درست ۸۱۳ روز میشود که حکومت طالبان دختران را از آموزش بالاتر از صنف ششم منع کرده و ۳۵۳ روز است که آنان از رفتن به پوهنتون هم منع شدند.
شیرمحمد عباس ستانکزی، معین سیاسی وزارت خارجۀ حکومت طالبان گفته که هنوز هم تلاشها برای بازگشایی دروازههای آموزش بروی دختران ادامه دارد.
وزارت خارجۀ حکومت طالبان روز سهشنبه در صفحۀ خود نوشته که شیرمحمد عباس ستانکزی در دیدار با یک هیئت ایرانی متشکل از نمایندگان رسانههای مطرح، خبرنگاران و متخصصین رسانههای این کشور این موضوع را مطرح کرده است.
او در این دیدار تأکید کرده که آموزش حق شرعی دختران است و تلاشهای آنان جریان دارد که با فراهم شدن یک محیط مناسب این حق دختران فراهم شود.
اما شماری از دختران دانشآموز و دانشجویان دختر که در ولایتهای مختلف افغانستان از آموزش محروم مانده اند، به این گونه اظهارات مقامهای طالبان به دیدۀ شک مینگرند و آن را بهانهجویی عنوان میکنند.
تمنا که پیش از ممنوعیت تحصیلی دختران در پوهنتون ولایت بدخشان درس میخواند، در این باره به رادیوآزادی گفت:
"فرصت زیاد است که اینها میتوانستند روی تعلیم و تحصیل دختران در این مدت کار کنند، بناءً در این مدت دو سال که اینها بهانه آوردند باز هم بهانه میآورند، اصلاً طرفدار تحصیل دختران در افغانستان نیستند و فریب میدهند."
کبرا حیدری، دانشآموز یکی از مکاتب در شهر کابل نیز میگوید که تا به حال تمام روزها را در انتظار عملی شدن این گونه وعدهها سپری کرده، اما هیچ کاری برای رفع این ممنوعیت صورت نگرفته است:
"قبلاً هم امارت اسلامی به ما گفته بود که دروازههای مکاتب را برویتان باز میکنیم، ولی تا هنوز هیچ دروازۀ مکتب بروی هیچ دختری باز نشده است، ما از امارت اسلامی میخواهیم که به گفتههای خودشان عمل کنند."
سید قاسم هاشمی، آگاه امور آموزش نیز اظهارات مقامهای طالبان در بارۀ آموزش دختران را یک بازی سیاسی عنوان میکند.
او به رادیو آزادی گفت:
"گروه طالبان چه در دور اول حکومتشان و چه حالا از آموزش دختران و برخی مسائل دیگر مربوط به زنان استفادههای سیاسی میکنند، سخنان عباس ستانکزی امثالشان ابزاریست برای اغفال، فریب و خاک زدن به چشم مردم."
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان نیز اخیراً گفته بود که طالبان در مورد آموزش دختران اختلاف نظر دارند.
او در نشست فارمت دوحه که یک بخش آن به آموزش و کار زنان و دختران در افغانستان اختصاص یافته بود، گفت که یک نقطۀ قوت طالبان وحدت آنهاست، اما در بخش آموزش زنان وحدت نظر در بینشان دیده نمیشود.
موردی که در اظهارات مقامهای طالبان هم دیده میشود.
پیش از این سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت داخلۀ حکومت طالبان در اواسط ماه حمل در دیدار با هیئت سازمان همکاری اسلامی گفته بود که مردم و جهان باید تا فراهم شدن شرایط آموزش دختران از صبر و حوصله کار گیرند.