی طالبان، وزارت زنان حذف شده و جای آن را وزارت امر بالمعروف گرفته است.
تا اکنون واضح نشده که طالبان بنابر کدام دلیل، کابینهشان را سرپرست گفته اند.
برخی از مقامهای طالبان گفته اند که تا تشکیل حکومت همهشمول، کابینه فعلی روی کار خواهد بود.
در دور گذشته که طالبان در سال ۱۹۹۶ کابل را گرفتند، کابینۀ موقت اعلام کردند اما این سرپرستی تا سرنگونی رژیم آنها در سال ۲۰۰۱ به حال خود ماند.
معلوم نیست جهانیان با اداره سرپرست طالبان چی خواهند کرد، آیا آن را به رسمیت خواهند شناخت یا نه؟ برخی کشورها هم گفته اند که به طالبان فرصت میدهند تا ببینند که چگونه حکومتی تشکیل میدهند.
سرگی لاوروف٬ وزیر خارجه روسیه روز دوشنبه (۱۶ سنبله) گفت، اگر طالبان حکومت همهشمول بسازند، در مراسم آن اشتراک خواهد کرد.
ترکیه گفته که نیازی نمیبیند، برای به رسمیت شناختن اداره طالبان از عجله کار گیرد.
مولود چاوش اوغلو٬ وزیر خارجۀ ترکیه دیروز تاکید کرد که نیاز است حکومت جدید افغانستان همهشمول باشد و در آن به زنان و اقلیتهای قومی، وزارتها سپرده شود. اتحادیه اروپا هم تقریباً دیدگاه مشترک را ارایه کرده است.
ادارۀ جو بایدن٬ رئیس جمهور امریکا گفته که هنوز خیلی زود است تا حکومت طالبان را به رسمیت بشناسد.