بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) میگوید که امریکا به استثناء دو برنامه تقریباً تمامی کمکهای خود به افغانستان را قطع کردهاست.
سیگار در گزارش سه ماهه ۹۰ صفحهیی خود که به تاریخ ۳۰ اپریل منتشر شده، گفته است که در سه ماه گذشته ۲۲ برنامه تحت حمایت ایالات متحده در افغانستان متوقف شده که هزینه مجموعی آن ۱.۳ میلیارد دالر بوده است.
در این گزارش آمده که اداره توسعه بینالمللی ایالات متحده (یو اس ای آی دی) پس از تکمیل کردن روند بررسی کمکهای خارجی در ماه مارچ به کانگرس گزارش داده که این اداره حدود ۹۰۰ برنامه فعال در سراسر جهان داشت که از این میان ۹ برنامه آن در افغانستان بود.
با این حال، گفته شده که اکنون با تکمیل شدن این بررسی در ۳۰ اپریل، تقریباً تمامی برنامههایی که توسط ایالات متحده در افغانستان تمویل میشوند، متوقف شدهاست.
این گزارش نشان میدهد که برنامههای لغو شده از سوی ایالات متحده شامل کمکهای غذایی اضطراری، مراقبتهای صحت مادران و کودکان، تحقیقات در مورد توبرکلوز، کمک به پناهجویان و برنامههای آموزشی برای دختران است.
در این گزارش به نقل از جین آلویس، سرپرست دفتر سیگار آمده که تعلیق این کمکها پس از بررسی همهجانبه برنامههای کمکهای خارجی ایالات متحده صورت گرفته است.
شماری از افغانهایی که قبلاً کمکهای امریکا را دریافت کردهاند، اما حالا متوقف شده، میگویند که با شرایط وخیم بشری و اقتصادی مواجه هستند.
حمید باشنده شهر کابل به رادیو آزادی گفت: "زندهگی ما بسیار خراب است، وضعیت اقتصادی همه مردم بسیار خراب شدهاست، زیرا امریکا نیز کمکهایش را به مردم متوقف کردهاست، از زمانیکه امریکا کمکهایش را متوقف کرده، بیشتر بر اقتصاد مردم تأثیر گذاشته است."
یکی از باشندهگان ولایت ننگرهار و سرپرست یک خانواده پنج نفریکه چند ماه قبل از پاکستان برگشته و اکنون با چالشهای زیادی روبهرو است، افزود: "دو بار کمک غذایی دریافت کردیم، بسیار خوب بود، اما بعد از آن کسی به ما کمک نکرده است، وضعیت اقتصادی ما بسیار خراب است، برای نان چاشت غذای کافی نداریم و اگر چاشت را داشته باشیم، برای شام خود نداریم، اگر باشد باز برای صبح ما پیدا نمیشود."
وضعیت اقتصادی ما بسیار خراب است، برای نان چاشت غذای کافی نداریم و اگر چاشت را داشته باشیم، برای شام خود نداریم.
سیگار به نقل از دفتر کمکهای بشردوستانه ایالات متحده امریکا (یو اس ای آی دی) نوشته است که تمام ۱۶ برنامه کمکی این اداره در افغانستان که بیش از ۷۶۵ میلیون دالر هزینه داشت، به تاریخ ۵ اپریل سال جاری خاتمه یافته است.
در این گزارش آمده که با لغو برنامههایی که از سوی امریکا تمویل میشد، سازمانهایی که این برنامهها را تطبیق میکنند، کارمندان خود را نیز کاهش دادهاند.
یک مقام سازمان ملل متحد به سیگار گفته است که به دلیل لغو این برنامهها، دستکم ۱۳۱۳ زن شغلشان را از دست دادهاند.
پشتون گل باشنده کابل به رادیو آزادی گفت که دختراناش قبلاً در برخی از مراکز آموزشیکه از سوی امریکا حمایت مالی میشد، درس میخواندند و به صورت ماهانه مقداری مواد غذایی در آنجا به آنها داده میشد.
خیلی مجبور هستیم و با مشکلات اقتصادی مواجه هستیم، فقط پسر ۹ سالهام موتر میشوید، من دیگر هیچ کارگر مرد در خانه ندارم، خواهش ما این است که حداقل یک مؤسسه خیاطی یا کدام کسب دیگر برای ما فراهم کند تا حداقل چند روپیه پیدا کنیم.
اما بهگفته او پس از مسدود شدن این مراکز دختراناش از درس خواندن باز مانده و در خانه نشسته اند و از سایر کمکهای بشری نیز محروم شدهاند: "کار وجود ندارد، دخترانم بیکارند، اجازه رفتن به مکتب را ندارند، حالا مکتب و درس نیست، ما فکر میکنیم که چه کنیم، خیلی مجبور هستیم و با مشکلات اقتصادی مواجه هستیم، فقط پسر ۹ سالهام موتر میشوید، من دیگر هیچ کارگر مرد در خانه ندارم، خواهش ما این است که حداقل یک مؤسسه خیاطی یا کدام کسب دیگر برای ما فراهم کند تا حداقل چند روپیه پیدا کنیم از درس و مکتب خو بازماندن که حالا بیسرنوشت نشوند."
گفتنیست که علاوه بر توقف کمکها و برنامهها، حکومت طالبان زنان را از کار در تمام ادارات غیر دولتی و برخی از ادارات دولتی منع کرده که باعث بیکار شدن هزاران زن شدهاست.
در گزارش سیگار آمده است که دو برنامه تحت حمایت ایالات متحده برای افغانها که از تعلیق کمکهای خارجی معاف شده بودند، بورسیههای تحصیلی ساینس، تکنالوژی، انجنیری و ریاضیات (اس تی ای ام) برای زنان است که ۵۹ دختر محصلیکه در قطر و ترکیه تحصیل میکنند از آن مستفید میشوند.
این گزارش میافزاید که این برنامه به جای تاریخ اصلی ۲۶ سپتامبر ۲۰۲۸ به تاریخ ۳۰ جون ۲۰۲۵ خاتمه میابد.
برنامه دیگر از محصلین در افغانستان که از طریق پوهنتون امریکایی افغانستان (ای یو ای اف) که به شکل آنلاین تحصیل میکنند از ۱۰۷۰ محصل فارغ التحصیل حمایت میکند که قرار است این برنامه هم در ۳۱ دسمبر ۲۰۲۶ به پایان برسد.
این درحالیست که دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا پس از آن که در اواسط ماه جنوری به عنوان چهلوهفتمین رئیس جمهور امریکا مراسم تحلیف بجا آورد، با صدور فرمان اجرایی، کمکهای خارجی کشورش به تمام کشورها از جمله افغانستان را به حالت تعلیق درآورد، زیرا بر اساس این فرمان، این کمکها با منافع ملی امریکا مطابقت ندارد.
ترمپ این کمکها را تا ارزیابی وضعیت و گزارشدهی از سوی وزارت خارجه امریکا به حالت تعلیق درآورده است.