اگرچه از شدت جنگ در افغانستان کاسته شده، اما خطر انفجارات ناشی از ماینها و سایر مهمات منفجر نشده، پایان نیافته است.
برخی از ادارههای ماینپاکی در این کشور میگویند که برآورد آنها این است که در سال 2025 که اکنون چهارمین روز آن آغاز شده،، ممکن است تعداد تلفات افزایش یابد.
شهاب الدین حکیمی، رئیس یک ادارۀ ماینپاکی در افغانستان به نام"MDC" به رادیو آزادی گفت:
"در سال 2024، ماهانه 60 تلفات در افغانستان داشتیم. از آنجایی که برنامۀ ماینپاکی تقریباً 70 تا 80 درصد متوقف شده است، این تلفات ممکن است ادامه یابد و حتی در سال آینده افزایش یابد، چون که مهاجرین از ایران و پاکستان میآیند، آوارگان داخلی نیز ممکن است با استفاده از آرامش موجود به خانههای اصلی خود بازگردند."
در همین حال برخی افرادی که در نتیجۀ انفجار ماینها در افغانستان معلول شده اند، میگویند که شرایط زندگی دشوار است و برای تأمین هزینههای خانوادههای خود درمانده اند.
رحیم، باشنده ننگرهار میگوید که انفجار ماین هر دو پای او را قطع کرده است. او به رادیو آزادی گفت:
"من هم معلول هستم، مشکلات اقتصادی زیادی دارم، سرپرست خانوادۀ پرجمعیت هم هستم، هیچ کس دیگری را هم ندارم که کار کند. غذای خانواده و فرزندانم را به سختی پیدا میکنم."
نورآغا، باشندۀ کابل نیز با همین سرنوشت دچار است. او به رادیو آزادی گفت:
"در انفجار مین هر دو پایم قطع شد و یکی از چشمانم آسیب دید، چند تن دیگر از دوستانم نیز در این انفجار ماین مجروح شدند، اما در اینجا ما با مشکلات زیادی روبهرو هستیم. نه در جامعه و نه در دولت هیچ کسی حق معلول را نمیدهد. ما مشکلات اقتصادی و مشکلات آموزشی داریم و در بخش انتقال ما هم چالشهای زیادی وجود دارد."
بر اساس گزارش دفتر هماهنگی امور بشردوستانۀ ملل متحد (اوچا)، در حال حاضر یک میلیون و 200 هزار متر مربع زمین در افغانستان پوشیده از ماین و سایر مهمات منفجر نشده است.
بر اساس ارقام این اداره، انفجار ماینها و مهمات جنگی باقی مانده
رئیس ادارۀ MDC در افغانستان میگوید، اگر موسسات ماینپاکی تمویل نشوند، تعداد تلفات ماینها و سایر مهمات منفجر نشده افزایش خواهد یافت.
از جنگها تنها از جنوری 2022 تا فبروری 2024 جان 1401 نفر را در افغانستان گرفته که 86 درصد آنها کودکان بوده اند.
در حال حاضر به جز یک یا دو اداره، دیگر ادارههای ملی ماینپاکی در افغانستان به دلیل نداشتن بودجه فعالیت نمیکنند و 10 تا 12 هزار کارگر بخش ماینپاکی بیکار شده اند.
شهاب الدین حکیمی، رئیس ادارۀ MDC در افغانستان میگوید که اگر ادارههای ماینپاکی تمویل نشوند، تعداد تلفات ماینها و دیگر مهمات منفجر نشده افزایش خواهد یافت.
"اگر وضعیت در سال آینده به همین منوال ادامه یابد، مشکل مرگ و میر و جراحت به ویژه در میان کودکان و زنان در افغانستان افزایش خواهد یافت."
در همین حال کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ (ICRC) شنبۀ گذشته (31 دسامبر) در گزارشی اعلام کرد که در سال 2024، 455 غیرنظامی افغان در 234 مورد انفجار ماین و سایر مهمات منفجر نشده در افغانستان کشته و یا زخمی شدند.
این کمیته تعداد کشتهشدگان و زخمیها را مشخص نکرد، اما افزود که ۳۵۹ تن قربانیان کودکان بودند.
محمد یوسف یوسفی، یکی از مسئولان ادارۀ “MATC” که مسئولیت نظارت و هماهنگی همه سازمانهای داخلی و بینالمللی ماینپاکی در افغانستان را بر عهده دارد، به رادیو آزادی گفت که فعالیتهای این اداره به دلیل کمبود بودجه با مشکل مواجه شده است.
او گفت که در صورت دریافت کمک مالی، ابتدا مناطق را از وجود ماینها و سایر مهمات منفجر نشده که در اولویت هستند، پاکسازی خواهند کرد.
اگرچه از شدت جنگ در افغانستان کاسته شده است، اما خطر انفجارهای ناشی از ماینها و سایر مهمات منفجر نشده که در جریان جنگها به ویژه در بیست سال گذشته در زمان نظام جمهوری مخلوع کار گذاشته شده بودند، پایان نیافته است.