لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۲۹ ثور ۱۴۰۴ کابل ۱۱:۱۸

۱۰ درصد «فیس پروسس»؛ پاکستان تجارت افغانستان را هدف گرفته؟


لاری‌های اموال تجاری در چمن، عکس از آرشیف
لاری‌های اموال تجاری در چمن، عکس از آرشیف

به ادامه وضع تعرفه ها و بلند بردن مالیات براموال تاجران افغان ازسوی حکومت پاکستان، به تازگی اداره فدرال عواید پاکستان (اف بی آر) از تطبیق هزینه ده ۱۰ درصدی موسوم به «فیس پروسس» بر پنج دستهٔ جدید اموال تجارتی افغانستان خبر داده است.

اکسپرس تربیون روزنامه پاکستانی روز دوشنبه ۱۹می به نقل از اعلامیه‌ای رسمی این اداره نوشته که این هزینه بر ابزار های از جمله وسایل زراعتی، جرثقیل‌ها، ضایعات الکترونیکی و ماشین‌های ذخیره معلومات اعمال خواهد شد،که قبلا از پرداخت این هزینه معاف بودند.

در ادامه به نقل از منابع آمده که به پیشنهاد وزارت تجارت پاکستان این اقدام برای جلوگیری از سوءاستفاده از تعرفه‌های پایین گمرکی افغانستان، تضمین بانکی و فیس پروسس انجام می شود.

اعمال ۱۰ درصد هزینه یا «فیس پروسس » بر تعداد از کالا های تجارتی افغانستان نگرانی های تاجران وصنعت کاران افغانی را برانگیخته که اموال شان را از بنادر پاکستان به ویژه بندر کراچی به افغانستان وارد می کنند.

سخی محمد یکی از تاجران وارد کننده ماشین آلات صنعتی و مواد خام از بندر کراچی در مورد به رادیوآزادی گفت

ضربه اول این است که با گرفتن ده درصد قیمت جنس بالا می‌رود

«ضربه اول این است که با گرفتن ده درصد قیمت جنس بالا میرود، دوم این که پرو سس اسناد وقت گیرمی‌شود تا که اسناد ساخته شده وازطریق سیستم حسابات خود را میکنند، هفت تا هشت روز را در برمیگیرد، درحالی که درگذشته اگر کار پروسس دردو تا سه روز دربند کراچی ختم می‌شد »

فیروزخان یکی از فابریکه داران نیز نظرمشابهی دارد.

این تاثیر منفی دارد به دلیل همین افزایش ده درصد و پنج درصد مالیات نیم کارخانه ها در داخل سقوط کرده

«این تاثیر منفی دارد به دلیل همین افزایش ده درصد و پنج درصد مالیات نیم کارخانه ها در داخل سقوط کرده است، قبلا به تعداد ۲۰۰کارگر داشتم ، اما فعلا تعداد شان به ۲۵نفر رسیده است همه مسایل سیاسی است با تجارها اصلا همکاری نمی شود. »

دراین حال اتاق مشترک تجارت وصنایع افغانستان وپاکستان نیز شامل شدن برخی از اقلام تجارتی از جمله ماشین آلات تخنیکی ، صنعتی و ساختمانی را در لیست اموال هزینه ده درصدی «فیس پروسس » ازسوی پاکستان را تایید کرده ،اما نگران کننده می خواند.

نقیب الله صافی رئیس اجرائیه این اتاق درمورد به رادیوآزادی از حکومت طالبان و پاکستان خواست تا با ایجاد یک میکانیزم جامع این مشکلات را برطرف کرده و درحل مشکلات دربخش تجارت وترانزیت بین دو کشور تلاش کنند.

«براموال که ده درصد مالیه یا «فیس پروسس اموال» اضافه شده است یک تعداد اقلام را حذف کرده است اما یک تعداد دیگررا شامل کرده است که اکثرا ماشین آلات است که شامل ماشین آلات تخنیکی ، زراعتی، صنعتی و ساختمانی میباشد که این یک عمل درست نیست.»

آقای صافی افزود که حکومت پاکستان درسال ۲۰۲۳ سه نوع قیودات برترانزیت افغانستان وضع کردو یک تعداد اقلام را در لیست ممنوعه قرارداد که تجار افغان آن را وارد کرده نتوانند و بر یک تعداد اقلام مالیه ده درصدی زیر نام «فیس پروسس» وضع کرد و تضمین بیمه را به تضمین بانکی تغییرداد.

اما به گفته او در حال حاضر پاکستان دوباره ضمانت های بانکی را به تضمین بیمه تغییرداده که این یک سهولت است، اما درکل مشکلات دیگر هم فرا راه تجار افغان باید حل شود.

برخی از آگاهان ودست اندرکاران بخش تجارت و صنعت این عملکرد تازه حکومت پاکستان را باعث کاهش سطح واردات ازطریق بنادرپاکستان به ویژه بندرکراچی عنوان کرده می گویند حالا بندرعباس راه بدیل برای تاجران است.

عبدالبصیرترکی رئیس اجرائیی انجمن صنعت کاران افغانستان یکی از آنان به رادیوآزادی گفت :

«فعلا ۱۵درصد اموال ازطریق بندر کراچی و بقیه ۸۵درصد از طریق بندرعباس داخل کشور می‌شود، اگرچه اموال تجار به وقت اش نمیرسد ولی تاجران همان مسیر را ا نتخاب میکنند بخاطری که مسیرکراچی به اصطلاح عام برای تاجران خام شده است، همین علت حرکات مغرضانه پاکستان بود که از صد درصد به ‌۱۵فیصد رسید و این ۱۵فیصد هم به صفرمیرسد.»

پاکستان درگذشته نیز چندین بار درکنار افزایش مالیات و تعرفه های گمرکی ، بنادر تجارتی خود را بروی اموال صادراتی افغانستان به پاکستان بسته و میلیون ها دالر خساره را به ویژه درهنگام رسیدن فصل میوه های افغانستان به تاجران افغان وارد کرده است.

کالاهای ترانزیتی تاجران افغان اکثرا از بندر کراچی و گذرگاه تورخم از پاکستان به افغانستان انتقال داده می شود.

XS
SM
MD
LG