بریتانیا و جرمنی به تازگی اعلام کردند که هزاران شهروند دیگر افغانستان را که با چالشهای امنیتی روبرو هستند، بیرون خواهند کرد.
برخی از افغانهایی که برای خروج از کشور لحظه شماری میکنند به این اعلام خوشبین هستند.
قاضی افغان که در حکومت پیشین در محکمه کار میکرد و به دلایل امنیتی نمیخواهد نامش در گزارش ذکر شود میگوید، در این اواخر با مشکلات شدید امنیتی مواجه است و از کشورهای جهان میخواهد که برای حفاظت از جانش به او پناه دهند: "از شرعیات فارغ شدم و پس از دوره ستاژ بالاخره در بخش قضا جذب شدم، حالا واقعاً با تهدید مواجه هستم، چون ما در بخشهای جزایی نیز کار کردیم و آن زندانیانی که اکنون آزاد شدند، با تهدید آنان مواجه هستیم، از کار منفک شدیم و بهجای ما ملاها گماشته شدند."
ظاهراً این مشکل تنها برای قاضیان نیست؛ برخی خبرنگاران نیز فکر میکنند زندگی در افغانستان برایشان یک تهدید است و میگویند، تلاش دارند تا ترک وطن کنند.
خبرنگاران دو رسانه مختلف افغانستان که به دلیل نگرانیهای امنیتی نخواستند نامشان در این گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفتند، کشورهایی که قصد اخراج افغانها از افغانستان را دارند، باید آنها را در اولویت قرار دهند: "در کنار قشرهای دیگر، خبرنگاران نیز با تهدیدهای جدی مواجه اند که از این میان یکی خودم هستم، چون در پنج سال اخیر روی سوژهها و گزارشهایی کار کردم که دوسیههای بزرگ فساد و نقض حقوق بشری افشا شده است."
"با تحولات اخیر در کشور و روی کار آمدن حکومت سرپرست، تمام امیدهایی که به خودم و خانوادهام داشتم اکنون مرده است. وضعیت بد کشور و زندگی، تهدیدها و مشکلات خانوادگی مرا وادار کرده است که کشوری غیر از افغانستان را انتخاب کنم."
اين در حالی است که وکتوریا اتکینز، وزیر دولت بریتانیا در امور اسکان مجدد افغانها دیروز پنجشنبه (دوم جدی ۱۴۰۰) گفته است، آنان ۲۰ هزار شهروند افغانستان را به کشورشان منتقل خواهند کرد و برای کسانی در صدور ویزه اولویت میدهند که به برنامههای بریتانیا در افغانستان کمک کرده باشند، برای حق زنان مبارزه آشکار کرده باشند و از ارزشهای آنان مانند دموکراسی و حق زن حفاظت کرده و یا هم از اقلیتهای افغانستان حمایت کرده باشند.
این در حالی است که هزاران شهروند افغانستان که به بریتانیا رسیده اند، هنوز هم در هوتلها مستقر هستند.
گفتنی است، مقامات محلی برای اسکان افراد تازه رسیده بودجه دریافت میکنند.
در عین حال وزارت خارجهٔ آلمان نیز از سرعت بخشیدن روند انتقال و پناهندگی ۱۵ هزار افغان دیگر خبر میدهد که قبلاً تعهد انتقال آنها را کرده بود.
آنالنا بایربوک وزیر خارجهٔ جدید آلمان دیروز پنجشنبه گفت، آلمان تلاش دارد تا این روند را سرعت بخشد و در این بخش با سه کشور همسایهٔ افغانستان از جمله ایران، تاجیکستان و ازبیکستان در حال بحث و گفتوگو هستند.
اما طالبان موجودیت تهدیدهای امنیتی در برابر مردم را رد میکنند و میگویند، در حال حاضر در تمامی کشور مردم در فضای امن زندگی میکنند و نه تنها تهدیدهای امنیتی از سوی افراد آنها متوجه کسی نیست بلکه در تامین امنیت مردم نیز تلاش میکنند.
بلال کریمی، معاون سخنگوی حکومت طالبان در صحبت با رادیو آزادی از مردم خواست تا در کشور خود بمانند و تصمیم رفتن به کشورهای بیرون را نداشته باشند: "در حال حاضر تهدید متوجه هیچ کسی نیست و نه هم کسی تهدید ایجاد کرده میتواند، این گزارشها حقیقت ندارند، اگر کسی با تهدید مواجه است پس میتواند به ادارات قانونی امارت اسلامی مراجعه کند تا امنیتش را تامین کنند."
این در حالی است که چندی پیش به علت نگرانیها و شکایتهای مردم از وجود تهدیدهای امنیتی، ملا هبتالله رهبر طالبان طی یک فرمان به والیان و مقامات ولایات دستور داد تا با افرادی که میخواهند کشور را ترک کنند از نزدیک دیدار و صحبت کنند و به مشکلاتشان رسیدگی کنند.
به گفته برخی سازمانهای بینالمللی پناهندگان، پس از (۲۴ اسد ۱۴۰۰ / ۱۵ آگست ۲۰۲۱) و سقوط کابل به دست طالبان حدود یک میلیون افغان از طریق روند تخلیه و راههای دیگر قانونی و غیرقانونی به کشورهای مختلف مهاجر شده اند.