بنیاد آموزشی آنلاین به نام بیگم از راه اندازی یک تلویزیون به هدف نشر برنامههای آموزشی خبر داده است.
مسئولان این تلویزیون میگویند که نشرات این تلویزیون پس از آغاز سال تعلیمی جدید آغاز خواهد شد.
به گفتۀ آنان، نشرات تلویزیون بیگم ۲۴ ساعته خواهد بود و برنامههای آموزشی آن شامل مضامین صنف هفتم تا دوازدهم خواهد بود که از سوی آموزگاران با تجربه تدریس میشود.
بنیاد بیگم که در شهر پاریس فرانسه فعالیت میکند، برنامههای تلویزیونیاش را برای افغانستان از طریق ماهواره پخش خواهد کرد.
امان: در این تلویزیون تمام نصاب درسی افغانستان را از طریق ویدیو پخش میکنیم که هر روز دانشآموزان از صنف هفتم تا دوازدهم میتوانند این برنامهها را دنبال کنند.
حمیده امان، رئیس این بنیاد و موسس تلویزیون بیگم میگوید، نشرات آزمایشی این تلویزیون را به تاریخ ۸ مارچ و همزمان با روز جهانی زن آغاز کرده اند.
امان در گفتوگو با رادیو آزادی هدف از این تصمیم را فراهم کردن زمینۀ آموزش آنلاین به دختران محروم از آموزش افغانستان عنوان کرد: "در این تلویزیون تمام نصاب درسی افغانستان را از طریق ویدیو پخش میکنیم که هر روز دانشآموزان از صنف هفتم تا دوازدهم میتوانند این برنامهها را دنبال کنند. امید ما این است که دانش عمومی دانشآموزان دختر افغان را افزایش دهیم. آنها میتوانند از طریق تلویزیون بیگم تمام مضامین را که در مکتب داشتند، با استادان مجرب دنبال کنند."
برخی دختران محروم از آموزش با استقبال از این گونه اقدامات میگویند، درسهای آنلاین مزایای خود را دارد، اما هرگز نمیتواند جای آموزش حضوری را پر کند.
نظیفه، دانش آموز صنف یازدهم که دو سال قبل و پس از فراغتش در خانه نشسته با آنکه از راه اندازی این برنامهها خوشحال است، اما میگوید که کمبود برق در کابل و عدم دسترسی دختران محروم از آموزش به اینترنت سبب خواهد شد که آنها نتوانند این برنامهها به گونه درست پیگیری کنند:
"درسهای آنلاین بسیار کمک میکند، در صورتی که مردم امکانات داشته باشند میتواند برای آنها خیلی مفید تمام شود. اما درسهای آنلاین به اندازۀ درسهای حضوری مفید نیست. ما تجربههای زیادی داریم. در وقت کرونا در مکاتب ما این تجربه را داشتیم، اما بسیار مفید نبود."
هدیه: وقتی دروازۀ مکاتب به روی ما بسته شد، تنها راه نجات من صنفهای آنلاین بود
هدیه ارمغان که بیش از دو و نیم سال میشود از آموزش محروم مانده، میگوید که آموزش آنلاین تنها راه نجات او از فشارهای روانی بوده است.
او به رادیو آزادی گفت:
"وقتی دروازۀ مکاتب به روی ما بسته شد، تنها راه نجات من صنفهای آنلاین بود تا توانستم فکر و روانم را مشغول بسازم و به تحصیلاتم ادامه بدهم و حالا بسیار خوشحال هستیم که تلویزیون بیگم نشراتش را آغاز میکند و برای ما در خانه زمینۀ آموزش را مساعد میسازد."
پیش از این نهادهای مختلفی در زمینۀ آموزش آنلاین فعالیتهایی داشته اند، اما این برای اولین بار خواهد بود که تلویزیونی در حوزۀ آموزش دختران به گونۀ بیست و چهار ساعته برنامۀ آموزشی پخش میکند.
پس از حاکمیت مجدد طالبان در افغانستان، علاوه بر دیگر محدودیتهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی بر زنان و دختران، طالبان آنان را از آموزش بالاتر از صنف ششم و تحصیل در پوهنتونها منع کردهاند.
هر چند طالبان بارها گفته اند که منتظر دستور رهبر شان هستند و روی یک طرز العمل برای باز شدن دروازههای مکاتب به روی دختران کار میکنند، اما با گذشت بیش از دو و نیم سال، هنوز هیچ پیشرفتی در این زمینه حاصل نشده است.