صندوق وجهی حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) در افغانستان میگوید، خشکسالیهای سال گذشته آب آشامیدنی را کاهش داده است.
سلام ال جنابی، سخنگوی این سازمان در افغانستان به رادیو آزادی گفت، این مشکل برای آنان بسیار جدی است و در نظر دارند تا سال آینده نیز در این بخش به افغانها کمک کنند.
"یونسیف در سال ۲۰۲۲ میلادی برای شش میلیون نفر زمینۀ دسترسی به آب پاک آشامیدنی را فراهم کرده است و در سال آینده برای ۹ میلیون مردم دیگر آب آشامیدنی را فراهم میکند، در این بخش رساندن آب نوشیدنی به بیشتر مردم نیازمند، بازسازی سیستمهای آبرسانی و توزیع تابلیتهای تصفیۀ آب برای مردم شامل میباشد. حالا که زمستان میرسد، عدم دسترسی مادران و کودکان به آب آشامیدنی صحی و خشکسالی برای ما یک موضوع قابل نگرانی است."
یونسیف در صفحۀ تویتر خود هم در بارۀ مشکل کمبود آب آشامیدنی صحی در افغانستان نوشته است.
مسئولان این اداره میگویند، یک سروی تازۀ آنان نشان میدهد که ۷۹ درصد خانوادهها در افغانستان با کمبود آب روبهرو هستند.
اما در مورد این سروی جزئیات بیشتر داده نشده است.
خانوادهها نیز این مشکل را میپذیرند و آن را مهم میخوانند.
مرضیه، باشندۀ کابل میگوید، اعضای خانوادۀ وی به دلیل استفاده از آبهای ناپاک بیمارشده اند.
مرضیه: ما یک خانواده ده نفری هستیم٬ اما آب کافی برای نوشیدن نداریم و آب های آلوده دو عضو خانواده ما را بیمار ساخته است
او میگوید که اقتصادشان خوب نیست تا آب آشامیدنی صحی خریداری کنند.
"یک خانواده ۱۰ نفری هستیم، اقتصاد ما خوب نیست که آب آشامیدنی پاک خریداری کنیم. از آب چاه داخل خانه مینوشیم، از یک طرف هوای ناپاک و از سوی دیگر آبهای آلوده همین حالا دو عضو خانوادۀ ما را بیمار کرده است، آب نوشیدنی ما بسیار خراب است، اصلا قابل نوشیدن نیست."
این درحالیست که بیشتر مردم در مناطق دور دست کشور حتی به آب ناپاک دسترسی ندارند و آب مورد نیاز را از مناطق دیگر با دشواری فراهم میکنند.
قدریه رضایی، باشندۀ ولسوالی جاغوری ولایت غزنی به رادیوآزادی گفت، آب در منطقهشان آب توسط تانکرها آورده میشود و آنها آنرا به پول خریداری میکنند.
"کمبود آب در تمام افغانستان به ویژه در ولایت غزنی مردم را با مشکلات متعددی روبهرو کرده است. به فاصلههای طولانی میرویم و آب میآوریم، برخی مردم از آب تانکرهای استفاده میکنند که چند روز از آن گذشته باشد، با آن که اقتصاد مردم هم خراب است، اما مجبور اند همین آبهای دیر مانده را خریداری کنند."
داکتر کلاخان ایوبی، مسئول معافیت کتلوی وزارت صحت عامۀ نظام پیشین جمهوریت میگوید، به دلیل عدم دسترسی بیشتر مردم به آب آشامیدنی صحی٬ هزارها تن دچار بیماریهای مختلف میشوند وحتی سرنوشت برخیهایشان به سرحد مرگ میرسد.
"به دلیل کبود آب صحی و ناپاک، بیماریهایی مانند اسهالات، آمیب ، محرقه و دیگر بیماریهای کشنده به میان میآید. در این مورد چنین گفته میتوانم که هر روز هزارها تن به دلیل استفاده از آبهای ناپاک بیمار میشوند و بیشتر این بیماران زندگی خود را از دست میدهند."
خشکسالی سال گذشته، حفر چاههای عمیق و استفادۀ نادرست مردم از آن از عوامل کمبود آب آشامیدنی خوانده میشود.
نهادها و اداراه های مربوط به مدیریت آب و کارشناسان امور اجتماعی در افغانستان همیشه از مردم تقاضا کرده اند که در زمان استفاده از آب٬ از احتیاط کار گیرند.