لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۴ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۵۷

تردید کشورهای جهان در پیوند به رسیمت شناختن حکومت طالبان


شماری از افراد گروه طالبان در کابل
شماری از افراد گروه طالبان در کابل

هرچند کدام کشور جهان هنوز حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته ولی تماس‌ها و مراودات غیررسمی میان آنها خصوصاً کشورهای منطقه صورت گرفته است.

با تسلط طالبان برکابل بتاریخ پانزدهم اگست، رئیس استخبارات پاکستان اولین مقام ارشد یک دولتی خارجی بود که یک هفته بعد درپایتخت افغانستان دیده شد. فیض حمید چهارم ماه سپتمبر وارد کابل شد وملاقات‌های با سران طالبان داشت که هیچ چیزی ازآن به رسانه‌ها درز نکرد.

اما برخی رسانه‌های بین‌المللی سپس نوشتند که وی بخاطر میانجیگری در تقسیم قدرت درحکومت جدید طالبان به افغانستان رفته بود. اسلام آباد نیز هنوز حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.

سپس شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی وزیرخارجه قطر اوایل هفته جاری وارد کابل شد. او ملاقات درارگ ریاست جمهوری با محمد حسن آخند رئیس الوزرا کابینۀ طالبان داشت. شیخ عبدالرحمن آل ثانی با عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی و همچنین حامد کرزی رئیس جمهور سابق نیز گفتگوهای انجام داد.

هرچند وزیرخارجۀ قطر اولین دیپلومات ارشد یک کشورخارجی است که بعد از اعلان حکومت طالبان وارد کابل شد، اما دوحه بازهم این حکومت را به رسمیت نشناخته است.

وزیرخارجۀ قطر از طالبان خواست که حقوق زنان را رعایت و دست آوردهای بیست سال گذشته را حفظ کنند.

شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی افزود که هنوز وقت است که قطر حکومت طالبان را به رسمیت بشناسد. قطر یکی از کشورهای است که بیشترین نفوذ میان طالبان دارند و از یک دهه به این سو میزبان دفتر سیاسی طالبان بوده است.

قطر درعین حال روی اهمیت داشتن روابط با طالبان تاکید کرده است.

لولا الخاطر معاون وزارت خارجۀ قطر دراین اواخر روی ضرورت یک روش عاقلانه در تعامل با طالبان اصرار ورزید.

آقای الخاطر گفت: "نیازمندی تعامل با قدرت فعلی روی صحنه درافغانستان دیده میشود. ولی درعین حال ما باید درتعامل با آنها ازیک روش عاقلانه استفاده کنیم ونه روش عاطفی، تا اساساً ما فواید تعامل سازنده با جامعۀ جهانی را به آنها نشان دهیم و اینکه نداشتن چنین تعامل سازنده چه عواقب خواهد داشت."

ترکیه نیز که روابط تاریخی با افغانستان دارد و برای بدوش گرفتند مسئولیت میدان هوایی کابل تلاش داشته گفته که برای به رسمیت شناختن حکومت طالبان از عجله کار نمی‌گیرد.

مولود چاوش اوغلو٬ وزیر خارجۀ ترکیه دراین اواخر گفت که نیاز است حکومت جدید افغانستان همه‌شمول باشد و در آن به زنان و اقلیت‌های قومی، وزارت‌ها سپرده شود.

اتحادیه اروپا هم تقریباً دیدگاه مشابه ارایه کرده است.

۲۷ کشور عضو این اتحادیه برای به رسمیت شناختن حکومت طالبان ۵ شرط گذاشته اند از جمله تشکیل یک حکومت فراگیر.

تاجیکستان وایران دو همسایۀ مهم افغانستان نیز روی تشکیل یک حکومت همه شمول درافغانستان تاکید کرده اند.

چین، همسایۀ مهم افغانستان که یک قدرت جهانی پنداشته می‌شود نیز هنوز حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.

سخنگوی وزارت خارجۀ چین دراین اواخر گفت که امیدواراند تا مقام‌های حکومت جدید افغانستان به تمامی مردم گوش فرا دهند تا انتظار آنها وجامعۀ جهانی برآورده شود.

وانگ وین بن در پاسخ به این سوال که آیا حکومت طالبان را به رسمیت می‌شناسد؟ گفت که چین به حاکمیت، استقلال، وتمامیت ارضی افغانستان ارج می‌گذارد و آمادۀ حفظ ارتباط با حکومت و رهبر جدید افغانستان است.

ادارۀ جو بایدن٬ رئیس جمهور امریکا گفته که هنوز خیلی زود است تا حکومت طالبان را به رسمیت بشناسد.

روسیه نیز هنوز حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.

سرگی لاوروف٬ وزیر خارجه روسیه دراین اواخر گفت، اگر طالبان حکومت همه‌شمول بسازند، در مراسم آن اشتراک خواهد کرد.

درحالیکه پول‌های هنگفت افغانستان درخارج منجمد شده وجهانیان وعدۀ کمک بیش از یک میلیارد دالر با این کشور کرده اند روابط طالبان با جهان برای جلوگیری از بحران، آزاد ساختن پول و دریافت کمک اهمیت حیاتی دارد. برعلاوۀ این نامهای یک تعداد زیاد سرپرست وزیران درکابینۀ طالبان درفهرست سیاه قرار دارند.

ودیر صافی استاد حقوق وعلوم سیاسی پوهنتون کابل به این باور است که جهانیان منتظر اند تا از روش وپالیسی‌های که طالبان اختیار می‌کنند مطمین شوند.

ودیر صافی آگاه امور سیاسی
ودیر صافی آگاه امور سیاسی

آقای صافی افزود: "جهانیان معطل اند که آیا طالبان در پالیسی و در حکومت دایمی که درآینده اعلان خواهند کرد اهداف و اصول جهانی را که درجامعه افغانی هم مطابقت دارد و در اسناد و قوانین بین‌المللی تذکر رفته مراعات می‌کنند یا مثل گذشته مانده اند و مغزهای ایشان هنوز هم متحجر است. اگر اینها پالیسی‌ها را رعایت کرده بودند، شاید(کشورها) یکایک شروع کنند به شناخت این حکومت و کمک نیز همرایش خواهند کرد ودارایی‌های ایشان را که فریز ساخته اند باید رها کنند."

سازمان ملل متحد که از پیش با طالبان روابط داشته روی اهمیت یک حکومت همه شمول و رعایت حقوق زنان ودختران تاکید کرده است.

هیچ زنی درکابینۀ کنونی طالبان شامل نیست.

طالبان گفته اند که خواهان روابط خوب با جهانیان اند.

بلال کریمی، عضو مطبوعاتی طالبان دراین اواخر به رادیوی آزادی گفت کابینه هنوز تکمیل نشده و برخی از وزارت‌ها و معینیت‌ها هنوز هم اعلام نشده اند.

وی افزود که، با تکمیل شدن کابینه به تمام افرادی که خود را محروم احساس می‌کنند، وظیفه داده خواهد شد.

XS
SM
MD
LG