لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۲ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۹:۱۳

سیگار: ضعف حاکمیت دولت سبب ناکامی مبارزه با مواد مخدر در افغانستان شد


آرشیف
آرشیف

اداره سرمفتش امریکا از بازسازی افغانستان در گزارش تازه خود گفته است که در ۲۰ سال گذشته مصرف پول در بخش مبارزه با مواد مخدر سبب کاهش در کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر نشده است.

اداره سرمفتش امریکا از بازسازی افغانستان يا (سیگار) در تازه‌ترین گزارش پس از خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان، به مشکلات در بخش مبارزه با مواد مخدر در چند سال گذشته پرداخته است.

یافته های سیگار نشان می‌دهد که مبارزه ایالات متحده و دولت افغانستان حد اقل در ۱۲ سال گذشته سبب کاهش در کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر نشده و کمک‌ها بیشتر به جیب‌های شخصی، به ویژه زورمندان رفته است.

سیگار نا امنی و مواد مخدر را دو عامل عمده می‌داند که ممد یک دیگر بوده و سبب تقویت گروه‌های جنگی در افغانستان شده است.

آرشیف٬ مزرعه کوکنار در ولایت کندهار
آرشیف٬ مزرعه کوکنار در ولایت کندهار

داکتر ظفر٬ معیین قبلی معینیت مبارزه با مواد مخدر در صحبت با رادیو آزادی، استراتژی‌های مبارزه با مواد مخدر در ۲۰ سال گذشته را زیر سوال می‌برد و از نبود هماهنگی میان نهادهای داخلی و خارجی انتقاد می‌کند.

داکتر ظفر می‌گوید: "در جای که ناامنی بود، در آنجا کوکنار به راحتی کشت می‌شد و قاچاق آن نیز به آسانی صورت می‌گرفت و گروه‌های تروریستی و یا مافیایی در قاچاق آن باهم همکاری می‌کردند، هیچ شکی وجود ندارد که نا‌امنی و مواد مخدر ممد یک دیگر بود. حقیقت این است که با مواد مخدر بگونه دقیق مبارزه نشده است، نه افغان‌ها مبارزه واقعی کرده‌اند و نه خارجی‌ها. قانون و استراتژی خلاف یک دیگر بود، در قانون واضح گفته شده بود که کشت بیش از حد کوکنار جرم است، اما در استراتژی گفته شده بود که در جای کوکنار را تخریب می‌کنیم که در آنجام معیشیت بدیل وجود داشته باشد، معیشیت بدیل هم در عمل درست نبود. در این ۲۰ سال یک بازی صورت گرفته و مبارزه واقعی هیچگاه صورت نگرفته است."

سیگار با توجه به تجارب به دست آمده از افغانستان، به نهادهای دولت امریکا پیشنهاد می‌کند که پس از این مبارزه‌شان با مواد مخدر را بر مناطقی امن و محلاتی تحت حاکمیت دولت متمرکز کنند، زیرا محدود بودن حاکمیت دولت و ناامنی در افغانستان نزدیک به ۹ میلیارد دالر کمک مالی در بخش مبارزه با مواد مخدر را ضایع کرد.

خواستیم در رابطه به مستفید شدن طرف‌های جنگ افغانستان از عواید مواد مخدر، و برنامه آینده طالبان برای مبارزه با آن نظر مقام‌های طالبان را نیز داشته باشیم، اما با تماس‌های مکرر طالبان حاضر به پاسخگویی نشدند.

هاشم الکوزی٬ نماینده پیشین هلمند در مجلس سنای افغانستان
هاشم الکوزی٬ نماینده پیشین هلمند در مجلس سنای افغانستان

هاشم الکوزی٬ نماینده پیشین هلمند در مشرانو جرگه اما می‌گوید که طالبان برای مبارزه با مواد مخدر شرایطی دارند که جامعه جهانی باید به آن بپردازد.

الکوزی گفت: "طالبان در قبال جامعه جهانی بعضی شرایطی دارند که اگر این شرایط بر آورده شود، با مواد مخدر مبارزه جدی خواهد شد. برای دهاقین جلب کمک‌ها مهم است، چون مردم افغانستان در وضعیت بد اقتصادی و فقر به سر می‌برند. از همین رو ضرور است تا جهان، به ویژه امریکا با دهاقین کمک کند."

اداره سیگار از سال ۲۰۰۹ میلادی به این‌سو همه سال نتایج ارزیابی‌هایش را در رابطه به برنامه‌های انکشافی امریکا در افغانستان نشر می‌کند و ارزیابی این نهاد نشان می‌دهد که برنامه مبارزه با مواد مخدر، به شمول برنامه معیشیت بدیل منجر به کاهش کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان نشده است.

XS
SM
MD
LG