لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۴۴

گردهمایی اعتراضی زنان در یک مکان سربسته؛ «دنیا باید صدای زنان افغانستان شود!»


تصویر آرشیف: تعدادی از زنان معترض
تصویر آرشیف: تعدادی از زنان معترض

به مناسبت ۲۵ نوامبر روز جهانی محو خشونت علیه زنان، شماری از زنان معترض به روز شنبه در یک مکان سربسته در اعتراض به خشونت های اعمال شده از سوی حکومت طالبان بر زنان عنوان کردند، گردهمایی اعتراضی بر پا کردند.

شمایل توانا، مسئول جنبش زنان افغانستان برای عدالت و آزادی با نشر ویدیوی این اعتراض در صفحۀ ایکس خود نوشته که ۲۵ نوامبر درحالی رسیده که زنان و دختران افغانستان از حقوق انسانی و مدنی خود بی‌نصیب اند و افزون بر این در برابرشان یک آپارتاید جنسیتی جریان دارد.

در بخشی از این ویدیو یکی از زنان معترض می‌گوید:

"در دو سال گذشته با حضور طالبان، خشونت در برابر زنان و دختران بگونه وحشتناک افزایش یافته که قتل‌های مرموز، خودکشی، لت و کوب زنان از سوی طالبان، محکمۀ صحرایی، ازدواج اجباری و فروش دختران خوردسال از نمونه های خشونت در برابر زنان است."

یکی از اعضای جنبش زنان افغانستان برای عدالت و آزادی که نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت:

"جامعۀ جهانی باید سکوت نکند، زنان افغانستان را نادیده نگیرد و اقدام عملی انجام دهد."

زنان همواره در کابل و برخی از ولایات دیگر افغانستان در اعتراض به سیاست های طالبان در برابر زنان و دختران٬ دست به اعتراض زده اند اما صدای آنان ناشنیده مانده است
زنان همواره در کابل و برخی از ولایات دیگر افغانستان در اعتراض به سیاست های طالبان در برابر زنان و دختران٬ دست به اعتراض زده اند اما صدای آنان ناشنیده مانده است

ائتلاف زنان معترض افغانستان هم در صفحۀ ایکس خود ویدیویی شماری از زنان معترض را نشر کرده که در آن به مناسبت روز جهانی محو خشونت علیه زن از جهانیان خواسته شده که صدای زنان و دختران افغان شوند و در برابر آنچه که این ائتلاف سیاست‌ها و خشونت‌های طالبان برای حذف زنان عنوان کرده، ایستادگی کنند.

سخنگویان حکومت طالبان به پرسش‌ها در بارۀ این ادعاها پاسخ ندادند.

این درحالیست که سازمان عفو بین الملل هم روز شنبه ۲۵ نوامبر به مناسبت روز جهانی محو خشونت علیه زنان در صفحۀ ایکس خود با آغاز کمپاین ۱۶ روزه، مردم را تشویق کرده تا بخاطر رسیده‌گی به وضعیت بحرانی زنان و دختران در افغانستان نظریات خود را شریک کنند.

این سازمان نوشته که در طول این کمپاین ۱۶ روزه پیام‌های مدافعان حقوق بشر، معترضان، هنرمندان، سیاستمداران و آموزگاران را شریک می‌کند که باید چگونه به وضعیت زنان و دختران افغانستان رسید‌گی شود.

این درحالیست که پیش از این شماری از زنان به رادیو آزادی گفته بودند که از سال ۲۰۲۱ به این طرف که طالبان در افغانستان حاکم شدند، خشونت در برابر زنان بر اساس جنسیت‌شان افزایش یافته است.

چیزی که طالبان همیشه آن را رد کرده و ادعا کرده اند که بشمول زنان حقوق همه افغانان در چوکات شریعت تأمین است.

طالبان به نقض گسترده و سیستماتیک حقوق زنان در افغانستان متهم اند
طالبان به نقض گسترده و سیستماتیک حقوق زنان در افغانستان متهم اند

اما شماری از سازمان های حقوق بشری به شمول ملل متحد پیش از این گفته بودند طالبان پس از حاکمیت دوباره‌شان در افغانستان بیش از ۵۰ فرمان را صادر کرده که به گونۀ مستقیم حقوق زنان را محدود کرده است و این فرمان‌ها سبب حذف زنان از زندگی اجتماعی و پر رنگ‌تر شدن سنت‌هایی شده که تداوم نابرابری‌های جنسیتی است.

دیدبان حقوق بشر گفته است هرچند آمار مشخصی از خشونت جنسیتی در برابر زنان در خانه و اجتماع در افغانستان وجود ندارد، اما در دو سال گذشته خشونت‌های جنسیتی به گونۀ قابل توجهی افزایش یافته است.

پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در ماه آگست ۲۰۲۱ دختران بالاتر از صنف ششم اجازۀ رفتن به مکتب را ندارند و در اواخر ۲۰۲۲ هم از رفتن به پوهنتون منع شدند.

همچنان آنان حق کار در تمام اداره‌های دولتی و غیردولتی را به استثنای چند ادارۀ محدود ندارند، از رفتن به اماکن تفریحی، ورزشگاه‌ها و حمام‌های زنانه و سفر بدون محرم در مسیرهای طولانی هم منع شده اند.

XS
SM
MD
LG