لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۱۵ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۰۵:۵۴

باغداران: باغ‌های پسته در بادغیس و هرات در خطر نابودی قرار دارند


درخت پسته. عکس جنبه تزئینی دارد.
درخت پسته. عکس جنبه تزئینی دارد.

خشک سالی و کمبود شدید آب، بخش زیادی از ۳۲۰ جریب باغ پسته ملا تیمور حقانی در بادغیس را نابود کرده.

او حدود ده سال پیش باغ پسته خود را با هزینۀ یک میلیون دالر امریکایی در شهر قلعه‌ نو مرکز ولایت بادغیس احداث کرد، اما بی‌خبر از اینکه هیچ سود مالی از این کار به جیب نمی‌زند.

او به رادیو آزادی گفت که در سالجاری خشک‌سالی بالای باغ‌های پسته تأثیرات بسیار منفی گذاشته است: "در سال قبل ما بیش‌تر از ۱۵ هزار کیلوگرام پسته از باغ‌های خود برداشت می‌کردیم، اما امسال حدود ۵۰ الی ۱۰۰ کیلوگرام پسته بیشتر از باغ برنداشتیم."

در کنار بادغیس در هرات نیز علاقمندی برای احداث باغ‌های پسته زیاد بود.

آمنه هاشمی کاکر هفت سال پیش ۳۵ جریب زمین در ولسوالی زنده‌جان هرات را به باغ پسته مبدل کرد.

اما حالا می‌گوید که درختان پسته در حالت نابودی اند.

او انتقاد می‌کند که حکومت از او حمایتی نکرده: " حدود ۵۵ لک افغانی روی احداث باغ‌ پسته مصرف کردم، اما متأسفانه به ‌دلیل خشک‌سالی هیچ حاصلی از باغ برنداشتیم. عدم حمایت وزارت زراعت باعث شده که نهال‌های پسته خشک شوند. ما دیگر توان مالی نداریم که بالای نهال‌های پسته مصرف کنیم."

خاک بادغیس برای رشد پسته مناسب است و رئیس پشین زراعت بادغیس به رادیو آزادی گفته بود که سال گذشته در ۱۸۰۰ هکتار زمین باغ پسته احداث شده.

در کنار باغ‌های پسته، بیشتر جنگلات پسته نیز در بادغیس موقعیت دارند.

آمار ریاست زراعت بادغیس نشان می‌دهد که مساحت جنگلات پسته به حدود ۳۰ هزار هکتار می‌رسد.

اما کاهش حاصلات به ‌دلیل خشک‌سالی، بر کار و بار مردم هم تأثیر منفی داشته.

مثلاً، تنها کارخانۀ پروسس پسته در بادغیس به آزمون بزرگی رو به رو شده.

عبدالهادی نیازی، یکی از مالکان این کارخانه می‌گوید که به‌دلیل نبود پسته بسیاری از روزها بیکار می‌مانند: "در مورد وضعیت کارخانه به شما بگویم که ما سال گذشته برای شش ماه هر روز فعالیت داشتیم، پسته زیاد بود و بازار مناسب فروش وجود داشت. امسال به‌خاطر اینکه بازار مناسب وجود ندارد و مواد خام کم است، ما در هر ماه هشت الی ده روز فعالیت داریم و دیگر روزها بی‌کار هستیم."

با کاهش تولیدات کارخانه پروسس پسته در بادغیس، شمار کارگران از ۲۰ به ۸ کاهش یافته اند.

مولوی محی‌الدین، رئیس زراعت طالبان برای بادغیس به رادیو آزادی می‌گوید که در دیدار با باغداران پسته مشکلات‌شان را جویا شده و در هماهنگی با نهادهای خارجی برای حمایت‌شان اقدام خواهد شد.

در بادغیس قیمت هر کیلوگرام مغز پسته نیز در حدود ۴۰ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته و هم اکنون تا ۱۲۰۰ افغانی به فروش می‌رسد.

باغداران پسته هشدار می‌دهند که با نابودی باغ‌های‌شان دیگرهیچ‌کسی جرئت نخواهد کرد که پولش را بر احداث باغ‌های پسته هزینه کند.

نگرانی از پیامدهای خشک‌سالی در بادغیس و هرات در حالی مطرح می‌شود که به تاز‌گی برنامۀ جهانی غذا از بحران گرسنگی به علت قحطی و خشکسالی در افغانستان هشدار داده و گفته است که میلیون‌ها انسان در این کشور با خطر گرسنگی روبه‌رو هستند.

XS
SM
MD
LG