در منطقه حوض مدد در ولسوالی ژیری کندهار در گذشته هفته دو روز بازار تریاک بر گزار میشد، اما در یک هفته گذشته این بازار هر روز شاهد خرید و فروش تریاک بوده است.
کاروباریان تریاک ادعا دارند که بهایی تریاک در مقایسه به یک هفته قبل بیشتر از یک صد هزار کلدار پاکستانی بلند رفته است.
احمدالله فروشنده تریاک و میوند مالک مزرعه کوکنار میگویند، از زمان اعلان فرمان رهبر حکومت طالبان، قیمتها در جنوب افغانستان با گذشت هر ساعت بلند تر میرود.
احمدالله گفت: "قبل از این سیر شصت – هفتاد تا هشتاد هزار به فروش میرسید، امروز از یک لک و هفتاد تا دو لک شنیدیم، اما خودم ۹۵ هزار فروختم."
میوند گفت که امسال ابتداء به پنجاه یا شصت هزار فروخته نمیشد، اما حالا قیمتها بلند رفته: "در گذشته بیست جریب زمین پنجاه سیر تریاک بدست میداد، اما حال پنج سیر حاصل میدهد، چون از سال گذشته به اینسو خُشکسالی است. بالای این مزرعه هشت لک کلدار مصرف کردیم، اگر به یک لک فروخته شود، طبعاً دو – سه لک عاید خواهیم داشت، اگر کمتر بود، فایده ندارد. قرار شنیده ما، تا حال به (۹۰) هزار و یا یک لک هم فروخته شده."
سیر در ولایت های هلمند و کندهار معادل چهار و نیم کیلو گرام است.
کاروباریان تریاک در ولایتهای کندهار، هلمند، فراه، نیمروز و ارزگان از شش ماه به اینسو کمتر تریاک را به بازار عرضه میکردند، زیرا آنان منتظر تصمیم حکومت طالبان در رابطه به سرنوشت کوکنار و تریاک بودند.
حال با صدور فرمان رهبر طالبان در رابطه به منع کشت کوکنار، تولید مواد مخدر، قاچاق و استعمال آن، کاروباریان تریاک تمامی داشتههای شان را به یک بارگی به بازار عرضه کرده اند.
هم زمان با منع کشت کوکنار و کار و بار مواد مخدر از سوی حکومت طالبان، رویدادهای قاچاق مواد مخدر در سرحد میان افغانستان، ایران و پاکستان نیز افزایش یافته است.
بر بنیاد معلومات نیروهای سرحدی ایران، آنان در کمتر از ده روز گذشته ۹۴ تن را هنگامی در ولایت سیستان و بلوچستان دستگیر کرده اند که میخواستند بیش از هشت تُن تریاک را از افغانستان به ایران قاچاق کنند.
عبدالنافع تکور سخنگوی وزارت داخله حکومت طالبان میگوید، آنان با کوکناری که قبل از این کشت شده و دهقانان در حال جمعآوری حاصل آن اند، کاری ندارند، اما پس از این اجازه نمیدهند کسی کوکنار کشت کند: "حاصلاتی که تا حال جمعآوری شده و یا حال جمعآوری میشود در برابر آن مشکلی وجود ندارد، اما پس از این کشت کوکنار منع است و کسی نمیتواند کوکنار کشت کند و کسانی که حال حاصل شان را جمع میکنند، برای آن مشکلی نیست."
یک هفته از آغاز نیش زدن در مزارعی میگذرد که حدود سه ماه قبل بر آن کوکنار کشت شده بود و قرار است تا دو هفته دیگر فصل تازه کشت کوکنار در ولایتهای گرم سیر افغانستان آغاز شود.
هرچند سه هفته قبل ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان گفته بود، تا زمانی مانع کشت کوکنار نخواهند شد که کشت بدیل در اختیار دهقانان قرار گیرد، اما دهقانان ادعا میکنند که تا حال با آنان در بخش تهیه کشت بدیل کمک صورت نگرفته است.
گزارش: مرسلین ارسلا