وزارت صحت عامهٔ حکومت طالبان میگوید، با گرم شدن هوا بیماریهای فصلی در بین کودکان افزایش یافته است. برخی خانوادهها در کابل هم تأیید میکنند که بیماریهای فصلی در بین کودکان افزایش یافته و امکانات لازم را برای درمان آنان ندارند.
شرافت زمان، سخنگوی وزارت صحت عامهٔ حکومت طالبان، روز دوشنبه در صحبت با تلویزیون ملی در کنترل حکومتشان این موضوع را تأیید کرده است، اما جزئیات بیشتر ارائه نکرده و به پرسشهای رادیو آزادی هم در این باره پاسخ نداد. با این حال، برخی خانوادهها در کابل میگویند که بیماریهای مختلف از جمله اسهال و ذکام در بین کودکانشان افزایش یافته است.
نورالله، یکی از آنان که کودکان بیمار خود را برای درمان به یکی از شفاخانههای شهر کابل برده، به رادیو آزادی گفت: "مریضی بسیار زیاد است، همی مریضی اسهالات بسیار زیاد است، اولادهای خودم دو سهتایشان مریض است و گرمی هم زیاد است، آب آشامیدنی پاک هم نداریم، آب صحی نمیآید."
پلوشه، از دیگر باشندگان کابل، به رادیو آزادی گفت: "امسال گرمی زیاد است، ما هم به مشکلات زیادی مواجه شدیم، اطفال ما بیشتر اسهال شدند، چند بار پیش داکتر هم رفتیم خوب نشدند و حالا تداوی خانگی میکنیم."
عزیزالله، باشندهٔ ولایت وردک، به رادیو آزادی گفت که بیماریهای فصلی نه تنها در بین کودکان بلکه در بین بزرگسالان نیز افزایش یافته است. "کودکان هم به بیماریها مبتلا شدند و بزرگان هم به بیماری مبتلا شدند، اکثر بیماریها نزد کودکان هم اسهالات است، ذکام و بیماریهای دیگر، برای تداوی به مراکز صحی میرویم و دواهایی را که آنها میدهند استفاده میکنیم، توان خرید دوا از دواخانههای شخصی را نداریم."
داکتر فریدالله عمری، متخصص امراض ساری در شفاخانهٔ انتانی کابل، علت افزایش این بیماریها را علاوه بر گرمی هوا، نبود آب آشامیدنی صحی و عدم رعایت موارد بهداشتی عنوان میکند. او به رادیو آزادی گفت: "قسمی که هوا گرم است، اکثریت بیماریهای انتانی نزد کودکان اسهالات، کولرا، مورقه، ملاریا، سرخکان و زردی میباشد. در فصل گرما این انتانات بیشتر نشر و نمو میکنند و استفاده از آبهای غیرصحی، عدم مراعات حفظالصحهٔ شخصی و شستن سبزیجات به شکل غیرصحی میتواند سبب ازدیاد بیماریهای انتانی نزد کودکان شود."
به گفتهٔ داکتر عمری، مصرف بیشتر معایات از سوی کودکان، دسترسی به آب آشامیدنی صحی، رعایت موارد بهداشتی از جمله شستن دستها، استفاده از پشهخانهها و گرفتن جالی در کلکینها از راههای مهم جلوگیری و وقایه در برابر بیمارهای ساری فصلی در هوای گرم است.
این درحالیست که پیش از این سازمان جهانی صحت (WHO) از ثبت بیشترین آمار کولرا در افغانستان خبر داده بود. این سازمان به تاریخ ۱۹ ماه گذشتهٔ جون در گزارشی گفته بود که از اول جنوری الی ۲۶ ماه می سال جاری میلادی ۴۶ هزار و ۷۵۸ مورد کولرا در افغانستان به ثبت رسیده است. به گفتۀ سازمان جهانی صحت، بیشترین آمار کولرا را در بین کشورهای درگیر با این بیماری، افغانستان داشته است. این سازمان عوامل افزایش کولرا را ازدیاد نفوس، رویدادهای طبیعی و تغییرات اقلیمی عنوان میکند و خواستار هماهنگی کشورها برای پاسخ مشترک در برابر این بیماری است.