لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۲:۳۷

طالبان تماس دختران با رسانه‌ها در ولایت خوست را ممنوع کردند


آرشیف - یک رادیو زنان در ولایت قندهار. عکس جنبه تزئینی دارد.
آرشیف - یک رادیو زنان در ولایت قندهار. عکس جنبه تزئینی دارد.

مرکز خبرنگاران افغانستان روز یک‌شنبه گزارش داده است که عبدالرشید عمری، فرماندهٔ امنیهٔ حکومت طالبان در خوست با ارسال مکتوبی به ریاست اطلاعات و فرهنگ طالبان در این ولایت، تماس تلفنی دختران با رسانه‌ها در این ولایت را ممنوع کرده است.

مسئولان دو رسانۀ محلی در خوست هم در صحبت با رادیو آزادی این موضوع را تأیید کرده‌اند، اما نخواستند که هویت و صدای شان در گزارش نشر شود.

به اساس این مکتوب که مرکز خبرنگاران افغانستان یک کاپی آن را در وب سایت خود نشر کرده، ضمن ممنوع اعلام شدن هر نوع تماس تلفنی دختران با رادیوها و تلویزیوهای این ولایت، به مسئولان رسانه‌ها هشدار داده شده است، در صورتی که زمینۀ تماس تلفنی دختران را در برنامه‌های رسانه‌ های شان فراهم کنند، احضار و مورد پیگیرد قرار خواهند گرفت.

در مکتوب فرماندهی امنیهٔ حکومت طالبان در ولایت خوست ادعا شده است که بعضی از رادیوهای خصوصی خوست برنامه‌های درسی مکاتب و یا برنامه‌های اجتماعی را نشر می‌کنند که در آن دختران زیادی سهم می‌گیرند و با استفاده از این برنامه‌ها زمینۀ تماس‌های غیرمشروع تلفنی فراهم می‌شود.

با تلاش‌های زیاد قادر به تماس با مسئولان محلی حکومت طالبان در خوست نشدیم و قاری بسم‌الله حبیب، معاون سخنگوی وزارت داخلۀ حکومت طالبان هم به پرسش‌های رادیو آزادی در این باره پاسخ نداد.

مرکز خبرنگاران افغانستان در اعلامیۀ‌ خود گفته است که به علت بسته بودن مکاتب بالاتر از صنف ششم به روی دختران، اخیراً برنامه‌های آموزشی درس‌های مکاتب از طریق رسانه‌ها در این ولایت افزایش یافته است.

سمیه ولی‌زاده، مسئول کمیتهٔ ارتباط این مرکز در صحبت با رادیو آزادی خواستار لغو این تصمیم شد:
"مرکز خبرنگاران افغانستان در این زمینه خواستار این است که این محدودیت برداشته شود، زیرا نشان دهندهٔ نقض آشکار قوانین است و قوانین وضع شده در داخل افغانستان مثل قانون رسانه‌های همه‌گانی و قانون حق دست‌رسی به اطلاعات رعایت شوید، تا آزادی بیان از این وضعیت خفقان نجات پیدا کند تا رسانه‌ها مانند قبل از سقوط دموکراسی به فعالیت‌ها خود ادامه بدهد."

یک تن از زنان در خوست به شرط فاش نشدن نامش و تغییر صدایش به رادیو آزادی گفت، این تصمیم طالبان به معنی حذف زنان از جامعه است:
"منع دختران از تماس با رسانه‌ها به این معنی است که زنان آهسته آهسته از جامعه به گونهٔ کل حذف می‌شوند، از جامعه دور می‌شوند، نگرانی من این است که پس از این نشر صدای زنان جرم پنداشته خواهد شد."

به اساس آمار مرکز خبرنگاران افغانستان در حال حاضر به شمول رادیو تلویزیون ملی تحت کنترل طالبان، ۱۵ رادیو و سه تلویزیون خصوصی در ولایت خوست فعالیت دارد.

طالبان پیش از این نیز محدودیت‌های مختلفی را بر رسانه‌ها به شمول کابل در سایر ولایات وضع کرده‌اند.

در یک مورد مشابه، ریاست اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در هلمند در ماه اسد سال روان به رسانه‌های این ولایت گفته بود که در هیچ برنامه‌ای به شمول اعلانات تجارتی صدای زنان را نشر نکنند.

مقام‌های طالبان بارها مدعی شده اند که متعهد به آزادی بیان و فعالیت رسانه‌ها و خبرنگاران در چارچوب شریعت اسلام و منافع ملی هستند، اما پس از حاکمیت دوباره‌ شان بر افغانستان در بیش از دو و نیم سال گذشته، محدودیت‌های متعددی را بر رسانه‌ها وضع کرده اند که مورد انتقاد شدید کشورها، سازمان‌های بین‌المللی حقوق بشری و نهادهای حامی رسانه‌ها قرار گرفته است.

XS
SM
MD
LG