او در این ملاقات گفت که"این دیدار یک فرصت خوب برای گفتوگو در مورد بحران بشری افغانستان برای جامعه جهانی است."
زلمی خلیلزاد می گوید، گاهی دشمن هم میتواند برایت خوبی کند
صادق خان همچنین از جامعۀ جهانی خواسته تا به حمایت و کمک های بشری با افغان ها ادامه دهد.
روز شنبه(۱۰ جنوری) نشست دو روزه حمایت از آموزش دختران در جوامع اسلامی در شهر اسلامآباد پایتخت پاکستان آغاز شد و در آن نمایندگان ۴۷ کشور اسلامی و ۱۵۰ سازمان غیردولتی اشتراک دارند.
شهباز شریف، صدراعظم پاکستان که ریاست این نشست را به عهده دارد، در سخنرانیاش در نخستین روز این نشست گفت که ممانعت دختران از آموزش"محرم ساختن آنها از آیندهی روشن" است.
هرچند طالبان أفغانستان نیز در این نشست دعوت شده بودند، اما نمایندگان این گروه در آن اشتراک نکردند.
عدم حضور نمایندگان طالبان در نشست حمایت از آموزش دختران، وضعیت روانی دختران محروم از آموزش را در أفغانستان بدتر ساخته است.
نوریه که قبل از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان در پوهنزی طب تحصیل می کرده و اکنون در خانه نشسته شام گذشته به رادیو آزادی گفت:
"با جلسۀ بین المللی کشورهای مسلمان در مورد حقوق زنان، خصوصاً حق آموزش و تعلیم، جرقه ای امید نزدم پیدا شد، اما وقتی خبر شدم که طالبان قبول نکردند تا در آن شرکت کنند، آن زرۀ امید را هم از دست دادم، هیچ امیدی به این جلسه ندارم."
نشست دو روزۀ حمایت از آموزش دختران که در اجندای آن ممنوعیت تحصیل دختران از سوی طالبان در افغانستان نیز شامل است، در حالی دایر شده، که روابط پاکستان با طالبان حاکم در افغانستان متشنج است .
زلمی خلیلزاد نماینده ویژه سابق امریکا در امور صلح افغانستان با اشاره به این نشست، روز شنبه(10 جنوری) در شبکۀ اکس(تویتر سابق) نوشته که هدف از برگزاری این نشست از سوی پاکستان این نیست که صادقانه میخواهد که برای زنان و دختران افغان چیزی را انجام دهد، بلکه جنبۀ تبلیغاتی دارد و بخشی از درگیری جاری بین پاکستان و طالبان افغانستان است.
خلیلزاد همچنین گفته"گاهی اوقات دشمن نیز میتواند برایت خوبی کند."
به گفته خلیلزاد، وضع محدودیتها بر دختران و زنان افغان از سوی طالبان غیراسلامی است و برای منافع ملی افغانستان و آیندهی این کشور مضر است.
در حدود یک هفتۀ که گذشت بیش از ۸۰۰ مهاجر افغان در اسلامآباد دستگیر و تعدادی از آنها اخراج شدهاند
آقای خلیلزاد این پرسش را نیز مطرح کرده که چه وقت عناصر با احساس طالبان و سایر افغانها در برابر آنچه که او"تصامیم نادرست رهبری شده از قندهار" خواند، ایستادگی خواهند کرد؟
به گفته نماینده ویژه سابق امریکا در أمور صلح أفغانستان"حل این مشکل به افغانها ارتباط دارد."
در شرایطی که پاکستان میزبان کنفرانس بینالمللی در مورد آموزش دختران در جوامع اسلامی است، به نظر میرسد که روابط اسلام آباد با حاکمان فعلی در کابل بیش از هر زمان دیگر متشنج تر است.
پس از حملات هوایی پاکستان بر ولسوالی برمل در ولایت پکتیکا، درگیری ها بین طالبان و نیروهای پاکستانی در امتداد خط دیورند افزایش یافته که تازه ترین مورد آن گلوله باری نیروهای پاکستان بر برخی از مناطق در سرکانو و دانگام در کنر بود که به جان و اموال أفغان ها آسیب رسانیده است.
علاوه بر آن، در این اواخر دستگیری، آزار و اذیت مهاجرین افغان در شهر اسلامآباد، پایتخت پاکستان نیز افزایش یافته و براساس گزارشها، در حدود یک هفتۀ که گذشت بیش از ۸۰۰ مهاجر افغان در اسلامآباد دستگیر و تعدادی از آنها اخراج شدهاند.
این پناهجویان مدعی اند که با وصف داشتن اسناد قانونی اقامت در پاکستان، از سوی پولیس آن کشور دستگیر شده، مورد آزار و اذیت قرار می گیرند.
آرش همایون