لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۳۰ ثور ۱۴۰۴ کابل ۱۰:۴۴

خبر ها

تام ویست به ملاقات ها به هدف کسب حمایت های بیشتر به افغانها ادامه داده است

 توماس ویست نمایندۀ ویژه امریکا در امور افغانستان
توماس ویست نمایندۀ ویژه امریکا در امور افغانستان

توماس ویست نمایندۀ ویژه امریکا در امور افغانستان به ملاقات ها برای حمایت از افغانها ادامه داده است.

تام ویست به روز شنبه (۲۹ جولای) در سلسلۀ از تویت ها نوشته که با همکاران خود از قزاقستان، قرغیزستان، تاجکستان، ترکمنستان و ازبکستان ملاقات نموده، تا در مورد حمایت مشترک از افغان ها، گفتگو کند.

آقای ویست بدون ارائۀ جزئیات بیشتر در مورد این ملاقات ها، از آنها به دلیل بحث های معنی دار در مورد موضوعات مهم از جمله امنیت، حقوق بشر، اقتصاد و نیازهای بشری تشکر کرده است.

توماس وست و رینا امیری نمایندۀ خاص واشنگتن در امور زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان بعد از قزاقستان، به شهر دوحه در قطر رفته اند. آنها به روز یکشنبه(۳۰ جولای) و روز دوشنبه با هیئت طالبان به رهبری امیرخان متقی سرپرست وزیر خارجه طالبان، نشست هایی را انجام خواهند داد.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

توافق تازهٔ بریتانیا و اتحادیهٔ اروپا برای کاهش محدودیت‌های تجاری و همکاری دفاعی

مقام‌های بریتانیایی و اتحادیۀ اروپا در یک نشست رسمی در لند
مقام‌های بریتانیایی و اتحادیۀ اروپا در یک نشست رسمی در لند

بریتانیا و اتحادیه اروپا توافق جدیدی برای کاهش محدودیت‌های تجاری و گمرکی و همکاری امنیتی امضا کردند.

این توافق که روز دوشنبه ۲۹ ثور به امضا رسید، توافقی "تاریخی" خوانده شده که مسیر روابط نزدیک‌تر در زمینهٔ دفاعی و تجاری را ترسیم می‌کند و آغازگر فصل تازه‌ای پس از خروج پرتنش بریتانیا از این اتحادیه در پنج سال پیش است.

کی‌یر استارمر، صدر اعظم بریتانیا، گفت که این توافق آغازگر عصری نوین در روابط آنان است و آنان به یک شراکت راهبردی تازه و متناسب با زمانه‌ دست می‌یابند.

توافق دفاعی میان دو طرف به معنای برگزاری گفت‌وگوهای منظم امنیتی، احتمال پیوستن بریتانیا به مأموریت‌های نظامی اتحادیه اروپا و همچنین بهره‌برداری کامل لندن از صندوق دفاعی ۱۵۰ میلیارد یورویی (۱۶۷ میلیارد دلاری) است که این بلوک در حال ایجاد آن است.

وضعیت بشری افغانستان امروز در چهارمین مجمع بشردوستانۀ اروپا مورد بحث قرار خواهد گرفت

بیرق اتحادیۀ اروپا
بیرق اتحادیۀ اروپا

در این نشست دو روزه که روز دوشنبه آغاز شد، سیاست‌گذاران، سازمان‌های حقوق بشری و کارشناسان بین‌المللی شرکت کرده اند.

ویرونیکا باسکوویک پوهر، نمایندۀ اتحادیۀ اروپا برای افغانستان در صفحۀ ایکس خود نوشت که در این مجمع به ریشه‌های بحران افغانستان خواهد پرداخت و راه حل‌های ملی و منطقه‌ای را بررسی خواهد کرد.

چهارمین مجمع بشردوستانۀ اروپا به میزبانی کمیسیون اروپا و پولند برگزار شده است.

پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان در ماه آگست ۲۰۲۱وضعیت بشری در این کشور بحرانی شده، فقر و بیکاری افزایش یافته و نیازمندی مردم به کمک‌های بشردوستانه بیشتر شده است.

بر اساس آمار ملل متحد، در حال حاضر نزدیک به ۲۳ میلیون جمعیت افغانستان به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند.

وزارت مالیۀ طالبان می‌گوید که بانک جهانی پرداخت قرض‌هایش را در افغانستان به زودی آغاز خواهد کرد

لوگوی بانک جهانی
لوگوی بانک جهانی

این وزارت روز دوشنبه با نشر اعلامیه‌ای گفته که بانک جهانی حدود ۵۰ میلیون دالر به شرکت‌های لوجستکی و ساختمانی در افغانستان بدهکار است و قرار است این بدهی‌ها در چهار مرحله پرداخت شود.

به گفتۀ وزارت مالیۀ حکومت طالبانُ بانک جهانی در مرحلۀ نخست پرداخت بیش از ۱۰ میلیون دالر قرضۀ شرکت‌های خصوصی را روز دوشنبه، ۲۹ ثور آغاز کرده و قرار است بیش از ۳۹ میلیون دالر قرضۀ این بانک در سه مرحلۀ دیگر از طریق این وزارت پرداخت شود.

پیش از این شرکت‌های خصوصی بارها از عدم پرداخت پول‌هایشان از سوی بانک جهانی شکایت کرده بودند.

به گفتۀ این شرکت‌ها، آنها پروژه‌های مربوط به بانک جهانی را در زمان نظام جمهوری مخلوع اجرا کرده اند، اما بخشی از پول‌هایشان تا هنوز پرداخت نشده است.

وزیر دفاع امریکا: بخشی از یافته‌ها در بارۀ خروج نیروهای امریکایی از افغانستان به زودی نشر خواهد شد

برخی سربازان امریکایی در حال خروج از افغانستان (تصویر آرشیف)
برخی سربازان امریکایی در حال خروج از افغانستان (تصویر آرشیف)

پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحدۀ امریکا روز دوشنبه، ۲۹ ثور در گفت‌وگو با تلویزیون "فاکس نیوز" گفت که بخشی از یافته‌های گروه ویژۀ تحقیق در بارۀ خروج "فاجعه‌بار" از افغانستان در روزهای آینده نشر خواهد شد.

او گفت که این یافته‌ها ممکن امروز (سه‌شنبه) و یا چهارشنبه نشر شوند.

به گفتۀ وزیر دفاع امریکا، تحقیق در بارۀ خروج از افغانستان زمانگیر خواهد بود، اما آنان متعهد به انجام تحقیق کامل هستند و تمام افراد مسئول پاسخگو قرار داده خواهند شد.

خروج غیرمنتظرۀ نیروهای امریکایی از افغانستان همواره مورد انتقادهای زیادی از جمله انتقاد دونالد ترمپ، رئیس جمهور کنونی امریکا قرار گرفته است.

دونالد ترمپ هفتۀ گذشته در سفرش به شرق میانه در سخنرانی خود خطاب به نیروهای امریکایی در پایگاه هوایی العدید در قطر، بار دیگر گفت که اگر رئیس جمهور بود، پایگاه هوایی بگرام را که به گفتۀ او، نزدیک به چین است، رها نمی‌کرد.

او بار دیگر ادعا کرد که این پایگاه هوایی در حال حاضر تحت اشغال چین است.

دونالد ترمپ که در دور نخست ریاست جمهوری خود توافق صلح دوحه بین امریکا و طالبان را امضا کرد، پیش از این نیز از خروج ناگهانی نیروهای امریکایی از افغانستان در دوران ریاست جمهوری بایدن انتقاد کرده و آن را برای امریکا شرم‌آور خوانده بود.

نیکوشور دان، نامزد طرفدار اتحادیهٔ اروپا، در انتخابات ریاست‌جمهوری رومانیا پیروز شد

نیکوشور دان در دور دوم انتخابات تقریباً ۹۰۰ هزار رای بیشتر به دست آورد تا با قاطعیت حریف خود را شکست دهد
نیکوشور دان در دور دوم انتخابات تقریباً ۹۰۰ هزار رای بیشتر به دست آورد تا با قاطعیت حریف خود را شکست دهد

نیکوشور دان، نامزد طرفدار اتحادیهٔ اروپا، روز یکشنبه ۲۸ ثور در دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری رومانیا که ناظران آن را از نزدیک دنبال می‌کردند، در برابر یک ملی‌گرای راستگرای تندرو پیروز شد.

این پیروزی یک چرخش بزرگ را در انتخاباتی پرتنش رقم زد که بسیاری آن را یک انتخاب ژئوپلیتیکی برای این کشور سابق بلاک شرق، بین شرق یا غرب، می‌دانستند.

در این رقابت، جورج سیمیون، رهبر ۳۸ ساله حزب راست افراطی ائتلاف برای اتحاد رومانیایی‌ها، در مقابل دان، شاروال بخارست، قرار گرفت.

بر اساس آمارهای رسمی، با شمارش آرای بیش از ۹۹ درصد حوزه‌های رای‌گیری، دان با ۵۳.۹ درصد آرا پیش افتاده است در حالی که رقیب او با ۴۶.۱ درصد دوم است. در رای‌گیری دور اول که روز چهارم ۱۵ ثور برگزار شد، سیمیون تقریبا دو برابر دان رای آورد و بسیاری از نظرسنجی‌های محلی پیش‌بینی کردند که او برنده انتخابات ریاست‌جمهوری خواهد بود.

اما با توجه به رویکرد منفی سیمیون به اتحادیهٔ اروپا که رومانیا در سال ۲۰۰۷ به آن ملحق شد، دان تقریباً ۹۰۰ هزار رای بیشتر به دست آورد تا با قاطعیت حریف خود را در دور نهایی شکست دهد.

جاپان برای دانشجویان در افغانستان بورسیه‌های ماستری اعلام کرده

بیرق جاپان، عکس از آرشیف
بیرق جاپان، عکس از آرشیف

سفارت جاپان در افغانستان اعلام کرده است که وزارت آموزش، فرهنگ، ورزش، علوم و تکنولوژی جاپان برای سال ۲۰۲۶ به دانشجویان افغان بورسیه‌ تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد (ماستری) در پوهنتون‌های جاپان ارائه می‌کند.

بر اساس این اعلامیه، برگزیدگان به عنوان دانشجویان پژوهشی تحت برنامه بورسیه دولت جاپان در دوره‌های ماستری ادامه تحصیل خواهند داد.

فرآیند جمع‌آوری درخواست‌ها و برگزاری آزمون کتبی، با همکاری بنیاد آغا خان در افغانستان انجام خواهد شد.

علاقه‌مندان برای دریافت اطلاعات بیشتر می‌توانند به وب‌سایت سفارت جاپان مراجعه کنند.

اعتراض مردم نورستان به یک تصمیم اخیر والی طالبان

معترضان محلی در ولسوالی وایگل نورستان
معترضان محلی در ولسوالی وایگل نورستان

برخی از ساکنان ولسوالی تازه‌تأسیس وایگل در ولایت نورستان نسبت به تصمیم اخیر والی در مورد تعیین محل مرکز این ولسوالی اعتراض کرده‌اند.

آن‌ها می‌گویند والی زین‌العابدین در این تصمیم با مردم مشورتی نکرده و مکانی را که برای مرکز ولسوالی انتخاب کرده، دسترسی به آن برای ساکنان این منطقه کوهستانی دشوار است.

در مقابل، اداره مطبوعاتی ولایت نورستان در اعلامیه‌ای گفته است که منطقه "کوشمه" پس از بررسی‌های پی‌درپی برای حل اختلافات محلی و بر اساس دستور رسمی ریاست‌الوزرای طالبان به عنوان مرکز ولسوالی تعیین شده است.

معترضان، شامل بزرگان قومی و عالمان دینی، جاده بین وایگل و پارون - کنر را نیز مسدود کرده‌اند.

آن‌ها همچنین نسبت به برخورد والی با مردم و آنچه "بی‌توجهی به رسوم و سنت‌های محلی" می‌خوانند، شکایت دارند.

قرار است متقی در نشست سه جانبه در چین شرکت کند

امیرخان متقی وزیر خارجه طالبان و یو شیاویونگ، نماینده ویژه چین برای افغانستان، عکس از آرشیف
امیرخان متقی وزیر خارجه طالبان و یو شیاویونگ، نماینده ویژه چین برای افغانستان، عکس از آرشیف

قرار است امیرخان متقی وزیر خارجه طالبان، فردا به بیجینگ برود تا در نشست سه‌جانبه با نمایندگان چین و پاکستان شرکت کند.

به اساس گزارش‌ها، هدف این نشست رسیدگی به نگرانی‌ها در زمینه صلح و امنیت منطقه‌ای است. همزمان، اسحاق دار، وزیر خارجه پاکستان هم عازم چین شده است تا در گفت‌وگوهای دوجانبه سطح بالا شرکت کند.

نخستین دور این نشست سه‌جانبه در تاریخ ۱۰ می ۲۰۲۵ در کابل برگزار شد که در آن نمایندگانی از طالبان، پاکستان و چین حضور داشتند.

قبلاً سخنگوی وزارت خارجه طالبان اعلام کرده بود که یو شیاویونگ، نماینده ویژه چین برای افغانستان، از متقی برای سفر به چین دعوت کرده بود و او این دعوت را پذیرفته است.

در نزدیک به چهار سال از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، هنوز هیچ کشور جهان حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.

پیش از نشست لندن، بریتانیا و اتحادیه اروپا بر سر «بازتنظیم» روابط توافق کردند

بیرق های بریتانیا و اتحادیه اروپا، عکس از آرشیف
بیرق های بریتانیا و اتحادیه اروپا، عکس از آرشیف

مذاکره‌کنندگان اتحادیه اروپا و بریتانیا به توافقی برای «بازتنظیم» روابط خود پس از برگزیت یا خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا دست یافته‌اند. این را دیپلمات‌ها روز دوشنبه ۲۹ ثور گفتند. همزمان کی‌یر استارمر صدراعظم بریتانیا برای میزبانی از سران اتحادیه اروپا در یک نشست در لندن آماده می‌شود.

به گزارش فرانس پرس، دیپلمات‌های اتحادیه اروپا گفتند که کشورهای عضو سه سند را برای امضا در این نشست تأیید کرده‌اند: «شراکت در حوزه امنیت و دفاع»، «بیانیه همبستگی اتحادیه اروپا و بریتانیا»، و «تفاهم مشترک» در موضوعاتی از جمله تجارت، ماهیگیری و جابه‌جایی جوانان.

مذاکرات تا یک‌شنبه شب ادامه یافت تا اختلافات بر سر نکات حساس حل‌وفصل شود.

بر اساس توافق نهایی، بریتانیا موافقت کرده که آب‌های خود را به مدت ۱۲ سال پس از پایان توافق کنونی در سال ۲۰۲۶، برای ماهیگیران اروپایی باز نگه دارد؛ در بدل آن، اتحادیه اروپا محدودیت‌های بیوروکراتیک بر واردات مواد غذایی از بریتانیا را به طور نامحدود کاهش خواهد داد.

در باره مسئله جابه‌جایی جوانان — که یکی دیگر از منابع اصلی اختلاف بود و لندن نگران بود چنین طرحی به بازگشت آزادی رفت‌وآمد میان اتحادیه اروپا و بریتانیا منجر شود — مذاکره‌کنندگان بر سر متنی کلی توافق کردند که جزئیات آن به مذاکرات آینده موکول خواهد شد.

اسرائیل: به انتقال کمک‌های محدود بشردوستانه به غزه اجازه داده می شود

تجمع فلسطینیان برای دریافت مواد غذایی در جبلیه در شمال نوار غزه در ۱۷ می سال ۲۰۲۵
تجمع فلسطینیان برای دریافت مواد غذایی در جبلیه در شمال نوار غزه در ۱۷ می سال ۲۰۲۵

اسرائیل اعلام کرده است که پس از سه ماه محاصره، به انتقال کمک‌های محدود بشردوستانه به غزه اجازه می دهد. چند روز پیش از این ، کارشناسان امنیت غذایی هشدار دادند که ممنوعیت انتقال مواد غذایی به غزه باعث فاجعۀ انسانی خواهد شد.

بنیامین نتانیاهو صدراعظم اسرائیل روز یکشنبه (۲۸ ثور و ۱۸ می ) گفت که بحران گرسنگی در غزه مانع عملیات جدید نظامی اسرائیل در این منطقه خواهد شد و به این دلیل کابینۀ او انتقال محدود مواد غذایی اساسی را به بیش از دو میلیون باشندۀ غزه تایید کرده است.

هنوز مشخص نیست که اسرائیل چی زمانی و چگونه به انتقال این کمک‌ ها به غزه اجازه خواهد داد.

اسرائیل با وجود اعتراضات گروه‌های امداد رسان، روش ویژه ای را برای کمک رسانی به غزه در نظر گرفته است.

نتانیاهو گفته است که اسرائیل باید اطمینان حاصل کند که این کمک‌ها به دست جنگ‌جویان نیفتد.

اسرائیل در دوم ماه مارچ بر کمک های بشری به غزه تحریم وضع کرد.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG