در حال که تعداد زیادی از کشورها سرگرم تعیین خط مشی روابط آینده شان با حکومت طالبان اند، ایالات متحده امریکا در کنار سایر شرایط، مبارزه جدی با مواد مخدر را از مسایلی میداند که آینده روابط واشنگتن با طالبان را تعیین خواهد کرد.
باب منندز رئیس کمیته روابط خارجی سنای امریکا در جلسه استجوابیه وزیر خارجه این کشور، از متحدین امریکا خواسته که برای داشتن روابط و به رسمیت شناختن حکومت طالبان در آینده، نخست از آنان بخواهند که با کشت کوکنار مبارزه کنند و کاروبار مواد مخدر را متوقف سازند.
او افزود:"هیچ کشوری نباید در به رسمیت شناختن رژیم طالبان عجله کند. حتی قبل از آن که بر به رسمیت شناختن آن فکر هم کنیم، باید این شرایط در نظر گرفته شود طالبان باید تمامی روابط شان را با تروریستان، به شمول القاعده و گروههای مرتبط با آن قطع کند، تعهد به برگزاری انتخابات دموکراتیک و قطع تمامی فعالیتهای مرتبط با مواد مخدر. درست است که حال طالبان بر افغانستان حاکمیت میکنند، اما به این معنی نیست که باید ما عملکردهای آنان را قبول کنیم."
رادیو آزادی خواست در رابطه به این خواستههای سنای امریکا نظر مقامهای طالبان را نیز داشته باشد، اما با تلاشهای مکرر کسی حاضر به گفتوگو نشد.
پیش از این یک سخنگوی طالبان در کابل به خبرنگاران گفته بود که آنان اراده جدی برای مبارزه با مواد مخدر دارند و در صورتی که کمکهای خارجی ادامه یابد، کشت کوکنار در افغانستان صفر خواهد شد.
خالد پشتون عضو قبلی ولسی جرگه و تحلیلگر سیاسی به این باور است که طالبان نمیتوانند به این زودی کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر را متوقف سازند، زیرا به گفته وی، طالبان مصروف تشکیل حکومت و سایر مشکلات حکومتداری اند: "امروز مشکل و خواست اساسی مسئله مواد مخدر است، زیرا در بیست سال گذشته مشکل بزرگی را در افغانستان به وجود آورده است. حال طالبان به یک تصمیم قاطع نیاز دارند تا با مواد مخدر مبارزه کرده و کشت کوکنار را منع کنند. در حال حاضر طالبان در تشکیل حکومت و جنجالهای دیگر خیلی مصروف اند، از همین رو من فکر نمیکنم که آنان به این زودیها به مسئله مواد مخدر توجه کرده و به تعهدات شان عمل کنند."
به اساس گزارش اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد، هنوز نیز ۸۵ فیصد تریاک جهان در افغانستان تولید میشود و در سه سال اخیر تولید هیرویین و شیشه در این کشور به پیمانه زیاد صورت میگیرد.