لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۴ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۱۷

تلاش کشور‌های منطقه برای پُرکردن خالیگاه غرب در افغانستان


آرشیف، شماری از اعضای گروه طالبان در میدان هوایی کابل
آرشیف، شماری از اعضای گروه طالبان در میدان هوایی کابل

به دنبال سقوط افغانستان به دست طالبان، کشور‌های منطقه تلاش دارند تا خالیگاهی را که غرب در افغانستان ایجاد کرده، پُر کنند.

خروج شتابزده و همراه با هرج و مرج نیرو‌های امریکایی و ناتو از افغانستان در ماه اگست به سقوط جمهوری افغانستان، برخوردار از حمایت بین‌المللی انجامید و به حضور نزدیک به بیست سال غرب پایان داد.

آرشیف، خروج نیروهای امریکا از افغانستان
آرشیف، خروج نیروهای امریکا از افغانستان

اکنون طالبان دوباره به قدرت رسیده اند، اما بسیاری از قدرت‌های غربی طوری تصور می کنند که رقیبان‌شان در منطقه می خواهند خلای ایجاد شده را پُر کنند.

برخی پیشبینی‌ها وجود دارد که آسیای میانه و جنوب آسیا شاید به یک مرکز ضد غرب مبدل شود.

به گفتۀ برخی آگاهان، روسیه، چین، پاکستان و ایران می توانند فصل تازه ای از بازی بزرگ را که در قرن ۱۹ باعث رقابت میان قدرت‌های بزرگ جهان بر سر افغانستان شد، بگشایند.

برخی دیگر استدلال می کنند که مسکو، پیکنگ، اسلام آباد و تهران، می خواهند که منافع شانرا از لحاظ جیوپولیتیک در نظم جدید سیاسی جهان بیشتر سازند.

واشنگتن در اداره بارک اوباما رئیس جمهور پیشین امریکا واضح ساخته بود که می خواهد نیرو‌های نظامی را از افغانستان بیرون کند تا جهان به چین متمرکز بماند.

جیمز ری آردن اندرسن پروفیسور تاریخ در پوهنتون جورج تاون امریکا پیشبینی می کند که خروج ایالت متحده از افغانستان، باعث ناپدید شدن نفوذ امریکا در آسیای میانه شده می تواند.

شماری از سربازان امریکایی در هنگام ترک کردن کابل
شماری از سربازان امریکایی در هنگام ترک کردن کابل

برخی دیگر از ناظران اوضاع می گویند که خروج از افغانستان وضعیت را پیچیده می سازد و نمی گذارد که جو بایدن رئیس جمهور امریکا روی محور اصلی‌اش که مقابله با چین است، تمرکز کند.

شماری از متحدان امریکا و نماینده‌های کانگرس ایالات متحده انتقاد می کنند که اداره بایدن با خروج از افغانستان، خطر تروریزم را در داخل خاک امریکا تقویت کرد.

گروه طالبان که در گذشته با شبکۀ تروریستی القاعده متحد بود، اکنون مشغول نبرد با شاخۀ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی معروف به داعش است.

شماری از نیروهای طالبان در شهر کابل
شماری از نیروهای طالبان در شهر کابل

به باور برخی از آگاهان، حضور داعش در افغانستان باعث افزایش خطر برای غرب شده است.

اداره بایدن گفته که هرگونه تهدید تروریستی از افغانستان را نابود می کند.

در حالی که امریکا و متحدانش در ناتو از طالبان می خواهند تا به حقوق بشر به ویژه حقوق زنان احترام بگذارند، چنین خواست از سوی چین، روسیه و یا پاکستان مطرح نشده است.

ایران با رهبری شیعه مذهبش تاکید می کند که تا هنگامی حکومت طالبان را به رسمیت نخواهد شناخت که رهبری سنی مذهب آنها، حکومت همه شمول را ایجاد نکرده باشد.

برخی دیدگاه‌های دیگر در بخش‌های توسعه، جنگ با تروریزم و هماهنگی در مبارزه با قاچاق مواد مخدر، میان غرب و قدرت‌های منطقه، از هم تفاوت دارد.

کریستین فونتین روز از مرکز پژوهشی شورای اتلانتیک به این باور است که در حال حاضر طالبان روابط فعال با چین، روسیه، پاکستان، قطر و ترکیه دارند.

به باور او، در میان این ها، قطر یگانه کشور است که در برابر امریکا قصد خصمانه ندارد.

فونتین روز می گوید که خروج از افغانستان برخی متحدان امریکا را حیران کرده که آیا ایالات متحده به صورت کامل دامنش را از منطقه برچیده و رفته است؟

XS
SM
MD
LG