مذاکرات میان نمایندگان ایالات متحده و هیئت طالبان در دوحه برای دومین روز در جریان است.
امروز آخرین روز این مذاکرات است.
هر دو طرف فهرستی از اولویتهای خود دارند و میگویند که بر اساس آن بحثهای مفصلی داشته اند.
محمد نعیم سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر امروز سهشنبه (۹ قوس ۱۴۰۰) به رادیو آزادی گفت: "روز گذشته هر دو طرف روی کمکهای بشری، مشکلات اقتصادی و موضوعات سیاسی با هم گفتوگو کردند."
اولویت حکومت طالبان بخش اقتصادی، آزادسازی ذخایر مسدود شده بانکی افغانستان است و در بخش سیاسی به رسمیت شناختن حکومت آنان از مهمترین خواستهای شان است.
اما نمایندگان ایالات متحده با نمایندگان طرف مقابل بخاطر حفظ منافع ملی شان، بر سر میز مذاکره نشسته اند.
وزارت خارجه ایالات متحده امریکا میگوید، در این دور مذاکرات، نماینده امریکا در باره اولویتهای کشورش در افغانستان گفتوگو خواهد کرد.
جالینا پورتر معاون سخنگوی وزارت خارجه امریکا روز گذشته به رسانهها گفته است که ایالات متحده امریکا به دنبال دستیابی به اولویتهای خود در افغانستان است.
به گفته او "مبارزه با تروریسم، احترام به حقوق بشر و خروج امن شهروندان ایالات متحده و متحدان افغانش از اولویتهایی است که این کشور به آن متعهد است."
معاون سخنگوی وزارت خارجه امریکا افزود که هدف این نشستها، دستیابی به منافع امریکا در افغانستان از طریق گفتوگوی باز با طالبان است.
توماس وست نماینده ویژه ایالات متحده در امور افغانستان با همراهی یک هیئت در ۲۷ نوامبر وارد دوحه شد و انتظار میرود تا ۱۵ روز در این کشور بماند.
پیش از گفتوگو با مقامات امریکایی، هیئت طالبان دو روز با نمایندگان اتحادیه اروپا گفتوگو کردند.
این گفتوگوها روی کمکهای بشردوستانه به افغانستان، حقوق بشر به ویژه فراهم کردن فرصتهای تحصیلی و شغلی برای دختران و زنان، تشکیل دولت همه شمول و بازگشایی دفاتر اتحادیه اروپا در افغانستان متمرکز بود.
امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجه طالبان که در راس هیئتی به دوحه رفته است، روز گذشته گفت که دو طرف در مورد برخی نکات به توافق رسیدهاند.
اتحادیه اروپا نیز پس از گفتوگو با هیئت طالبان در بیانیهای اعلام کرد که این گفتوگوها بر سر به رسمیت شناختن طالبان نبوده، بلکه در مورد تعامل عملیاتی آنها در راستای منافع اتحادیه اروپا و افغانها بوده است.
اما هیچ یک از طرفین گزارش مفصلی از مذاکرات روان پشت درهای بسته منتشر نکرده است.
یکی از امیدهای اصلی مذاکرات جاری هیئت طالبان با نمایندگان ایالات متحده، باز کردن درها به روی نگرانیهایی است که میتواند فعالیت سیاسی ایالات متحده امریکا در افغانستان را تحریک کند.
به نظر میرسد که طالبان هنوز هم دوستی ایالات متحده را برای بقای حکومت خود حیاتی میدانند.
اخیراً عباس ستانکزی، معاون وزارت خارجه طالبان گفته است که امیدوارند ایالات متحده به زودی به افغانستان باز گردد و اگر این اتفاق بیفتد، اتحادیه اروپا هم به زودترین فرصت دفاتر خود را در افغانستان باز خواهند کرد.