یک دختر ۱۶ سالهی افغان به اسم «آرزو خاوری» در شهر ری تهران پایتخت ایران، پس از فشارهای مسئولان مکتباش برای تحمیل "پوشش اجباری" و "تهدید به اخراج از مکتب"، خودشی کردهاست.
خبرگزاری تسنیم ایران در گزارشی به نقل از ادارهی عمومی آموزش و پرورش ولسوالیهای تهران ایران گفته که این دانشآموز عصر روز یکشنبه از طقبه ششم یک ساختمانی مسکونی خود را پایین انداخته و سپس در شفاخانه جان باخته است.
ادارهی عمومی آموزش و پرورش ولسوالیهای تهران ایران هرچند میگوید که تا هنوز انگیزه و دلایل قطعی این اقدام از سوی دانشآموز مشخص نشده، اما بر اساس گزارش برخی رسانههای ایرانی، او "بهدلیل تهدید به اخراج از سوی مدیر مکتب «کوثر» دچار استرس شده و در پی آن دست به این کار زدهاست."
یکی از نزدیکان آرزو خاوری که به دلیل حساسیت موضوع نخواست ناماش در گزارش گرفته شود و به شرط تغییر صدایش به رادیو آزادی گفت: "آرزو به خاطر مشکلاتیکه در مدرسه (مکتب) داشت، دست به خودکشی زد. شما بهتر میدانید که کسی از روی شوق خودکشی نمیکند. وقتی یک دختر همه آرزوهایش نابود میشود، اقدام به این کار میکند. جمهوری اسلامی و مسئولان مکتب اش باید پاسخگو باشند و نگذارند که این موضوع بدون پاسخ بماند."
اما اصل ماجرا چی بودهاست؟
خبرگزاری «رکنا» ایران به نقل از پدر آرزو خاوری گفته در روز حادثه "مسئولان مکتب آرزو با او تماس گرفته و از پوشیدن پطلون کاوبای توسط دخترش به جای شلوار مکتب خبر داده بود. بعد از ظهر همان روز، مدیر مکتب دوباره تماس گرفته و اطلاع داده که آرزو بدون هماهنگی از مکتب خارج شدهاست، اما کمی بعد با خبر مرگ دخترش مواجه شد که در شفاخانه جان داده بود."
پدر آرزو در گفتوگو با این خبرگزاری، مسئولان مکتب را عامل اصلی این حادثه دانسته و گفته که این اولین بار نبوده و دخترش پیش از این نیز با بیمهری و رفتارهای نامناسب مسئولان مکتباش مواجه شده بود.
مهناز قنبری، مدیر مکتب «کوثر» شهر ری، در گفتوگو با خبرنگار حوزه زنان ایران گفته است: "ما فعلاً هیچ تصمیمی نمیتوانیم بگیریم. اجازه بدهید تا جواب طب عدلی بیاید. بحث حجاب اصلاً مطرح نبوده و هیچ موردی تهدید نبوده است. بعداً از پاسخ طب عدلی من در خدمت شما هستم."
خودکشی آرزو واکنشهای را نیز در پی داشته است.
روحالله امین، فعال حقوق بشر در گفتوگو با رادیو آزادی میگوید: "ما قربانیهای زیادی در رابطه به حجاب و آزادی داشتیم. ما از زنان در جغرافیای خاور میانه یا هر کشوریکه قیودات اسلامی در آنجا وجود دارد، قربانیهای زیادی را متأسفانه شاهد بودهایم."
این رویداد در شبکههای اجتماعی ایران و افغانستان نیز واکنشهای گستردهای را به دنبال داشته است.
برخی از کاربران این شبکهها با مقایسه وضعیت زنان و دختران افغان و ایرانی گفته اند که آرزو از حجاب اجباری و ممنوعیت طالبان بر آموزش دختران فرار کرد و قربانی این ممنوعیت در ایران شد.