صدراعظم هند دیروز در یک نشست مجازی میزبان رهبران قزاقستان، قرغزستان، تاجکستان، ترکمنستان و ازبکستان بود.
خبرگزاری اسوشیتد پرس به نقل از یک مقام هندی گزارش میدهد که در این نشست فیصله شد که این کشور ها در زمینۀ فراهم کردن کمک برای رفع بحران بشری در افغانستان و در پیوند به موضوعِ به رسمیت شناختن حکومت طالبان مشترکاً کار کنند.
پیش از این، رئیس جمهور چین روز سه شنبه میزبان یک نشست مشابه بود.
به گزارش سینهوا خبرگزاری رسمی چین، شی جین پینگ در این نشست با رهبران قزاقستان ، تاجکستان، ترکمنستان و ازبکستان دیدار و گفتوگو کرد.
هند و چین برای گسترش نفوذ شان در منطقه با یکدیگر رقابت میکنند.
در اعلامیۀ مشترک که در پایان نشست دیروز به میزبانی دهلی نو نشر شد آمده که در رابطه به افغانستان از جمله ایجاد حکومت همهشمول، مبارزه با تروریزم و قاچاق مواد مخدر و حفظ دستآورد های زنان، کودکان و گروههای قومی و اقلیتها اجماع وسیعترِ منطقهای وجود دارد.
هیچ کشوری هنوز حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.
نریندرا مودی صدراعظم هند در بخشی از سخنرانیاش در نشست روز پنجشنبه گفت: "همۀ ما نگرانیها و اهداف مشابه در رابطه با امنیت منطقهای داریم. همه نگران تحولات افغانستان هستیم. در این مورد همکاری متقابل ما برای امنیت و ثبات منطقهای اهمیت بیشتری پیدا کردهاست."
هند در ۲۰ سال گذشته یکی از کمک کنندههای بزرگ در بخش بازسازی افغانستان بود و به اساس گزارشها بیش از سه میلیارد دالر در پروژههای عمرانی در این کشور سرمایهگذاری کردهاست.
رینَت سندو یک مقام وزارت امور خارجۀ هند به خبرنگاران در دهلی نو گفت که آقای مودی و رهبران ۵ کشور آسیای مرکزی توافق کردند که یک گروه کاری دیگر را ایجاد کنند تا به هدف دسترسی کشور های محاط به خشکه به راههای آبی، روی انکشاف بندر چابهار ایران کار کند.
افغانستان و کشورهای آسیای میانه فاقد اتصال زمینی با هند استند، کشوریکه در توسعه و ادارۀ بندر چابهار برای ارتقای تجارت در منطقه سرمایهگذاری کردهاست.
هند اخیراً متعهد شد که در زمینۀ توسعۀ این بندر به شمول اعمار سرکها و احداث خط آهن ۵۰۰ میلیون دالر سرمایهگذاری میکند.