پس از گذشت بیش از ده ماه از حاکمیت دوبارهٔ طالبان و فروپاشی نظام پیشین جمهوریت، ولسی جرگۀ نظام پیشین نشستهایش را به گونهٔ آنلاین آغاز میکند.
عبدالقادر زازی وطندوست، رئیس دارلانشاء ولسی جرگه نظام پیشین جمهوریت به رادیو آزادی گفت، هر چند نظام جمهوری پایان یافته و طالبان فعالیت و صلاحیتهای آنها را نمیپذیرند، اما به گفته او این نشست به هدف شریک ساختن مشکلات موکلین اعضای ولسی جرگه با آنها برگزار میشود.
آقای زازی به رادیو آزادی گفت که در این نشستها اعضای دورۀ ۱۷ تقینینی از داخل و خارج کشور شرکت خواهند کرد: "به جای این که همه چیز متوقف باشد و همه چیز تیت و پاشان باشد، نشستهای آنلاین میداشته باشیم و هدف آن بحث در مورد وضعیت جاری افغانستان خواهد بود. مشکلات موکلین ولایتهای خود را بیان میکنند و در این نشست تصامیم، پیشنهادات، انتقادها و اعتراضها زیر یک چتر انجام خواهند شد، این برای حکومت فعلی یک منبع خوب خواهد بود که چنین مشکلاتی وجود دارد."
آقای زازی میگوید، در این نشست آنان طرحی را برای حکومت طالبان و جامعهٔ جهانی آماده و ارائه خواهند کرد که از روی آن مشکلات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و تحصیلی حل شوند.
به گفته او این نشست ماه آینده به گونهٔ عملی آغاز خواهد شد.
گفتنیست که با حاکمیت دوبارهٔ طالبان بر افغانستان، بیشتر اعضای شورای ملی نظام پیشین افغانستان مانند دیگر مردم افغانستان نیز این کشور را ترک کردند.
در مورد این تصمیم دارالانشاء ولسی جرگهٔ نظام پیشین از طالبان پرسیدیم، اما بلال کریمی معاون سخنگوی حکومت طالبان همین قدر نوشت که"این ارزش واکنش را ندارد."
از سوی دیگر عبدالرووف شپون، یکی از اعضای ولسی جرگهٔ حکومت پیشین میگوید، هدف اشتراکشان در این نشست این است که صدای مردم را به حکومت طالبان برسانند.
آقای شپون میگوید، امیدوار است که این نشست سبب تحکیم روابط وکلای پیشین، سیاستمداران و طالبان شود و از جنگ جلوگیری کند: "بخاطری که مردم افغانستان متحد شوند و میان طالبان و افرادی که از افغانستان فرار کردند گفتوگو شود و طالبان مکلف به پذیرفتن گپ مردم شوند."
این در حالیست که طالبان بارها پیش از این گفتهاند که حکومتشان امارتی است و رهبر آنان قوانین را تصویب میکند و ضرورتی به انتخابات نیست و تلاش میکنند که به مشکلات مردم در داخل کشور رسیدگی شود- آنچه که تا هنوز در داخل و بیرون از کشور با انتقادات همراه است.
ایجاد حکومت همهشمول یکی از شرایط جامعۀ جهانی برای به رسمیت شناختن حکومت طالبان است، اما طالبان میگویند که حکومتشان همهشمول است، چیزی که مخالفان طالبان آن را تنها محدود به این گروه میدانند.