زلا باشندۀ ولایت ننگرهار و دانشآموز صنف دوازدهم است.
اما با حاکمیت طالبان در افغانستان، او در خانه نشسته و اجازۀ رفتن به مکتب را ندارد.
او میگوید که امیدوار است در آینده به تحصیلات عالی برسد و به مردمش خدمت کند: "این که من دانش آموز صنف دوازدهم هستم، همچنان امیدوارم که درهای آموزش و پرورش به روی ما باز شود و دروس باقی مانده را به پایان برسانم."
این در حالیست که بیش از یک سال از حاکمیت طالبان در افغانستان میگذرد، اما هنوز هم به دختران بالاتر از صنف ششم اجازۀ آموزش داده نشده است که نگرانی افغانها و سازمانهای بین المللی در پیوند به این موضوع روز به روز بیشتر میشود.
اخیراً سازمان حفاظت از کودکان (سیف ده چلدرین) در گزارش تازۀ خود گفته که پس از حاکمیت طالبان، افغانستان در صدر کشورهایی قرار گرفته که روند آموزش کودکان در آنها با خطر سقوط مواجه است.
بر اساس گزارش سالانۀ این سازمان، روند آموزش نزدیک به ۴۹ میلیون کودک در افغانستان، سودان، سومالی و مالی با خطر سقوط مواجه است.
گفته میشود کووید ۱۹، درگیریها، تغییرات اقلیمی، مهاجرت و کمبود وسایل دیجیتلی در حوزۀ آموزش از دلایلی هستند که روند آموزش کودکان را در این کشورها با مشکل مواجه کرده است.
در میان کشورهایی که در گزارش سالانۀ سازمان محافظت از کودکان مورد ارزیابی قرار گرفتند، افغانستان با بزرگترین تهدید مواجه است. در گزارش گفته شده که پس از حاکمیت طالبان در افغانستان، روند آموزش بدتر شده و آینده کودکان به ویژه دختران در خطر است.
ساشا میرز، مسئول رسانهای سازمان محافظت از کودکان در افغانستان به رادیو آزادی گفت: غمگینانه! افغانستان اکنون در صدر کشورهایی است که آموزش کودکان در آنها در خطر است. سال گذشته افغانستان در ردۀ چهارم بود به این معنا که از زمان حاکمیت دوبارۀ طالبان بر این کشور نظام آموزشی بدتر شده است و آیندۀ کودکان به ویژه دختران را با خطر روبهرو کرده است."
در ارزیابی سال گذشتۀ این سازمان، افغانستان در جایگاه چهارم هشت کشوری قرار داشت که روند آموزشی در آنها با خطر سقوط مواجه است.
اما امسال افغانستان در صدر این فهرست قرار دارد.
هر چند در دورۀ حکومت جمهوری پیشین به دلیل جنگها و ناامنیها روند آموزش با موانعی روبهرو بود، اما در یک سال اخیر که طالبان بر افغانستان حکومت میکنند، دروازۀ مکتبها به روی دختران بالاتر از صنف ششم بسته شده و دختران زیادی از آموزش به دور مانده اند.
هرچند حکومت طالبان به دلیل ممنوعیت آموزش این دختران در داخل و خارج با انتقادات شدیدی مواجه است، اما تاکنون هیچ گام مثبتی در این زمینه برنداشته است.
وزارت معارف حکومت طالبان بارها گفته است که رهبری آنان در این مورد تصمیم گیری خواهد کرد.