پس از آنکه زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه پیشین امریکا در امور صلح افغانستان، پاکستان را به ادامه حمایت از گروههای تروریستی متهم کرد، شماری از تحلیلگران سیاسی و امنیتی افغان ادعا میکنند که گروههای تروریستی مختلف، از جمله داعش، در پاکستان پناهگاههای امن دارند و در آنجا آموزش میبینند.
اکنون هم داعش یک پروژه برای منطقه است که پاکستان در عقب آن قرار دارد. زمانیکه داعش در خاورمیانه شکست خورد، پاکستان از میان برخی مجاهدین و طالبان یک گروه ساخت، آنها را در وزیرستان شمالی جا بهجا کرد و نام شاخهء خراسان داعش را بر آن گذاشت.اسحاق اتمر،
اسحاق اتمر، کارشناس مسائل سیاسی و امنیتی، در صحبت با رادیو آزادی، پاکستان را به فراهم کردن پناهگاه امن برای گروه شبهنظامی داعش در وزیرستان شمالی متهم کرد:
"اکنون هم داعش یک پروژه برای منطقه است که پاکستان در عقب آن قرار دارد. زمانیکه داعش در خاورمیانه شکست خورد، پاکستان از میان برخی مجاهدین و طالبان یک گروه ساخت، آنها را در وزیرستان شمالی جا بهجا کرد و نام شاخهء خراسان داعش را بر آن گذاشت. این یک پروژهء دیگر پاکستان است که برای اهداف استراتیژیک و منطقهای از آن استفاده میشود."
زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه پیشین امریکا در امور صلح افغانستان، به تازگی گفته که پاکستان به حمایت از گروههای تروریستی همچنان ادامه میدهد.
او این اظهارات را ناوقت روز شنبه در واکنش به اظهارات خواجه آصف، وزیر دفاع پاکستان مبنی بر اینکه پاکستان در سه دهه گذشته از تروریستها حمایت کرده است، بیان کرد.
خواجه آصف جمعه گذشته در مصاحبه با اسکای نیوز گفت: «به مدت سه دهه، ما این کار نفرتانگیز (حمایت از تروریسم) را برای امریکا، بریتانیا و غرب انجام دادیم، این یک اشتباه بود و اکنون این کار به ما نسبت داده میشود.»
او این اظهارات را در پاسخ به سوالی درباره دخالت پاکستان در حمله مرگبار اخیر در کشمیر بیان کرد.
.این غیرممکن است که استخبارات پاکستان اطلاعاتی در مورد این مراکز نداشته باشدزلمی خلیلزاد
آقای خلیلزاد در واکنش به همین اظهارات خواجه آصف، در شبکهء ایکس خود نوشت که گزارشهای معتبر نشان میدهند که شبهنظامیان بلوچ در اواسط ماه مارچ به یک پایگاه داعش در منطقه مستنگ بلوچستان حمله کرده و سی نفر از اعضای گروه داعش را کشتهاند.
به گفته خلیلزاد، «این غیرممکن است که استخبارات پاکستان اطلاعاتی در مورد این مراکز نداشته باشد».
خلیلزاد پیش از این گفته بود که اسلامآباد باید گامهای جدی علیه حضور داعش بردارد، چرا که به گفتهء او این گروه تهدیدی برای پاکستان، منطقه و جهان است.
زلمی خلیلزاد چند روز پیش، در شبکهء ایکس «توییتر سابق» نوشت که منابعی به او گفتهاند که نگرانند که پاکستان در جریان اخراج مهاجران افغان از آن کشور، تروریستهای داعش را به افغانستان منتقل کند.
اختر محمد راسخ، کارشناس امنیتی، نیز داعش را به بیثبات کردن کشورهای منطقه متهم میکند، گروهی که به باور او نیز توسط پاکستان حمایت میشود: "گروههای تروریستی از جمله داعش، در پاکستان مستقر هستند و از حمایت جنرالهای پاکستانی برخوردارند.
به همین دلیل، کشورهای منطقه از جمله افغانستان، هند و ایران ناامن هستند. این گروهها تلاش دارند تا کشورهای آسیای میانه را نیز ناامن سازند و در پشت همه این مسائل، اردوی پاکستان و استخبارات آن قرار دارند."
با این حال، تحلیلگران افغان که در این گزارش با آنها صحبت شده است، هیچ مدرکی برای ادعاهای خود ارائه نکردند.
حکومت پاکستان نیز هنوز رسماً در مورد اظهارات زلمی خلیلزاد اظهار نظر نکرده است.
اظهارات در مورد حضور داعش در پاکستان در حالی مطرح میشود که در ۵ مارچ، پاکستان از دستگیری و استرداد یک عضو داعش به ایالات متحده که متهم به دست داشتن در حمله به نیروهای امریکایی در میدان هوایی کابل در اگست ۲۰۲۱ بود، خبر داد.
پاکستان گفته که این شخص شریف الله نام داشته و طی یک عملیات موفقیت آمیز در امتداد خط دیورند دستگیر شده است.
پس از این، ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، در پیام صوتی که به رسانهها ارسال شده بود، گفت که دستگیری اعضای داعش در پاکستان نشان میدهد که این گروه در آنجا پناه گرفته و پناهگاههای امنی برایشان در آنجا ایجاد شده است.
مقامات طالبان پیش از این نیز همواره در کنار ادعاهای سرکوب داعش در افغانستان اتهاماتی مشابهی را مطرح کردهاند، اما مقامات پاکستانی این ادعاها را رد کردهاند.
شاخه ولایت خراسان گروه داعش در سال ۲۰۱۵ حضور خود را در امتداد خط دیورند اعلام کرد.
در ابتدا، این گروه عمدتاً از شبهنظامیانی تشکیل شده بود که از طالبان پاکستان ناراضی بودند و توسط حافظ سعید خان پاکستانی رهبری میشد.
این گروه سپس در ننگرهار، کنر و جوزجان نیز ظهور کرد، از تعداد دقیق اعضای این گروه اطلاعی در دست نیست.
گزارشها همچنین حاکی از آن است که از سال ۲۰۲۰، ثناالله غفاری با نام مستعار شهابالمهاجر رهبری این گروه را بر عهده داشته و ایالات متحده برای دستگیری او ۱۰ میلیون دالر جایزه تعیین کرده است.
خبرگزاری رویترز گزارش داده است که غفاری ۲۹ ساله است و سال گذشته پس از زخمی شدن در افغانستان به پاکستان فرار کرد و گمان میرود که در بلوچستان پنهان شده باشد.
از زمان تصرف کابل توسط طالبان در اگست ۲۰۲۱، شاخه ولایت خراسان داعش مسئولیت تعدادی از حملات مرگبار در افغانستان را بر عهده گرفته است.