با فرا رسیدن فصل خزان، شهروندان افغانستان نگران سرما هستند و از افزایش بهای مواد غذایی و سوخت شکایت دارند.
آنان میگویند که از بحران اقتصادی رنج میبرند و توان خرید این مواد را با بهای بلند ندارند.
برخی از آنها به رادیو آزادی گفتند که تا قبل از رسیدن فصل سرما باید در این زمینه اقداماتی انجام شود.
نوید باشندۀ کابل به رادیو آزادی گفت: "تا حالا تیل و گاز به قیمت بالا به فروش میرسد وضعیت اقتصادی مردم خراب است، با این درآمد کم نمیتوانند این چیزها را بخرند، زمستان در راه است و در زمستان نیاز شدیدی به این چیزها وجود دارد، چون مردم نگران هستند."
مردم غزنی هم شکایت مشابه دارند.
احمد شاکر در ولایت غزنی زندگی میکند. او به رادیو آزادی گفت که از مدت پنج الی شش ماه به این سو بهای مواد نفتی بسیار زیاد بلند رفته است: "قبلاً یک لیتر تیل پطرول و دیزل را تا پنجاه افغانی میخریدیم اما حالا تیل دیزل به صد افغانی و تیل پطرول به هشتاد افغانی و هم چنان گاز هم قبلاً فی کیلو گاز پنجاه افغانی بود اما حالا به هفتادوپنج افغانی به فروش میرسد. زمستان در راه است و مردم از این ناحیه تشویش دارند."
اما حکومت طالبان میگوید، برای واردات گندم، تیل دیزل و پطرول و گاز با حکومت روسیه توافقنامۀ موقت امضا کرده است.
عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان به رادیو آزادی گفت، بر اساس این توافقنامه، روسیه حدود یک میلیون تُن پطرول، یک میلیون تُن دیزل، پنج صد هزار تُن گاز مایع و دو میلیون تُن گندم به افغانستان میدهد.
او گفت: "تیم فنی ما برای خرید مواد نفتی و جزئیات قرارداد مدتی در کشور مذکور حضور داشتند. آنها کار خود را به پایان رسانده اند و اکنون در تلاش هستیم تا این توافق را عملی کنیم."
آقای جواد میافزاید که آنها این مواد را به پول روسیه یعنی روبل میخرند، در حالی که پیش از این بیشتر معاملات تجاری افغانستان در خارج از کشور به دالر انجام میشد.
در حالیکه پس از جنگ اوکراین روابط ایالات متحدۀ امریکا و سایر کشورهای عضو ناتو با روسیه بدتر شده و در عین حال این کشورها حکومت طالبان در افغانستان را هم به رسمیت نمیشناسند و همیشه از نقض حقوق بشر از سوی طالبان انتقاد میکنند آیا توافقنامۀ تجارتی جدید طالبان با روسیه بر روابط آنها با کشورهای غربی تأثیر خواهد گذاشت؟
طارق فرهادی، تحلیلگر سیاسی میگوید، قدرتهای بزرگ افغانستان را تنها گذاشته اند و با آنها معامله نمیکنند، در چنین شرایطی افغانها و حکومت حاکم بر افغانستان ناچار اند راهی برای رفع نیازهای خود بیابند.
به گفتۀ آقای فرهادی، افغاستان از لحاظ نظامی در جایگاهی نیست که قرارداد تجارتی آن با روسیه را با ناتو مقایسه کرد: "قدرتهای دیگر این موضوع را بهعنوان ایستادگی افغانستان در مقابل ناتو نمیبینند، افغانستان یک قدرت نظامی نیست که در خارج از افغانستان نفوذ داشته باشد. کشورهای غربی این را درک میکنند و همچنین میفهمند که پس از خروج از افغانستان باید تصمیم خود را بگیرند."
پس از به قدرت رسیدن دوبارۀ طالبان در ماه اگست سال ۲۰۲۱، روابط تجارتی افغانستان با بسیاری از کشورها قطع شد و به همین دلیل قیمت بسیاری از مواد اساسی نیز افزایش یافت، اما این مشکل با شکایتهای مکرر مردم تا هنوز حل نشده است. قیمت مواد غذایی و سوخت در بازارهای افغانستان به قدری بالاست که بسیاری از مردم توانایی خرید آن را ندارند.