کمپاین بینالمللی ممنوعیت ماینهای زمینی (ICBL)، افغانستان را پس از میانمار و سوریه سومین کشوری با بیشترین تلفات ناشی از انفجار ماین در سال ۲۰۲۳ عنوان کرده است.
این اداره بینالمللی در یک گزارش تازه که روز چهارشنبه (۲۰ نوامبر) در وبسایت خود منتشر کرده، گفته که ماینهای زمینی سال گذشته ۶۵۰ تن را در این کشور کشته و مجروح کرده است.
این اداره اما گفته که سال گذشته ماینهای زمینی در میانمار ۱۰۰۳ تن و در سوریه ۹۳۳ کشته و زخمی برجای گذاشته است. در جایگاه چهارم، در اوکراین نیز تعداد تلفات به ۵۸۰ تن رسیده است.
هرچند در این گزارش مشخصاً از تعداد کشتهشدهها و زخمیها به طور جداگانه چیزی گفته نشده و نه هم ولایتهای آن مشخص شده است، اما گفته شده که این اتفاقات در مناطق جنگ افغانستان رخ داده است.
افغانهایی که در اثر انفجار ماین معلول شدهاند، از مشکلات زندگیشان حکایت میکنند.
شاهآغا، یک باشندهٔ ولایت کندز، در این مورد به رادیو آزادی گفت:
"یک پای من در زمان روسها قطع شده است. بعداً در حکومت اشرف غنی در نتیجۀ جنگ در مسیر عینآباد چره بر من اصابت کرد. حالا روزگار من بسیار بد است، احتیاج و محتاج هستم، زندگی من بسیار مشکل دارد."
داکتر صمیم، باشندهٔ ولایت ننگرهار، به رادیو آزادی گفت:
"دو سال قبل در یک منطقه برای سروی کمپاین پولیو رفته بودم. در آنجا زمانی که موتر را توقف دادم و رفتم، وقتی دوباره آمدم، موتر را روشن کرده دوباره حرکت کردم که ماین انفجار کرد و مرا به شدت زخمی کرد."
در گزارش کمپاین بینالمللی ممنوعیت ماین زمینی آمده که بر خلاف سایر کشورهای آسیبدیده جهان، حمایت مالی و بودجۀ بینالمللی برای پاکسازی ماین در افغانستان برای سال ۲۰۲۴ به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
موسسه بینالمللی ماینپاکی (MDC) که از ۳۵ سال به این طرف در افغانستان فعالیت میکند، هم از این ناحیه نگران است.
داکتر شعیب حکیمی، رئیس عملیاتی این موسسه، به رادیو آزادی گفت:
"فعلاً در تناسب به گذشته، در این بخش بودجه بسیار کاهش یافته است. در حالی که در هر ۵ سال ما گزارش پاکسازی کامل ماین در افغانستان را ارائه کنیم که حالا در سال ۲۰۲۵ وقت ما ختم میشود، اما به دلیل کاهش بودجه تا حال این مسئولیت را انجام داده نتوانستیم. در حال حاضر ۳۰ درصد افغانستان یعنی ۱۲۰۰ کیلومتر مربع زمین آلوده با ماین است. در ولایتهای جنوبی که در بیست سال گذشته جنگ بوده و ما به آن دسترسی نداشتیم، بیشتر ماینها باقی مانده است."
قابل ذکر است که افغانستان از چندین دهه به این طرف از جمله کشورهای جنگزده خوانده میشود که مواد منفجرۀ باقیمانده از جنگها و هم ماینهای از قبل جاسازیشده، هرازگاهی باعث تلفات مردم در این کشور میشود.
موسسۀ بریتانیایی ماینپاکی موسوم به "هیلوترست" یک هفته قبل گزارش داد که افغانستان از جمله چهار کشوری در جهان است که هنوز هم خطر ماینهای جاسازیشده زیر زمین در آن وجود دارد.