نشست یک روزه "ترویکا پلس" در بارۀ وضعیت روان در افغانستان با بیانیۀ که ۱۵ بند دارد در اسلام آباد به پایان رسید.
در این نشست روز پنجشنبه ( ۱۱ نوامبر) نمایندگان امریکا، چین، روسیه و پاکستان اشتراک کرده بودند.
در بیانیه آمده که آنها از وضعیت شدید بشری و اقتصادی در افغانستان عمیقاً ابراز نگرانی و بر حمایت از مردم افغانستان تاکید کردند.
در بخشی دیگر از بیانیه از طالبان خواسته شده است که با هموطنان افغان شان در خصوص تشکیل یک حکومت همه شمول گام بردارند، حکومتی که به گفتۀ اشتراک کنندگان این نشست، زنان را از حقوق مساوی برای مشارکت زنان در تمام عرصه ها برخوردار کند.
در این بیانیۀ مشترک تأکید شده که دسترسی زنان و دختران به آموزش در تمام هسطوح یک مسؤلیت بینالمللی است.
اشتراک کنندگان نشست ترویکا طالبان را ترغیب کرده اند که تلاشها را در زمینۀ آموزش کامل و مساوی به زنان و دختران تشدید بخشند.
در حال حاضر دانش آموزان دختر دورۀ متوسطه در همۀ ولایتهای افغانستان نَه بلکه در شماری از ولایتها میتوانند به مکتب بروند و زنان هم تا حال در تمام ادارههای دولتی کار نمیکنند.
طالبان گفته اند که حقوق زنان را در چهارچوب شریعت اسلامی رعایت میکنند و روی یک مکانیزم کار میکنند که به گفته شان بر اساس آن زمینۀ آموزش به تمام دختران در کشور فراهم میشود.
پس از سقوط کابل به دست طالبان در ۲۴ اسد/ ۱۵ آگست، این اولین نشست ترویکا پلس بود که برگزار شد.
شاه محمود قریشی وزیر خارجۀ پاکستان در آغاز این نشست هشدار داد که افغانستان در آستانۀ فروپاشی اقتصادی قرار دارد.
وی افزود: "تعامل با افغانستان نه تنها باید ادامه یابد، بلکه باید به چند دلیل تقویت شود. هیچکس نمیخواهد شاهد بازگشت مجدد به جنگ داخلی باشد، هیچکس خواهان فروپاشی اقتصادی نیست که بیثباتی را تحریک میکند. همه میخواهند با عناصر تروریستی که در داخل افغانستان فعالیت میکنند به طور موثر مقابله شود و همۀ ما میخواهیم از یک بحران جدید پناهندگان جلوگیری کنیم."
امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ حکومت طالبان که به پاکستان سفر کرده است، در نشست ترویکا پلس شرکت نداشت اما اشتراک کنندگان آن با او و هیئت همراهش پس از نشست دیدار کردند.
آقای متقی در این باره چنین گفت: "من به حیث وزیر خارجه و همراهانم با نمایندگان چین، پاکستان، امریکا و روسیه و اشتراک کنندگان ترویکا پلس نشست داشتیم و روی موضوعات سیاسی، بشری، موضوع منجمد شدن سرمایۀ افغانستان و در مورد روابط و همچنان در بخش امنیت به تفصیل بحث کردیم."
او این را در یک نوار صوتی گفته که محمد نعیم سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در دوحه قطر در توییترش نشر کرده است.
آقای متقی در رأس یک هیئت حکومت طالبان روز چهارشنبه به اسلام آباد رفت.
عمران خان صدراعظم پاکستان دیروز در توییتر نوشت که به امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه افغانستان و هیئت همراهش اطمینان داده اند که تمام کمکهای بشردوستانه ممکن را به افغانستان فراهم خواهند کرد.
وی در ادامه نوشته که بار دیگر از جامعۀ جهانی میخواهد که مسئولیتش را در زمینۀ جلوگیری از یک بحران بزرگ بشری در افغانستان انجام دهد.
آنسو، دیدبان حقوق بشر در بارۀ وضعیت بشری در این کشور ابراز نگرانی کرده و از جامعۀ بینالمللی خواسته است که جلوِ به گفتۀ این نهاد "گرسنگی شدید" را در افغانستان بگیرد.
جان سیفتون، مدیر بخش حمایت از آسیا در دیدبان حقوق بشر در بیانیهای روز پنجشنبه گفت که اقتصاد و خدمات اجتماعی در افغانستان در حال فروپاشی است و افغانها در سرتاسر این کشور از سوء تغذیۀ حاد رنج میبرند.
دیوید بیسلی، رئیس اجرایی برنامه جهانی غذا دیروز گفت که روند کمک رسانی به مردم افغانستان را تسریع بخشیده اند.
به گفتۀ او، ۲۲ میلیون تن در این کشور نیاز به کمک دارند.