لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۲:۵۴

نگرانی از وضعیت حقوق بشری در افغانستان؛ ۹۰ نهاد، نامهٔ سرگشاده به شورای حقوق بشر فرستاده اند


مردم و طالبان در کابل .
مردم و طالبان در کابل .

درحالی که به برگزاری پنجاه و هفتمین نشست دوره‌ای شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد دو روز باقی مانده است، ده‌ها نهاد مدافع حقوق بشر و نهاد های مدنی در یک نامه سرگشاده به اعضای دایمی شورای حقوق بشر، وضعیت حقوق بشری در افغانستان را نگران ‌کننده خوانده اند.

نمایندگان ۹۰ نهاد مدنی و مدافع حقوق بشر، روز جمعه ۶ سپتمبر، در یک نامه سرگشاده که در وب سایت سازمان دیدبان حقوق بشر نیز نشر شده، از اعضای دایمی شورای حقوق بشر سازمان ملل خواسته‌اند که هر چه سریع‌تر یک مکانیزم مستقل و بین‌المللی برای ارزیابی نقض‌ سیستماتیک و گسترده حقوق بشر را در افغانستان روی دست بگیرند.

در این نامه همچنین از اعضای دایمی شورای حقوق بشر و ناظران خواسته شده است که تبعیض‌ جنسیتی در افغانستان را به عنوان یک جرم تحت قوانین بین‌المللی بررسی کنند.

بر اساس یافته‌های ریچارد بینت گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان، طالبان تاکنون ۵۲ فرمان صادر کرده‌اند که می‌تواند به عنوان نمونه‌ای از آپارتاید جنسیتی تلقی شود.

ریچارد بینت گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان
ریچارد بینت گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان

فعالان حقوق زنان و حقوق بشر نظرات متفاوتی در این مورد دارند.

خالده تحسین، یکی از فعالان حقوق زنان و حقوق بشر، انتقاد می‌کند که سازمان ملل متحد و به ویژه شورای حقوق بشر، نسبت به حقوق زنان افغان به طور مسئولانه رفتار نمی‌کند:

" شورای حقوق بشر اگر بخواهد که ماموریت نمایندگی افغانستان تمدید شود باید کاری کند که مردم آن را احساس کند، اگر به واقعیت در مورد حقوق بشری کاری انجام می دادند چرا وضعیت این قدر ناگوار است؟ چرا وضعیت حقوق بشر در جهان امروز چنین بد می‌بود؟ متأسفانه، در این مورد دیدگاه من خوش‌بینانه نیست."

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به روز دوشنبه نشست خود را برگزار میکند و فعالان مدنی افغانستان انتظار دارند اعضای این شورا تصامیم جدی اتخاذ کنند.

هوگی امیل یکی دیگر از فعالان حقوق بشر به رادیو آزادی می گوید:

"این‌که ۹۰ سازمان با هم یکجا شده و واکنش‌های خود را ابراز کرده‌اند، بدون شک تاثیرگذار است. وقتی این تعداد سازمان نگرانی خود را در مورد وضعیت زنان در افغانستان ابراز می‌کنند، سازمان ملل متحد نیز باید به این فاجعه بشری که در افغانستان جریان دارد توجه کند و در بهبود اوضاع نقش خود را ایفا نماید."

در این نامه سرگشاده به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد آمده که علاوه بر برخورد تبعیض‌آمیز با اقلیت‌های قومی و مذهبی در افغانستان، درباره بازداشت فعالان مدنی، خبرنگاران، هنرمندان و نظامیان پیشین و اعمال انواع شکنجه نگرانی وجود دارد.

تعدادی از زنان و دختران معترض افغانستان که خواهان رفع محدودیت های وضع شده اند.
تعدادی از زنان و دختران معترض افغانستان که خواهان رفع محدودیت های وضع شده اند.

در این نامه سرگشاده به شورای حقوق بشر سازمان ملل همچنین گفته شده است که طالبان به تعهدات خود در برابر جامعه جهانی عمل نکرده و به اعمال محدودیت‌های خودسرانه، غیرقانونی و فزاینده در نقض حقوق بشر ادامه داده‌اند که سبب شده تا وضعیت حقوق بشر در افغانستان روز به روز بدتر شود.

در این نامه ذکر شده است که ادامه و حمایت از مأموریت گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر، امکان ارزیابی دقیق نقض‌های حقوق بشر در افغانستان را تضمین می‌کند.

ریچارد بینت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امورحقوق بشر افغانستان، روز جمعه ۶ سپتمبر در صفحه ایکس خود نوشته که پس از ظهر روز دوشنبه، گزارش خود را درباره وضعیت حقوق بشر در افغانستان به شورای حقوق بشر ارائه خواهد کرد.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، به سوالات رادیو آزادی درباره این نامه پاسخی نداد، اما پیش از این، مقامات طالبان این نگرانی‌ها را بی‌اساس خوانده و همواره ادعا کرده‌اند که حقوق همه افغان ها، به ویژه حقوق زنان را در چارچوب شریعت اسلامی تامین کرده اند، ادعایی که برای زنان افغان و جامعه جهانی قابل پذیرش نیست.

مرتبط

XS
SM
MD
LG