لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۱۰ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۱۲:۴۶

چگونه گی خروج نظامی امریکا از افغانستان؛ تحقیقات درمجلس نماینده گان کانگرس ادامه دارد


سربازان امریکایی در آخرین روز خروج از افغانستان در یکی از دروازه های میدان هوایی کابل
سربازان امریکایی در آخرین روز خروج از افغانستان در یکی از دروازه های میدان هوایی کابل

کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحدۀ امریکا خبر داده است که پیشرفت‌های در زمینه تحقیق در مورد خروج نظامی امریکا از افغانستان حاصل شده است.

یک دستیار این کمیته روز یک‌شنبه به نشریۀ "واشنگتن ایگزامینر" گفته است که تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان قابل پیش‌بینی بوده است.

او افزوده که در شش ماه گذشته محققان کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان بیش از ۱۵ مصاحبه را با مقامات برحال و سابق دولتی از جمله برایان مک کئون، معاون سابق وزیر امور خارجه در امور مدیریت و منابع، روس ویلسون، شارژدافیر اسبق سفارت امریکا در کابل، زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان، ند پرایس، سخنگوی سابق وزارت امور خارجه و مشاور ارشد برحال این وزارت و سوزی جورج، رئیس دفتر بلینکن انجام شده است.

این دستیار کمیتۀ روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا گفته که بررسی‌های این کمیته در مورد پایبندی دولت بایدن به توافقنامۀ دوحه که توسط دولت ترامپ با طالبان امضا شد و زمان خروج نظامی امریکا از افغانستان را تعیین کرد، حفظ میدان هوایی بگرام و میدان هوایی حامد کرزی و روند خروج جریان دارد.

تعدادی از مقامات امریکایی گفته اند که خروج از افغانستان تصمیم رئیس جمهور بایدن بود که عملی شد
تعدادی از مقامات امریکایی گفته اند که خروج از افغانستان تصمیم رئیس جمهور بایدن بود که عملی شد

مایک مک ‌کال، رئيس کمیته روابط خارجی مجلس نمایند‌گان امریکا نیز گفته است، اجازه نمی‌دهند که موضوع خروج امریکا و همکاران افغان باقی ماندۀ امریکا به فراموشی سپرده شوند.

جری دن لیوی، نویسنده و کارمند کمیتۀ روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا در گفتگو با واشنگتن ایگزامینر خروج عجولانۀ امریکا از افغانستان را اشتباه بزرگ دولت بایدن خوانده است. او گفته است:

"در حقیقت در این مسأله از آغاز تا پایان این تصمیم آقای بایدن بود. خروج نیروهای امریکایی، فسخ قراردادهای لوژستیکی امریکا، فروپاشی سریع نظام در افغانستان در نتیجۀ خروج نیروهای امریکا، تعطیل شدن بگرام که ناچار روند تخلیه همتایان افغان از میدان هوایی کوچک کابل اجرا شد. اکنون نه تنها شهر کابل بلکه تمام افغانستان به دست طالبان است، همۀ اینها به تصمیم‌گیری ضعیف رئیس جمهور جو بایدن بر می‌گردد."

ادارۀ جو بایدن در حالی در موضوع خروج عجولانۀ امریکا از افغانستان بارها مورد انتقاد قرار گرفته که توافقنامۀ دوحه توسط ادارۀ دونالد ترامپ با طالبان به امضا رسید که در آن مهلت زمانی خروج امریکا از افغانستان نیز مشخص شده است.

از سوی دیگر احمد سعیدی، آگاه امور سیاسی به رادیو آزادی می‌گوید که تصمیم خروج امریکا از افغانستان آگاهانه بوده و توافقنامۀ دوحه دو سال طول کشید تا طالبان نیرومند شوند.

احمد سعیدی، آگاه امور سیاسی
احمد سعیدی، آگاه امور سیاسی

به گفته او، نتایج این گونه بررسی‌ها تاثیری روی تغییر وضعیت کنونی افغانستان نخواهد داشت.

"درحال حاضر تمام اعلامیه‌ها، بررسی‌ها و تلاش‌های امریکا در این حوزه اکثریت مربوط به کمپاین انتخابات ۲۰۲۴ این کشور است. یعنی دیموکرات‌ها و جمهوریخواهان هر دو در تلاش اند بر یکدیگر غالب شوند. درد افغانستان و یا مشکل را حل نمی‌کند."

احمد خان اندر، یکی دیگر از آگاهان سیاسی می‌گوید:

"اینکه مجلس نمایندگان امریکا و کمیتۀ روابط خارجی این مجلس انتقادشان را بر دولت بایدن داشتند، بسیار دیر است ،چون ما اطلاع یافتیم که عباس ستانکزی گفته بود که آنها از سال ۲۰۰۷ با امریکا ارتباط داشتند و امریکا می‌دانست که طالبان روی کار می‌آید."

آقای اندر می‌افزاید که امریکا قبل از این باید اقدامات انجام می‌داد تا مردم افغانستان وضعیت امروز را تجربه نمی‌کردند.

اما ادارۀ رئیس جمهور بایدن بارها از تصمیم خروج امریکا از افغانستان دفاع کرده است و ماموریت اصلی نظامی امریکا در افغانستان را که مبارزه با القاعده خوانده می‌شد، موفق خوانده است.

XS
SM
MD
LG