به گزارش روزنامۀ گاردین چاپ بریتانیا، این زن برای دفاع از حقوق بشر در افغانستان جان خود را به خطر انداخته بود و به بریتانیا پناه برد.
وزارت داخلۀ بریتانیا به این زن گفته است که بازگشتش به افغانستان بیخطر است.
بر اساس گزارش روزنامۀ گاردین ، این زن با نام مستعار «مینا» پیش از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان، در پروژههای تحت حمایت حکومتهای غرب در این کشور کار میکرد و در آموزش و مشاوره به زنان در سراسر افغانستان نقش داشت.
از بازگرداندهشدن به کشورم میترسم.
در گزارش به نقل از مینا آمده است: «فکر میکردم درخواست پناهندگیام پذیرفته میشود. من از افغانستان استم. یک زن هستم و با حکومتهای غربی همکاری کردهام. رد شدن (درخواست پناهندگیام) شوک مطلق بود. حالا هر روز از بازگرداندهشدن به کشورم میترسم. داشتن یک زندگی عادی در اینجا برایم مثل یک رویاست. واقعاً از نظر روانی رنج میبرم.»
با بهقدرترسیدن دوبارۀ طالبان در افغانستان، بسیاری از فعالان زن این کشور را ترک کردند و به اروپا و امریکا مهاجر شدند.
این در حالی است که طالبان کمیسیون مستقل حقوق بشر و وزارت امور زنان را منحل کردند؛ نهادهایی که پروندههای خشونت علیه زنان و دختران و نقض حقوق آنان را بررسی میکردند.
در گزارش روزنامۀ گاردین به نقل از مینا آمده است: «وقتی با پروژههای حکومتی غرب کار میکردم، آموزش امنیتی دیده بودم که اگر دچار انفجار یا اختطاف گرفتار شوم، چطور واکنش نشان دهم. هر روز فقط چند دقیقه یا چند ثانیه با انفجار فاصله داشتم. قلبم با عبور از پوستههای تلاشی میتپید. هر صبح که با خانوادهام خداحافظی میکردم، فکر میکردم که شاید آخرین باری باشد که آنها را میبینم. برخی همکارانم ناپدید شدند.»
به گزارش گاردین ، وزارت داخلۀ بریتانیا در گذشته معمولاً درخواست پناهندگی زنانی چون مینا را که بهدلیل کارشان برای توانمندسازی زنان در معرض خطر هدفقرارگرفتن از سوی طالبان بودند و شواهدی از همکاری با پروژههای غربی ارائه داده بودند، میپذیرفت.
رد درخواستهای پناهندگی ۲۶ زن افغان از سوی بریتانیا
اما بر اساس آمار مهاجرت سهماه اخیر سال ۲۰۲۴ نشان میدهد که درخواستهای پناهندگی ۲۶ زن افغان از سوی بریتانیا رد شده است.
در ادامۀ گزارش آمده است که دو هزار پناهجوی افغان در این مدت با پاسخ منفی روبهرو شدهاند که افزایشی چشمگیر نسبت به زمان مشابه سال ۲۰۲۳ را نشان میدهد.
در آن زمان تنها ۴۸ مورد رد درخواستهای پناهندگی پناهجویان افغان ثبت شده بود.
بر اساس گزارش امسال سازمان دیدبان حقوق بشر دربارهٔ افغانستان، وضعیت حقوق زنان و دختران بهشدت بدتر شده و خطرهای امنیتی در برابرشان افزایش یافته است.
اما مأمور رسیدگی به پروندهٔ مینا به او نوشته است: «تشخیص داده میشود که شما در صورت بازگشت به افغانستان با خطر واقعی آزار یا آسیب روبهرو نیستید.»
در نامۀ رد پناهندگی مینا همچنان آمده است: «شما احتمالاً بهدلیل وظیفۀتان از شبکۀ حمایتی قویای برخوردارید.»
در گزارش گاردین آمده است که یک سخنگوی وزارت داخلۀ بریتانیا گفته است که دربارهٔ پروندههای انفرادی تبصره نمیکنند.
اما جیمی بل، از مؤسسۀ دنکن لوئیس و وکیل خانم مینا، گفته است که رد شدن درخواست پناهندگی ۲۶ زن افغان در سهماههٔ اخیر تکاندهنده است.
بل همچنان تصمیمگیری در مورد مینا را ناراحتکننده خوانده است و افزوده است که بریتانیا باید به حمایت از چنین افرادی افتخار کند.
او گفت، رد درخواست پناهندگی مینا اهانت به تمامی اشخاصی است که در افغانستان از ارزشهای غربی دفاع کردهاند.