لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۱ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۰۰:۱۲

یوناما: نشست دو روزه دوحه بخشی از روند منسجم برای تعامل با طالبان است


افغانستان-کابل، رزا اوتونبایوا رئیس یوناما در دیدار با امیرخان متقی وزیر امور خارجه طالبان (عکس از‌ آرشیف)
افغانستان-کابل، رزا اوتونبایوا رئیس یوناما در دیدار با امیرخان متقی وزیر امور خارجه طالبان (عکس از‌ آرشیف)

هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) می‌گوید که نشست دو روزه در دوحه بخشی از یک روند سازمان‌یافته، منسجم و هماهنگ برای تعامل با طالبان است.

یوناما روز سه شنبه اول جولای در صفحه فیسبوک خود با نشراعلامیه‌ای گفته که در سومین نشست کمیته مبارزه با مواد مخدر و دومین نشست کمیته تخنیکی سکتور خصوصی میان طالبان و نمایندگان کشورهای مختلف که روز دوشنبه در دوحه آغاز شد، اولویت‌های دیگر برای تعامل با طالبان مشخص می شود.

در اعلامیه یوناما آمده است که "این گروه های کاری تخنیکی که به هدف پیگیری موضوعات مطرح شده در سومین نشست نمایندگان خاص در دوحه قطر، در جولای سال گذشته و بر اساس سفارشات گزارش ارزیابی مستقل ارائه شده به شورای امنیت سازمان ملل ایجاد شده اند، یک بخشی از تعامل سیستماتیک، هماهنگ و منظم تر با مقامات حاکم در افغانستان است که به منفعت مردم کارمی کند."

در این اعلامیه آمده که در این نشست‌ها نمایندگان کشورهای مختلف، سازمان ملل متحد، نهادهای بین‌المللی،نمایندگان طالبان و متخصصین بخش های مربوط شرکت کرده اند، اما یوناما در مورد اینکه در این نشست‌ها به چه نتیجه‌ای رسیده است، جزئیات ارائه نکرده است.

سال گذشته سومین نشست روند دوحه در سطح سیاسی برگزار شد، اما یوناما می‌گوید این بار این نشست در سطح تخنیکی برگزار می‌شود.

یوناما وضاحت نداده است که برعلاوه این نشست ها،نشستی دیگر موسوم به نشست چهارم روند دوحه، نیز برگزار خواهد شد یا خیر.

در سومین نشست روند دوحه که به تاریخ ۳۰ جون سال گذشته برگزار شده بود، هیئتی به رهبری ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان اشتراک داشت.

پس از آن نشست ، ذبیح‌الله مجاهد به رسانه‌ها گفت که در سومین نشست این روند در مورد تجارت خصوصی، بانکداری و مبارزه با مواد مخدر بحث شده است.

در آن نشست به زنان افغان اجازه داده نشد که مستقیماً با طالبان صحبت کنند و این موضوع موجب انتقادات شدید بسیاری از نهادهای حقوق بشری و زنان افغان شد.

درنشست های اخیر زنان افغان و نمایندگان گروه های سیاسی شرکت نکرده اند.

شماری از فعالان حقوق زن از برگزاری این نشست نگران هستند و به این باورند که در این نشست به شمول مواد مخدر و توسعه سکتورخصوصی روی موضوعات مورد علاقه طالبان بحث خواهد شد.

آنان هم‌چنان می‌گویند که تعامل با طالبان باید مبتنی بر تأمین حقوق بشر در افغانستان به ویژه حقوق زنان باشد.

ترنم سیدی فعال حقوق زن و رئیس شبکه مشارکت زنان افغان در صحبت با رادیو آزادی گفت:

نباید حقوق زنان و حقوق بشر را در تعاملات شان با طالبان نادیده بگیرند فراتر از آن، هر نوع تعامل با طالبان فقط به نفع این گروه است

«تقاضا ما این است که وقتی نمایندگان جامعه جهانی می آیند و با طالبان که ناقض حقوق بشر هستند و وضعیت در افغانستان روز به روز ازدست شان رو به خراب شدن است می نشینند و گفتگو می کنند ، اگر برای آنها و یوناما به حقوق مردم افغانستان، به ویژه دختران و زنان ارزش دارد ، نباید حقوق زنان و حقوق بشر را در تعاملات شان با طالبان نادیده بگیرند فراتر از آن، هر نوع تعامل با طالبان فقط به نفع این گروه است.»

ژولیا پارسی، فعال و مدافع دیگر حقوق زن می‌گوید:

«در حالیکه جای زنان افغان که قربانیان واقعی هستند، در نشست دوحه خالی است، یوناما از تعامل با طالبان سخن می‌زند، چطور جامعه جهانی می‌تواند بدون شنیدن صدای زنان از تعامل با طالبان حرف بزند، این تعامل تنها زمانی معنی دارد که مشروط به حقوق بشر به ویژه حقوق زنان باشد ؛ در غیر این صورت، این نشست نه تنها بی تاثیر است، بلکه جفا به حق زنان افغانستان نیز است.»

آنان تأکید می‌کنند که جامعه‌ی جهانی نباید در برابر ظلم و ستم سیستماتیک بر نیمی از جمعیت افغانستان سکوت کند و در مسئله مشروعیت طالبان، نباید خواست‌های مردم نادیده گرفته شود.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان به سوالات رادیو آزادی در مورد نشست دوحه پاسخ نداد، اما روز دوشنبه، ۳۰ جون، وزارت امور خارجه حکومت طالبان ازاعزام یک هیئت هفت نفره طالبان در این نشست خبرداد.

بر اساس خبرنامه این وزارت، در این هیئت نمایندگان وزارت‌های امور خارجه، داخله، صحت عامه، زراعت و مالداری، صنعت وتجارت ، مالیه، اقتصاد، و د افغانستان بانک طالبان حضور دارند.

در ادامه آمده که اعضای این هیئت در مورد همکاری های احتمالی با نمایندگان کشورهای مختلف و سازمان های بین المللی در زمینه های جلوگیری و کنترل مواد مخدر، معیشت بدیل، تداوی معتادان ، سکتور خصوصی، و بانکداری بحث خواهند کرد.

پیش از این، علیا احمد بن سیف آل ثانی، نماینده قطر درنشست شورای امنیت سازمان ملل متحد گفته بود که چهارمین نشست روند دوحه در مورد وضعیت افغانستان به میزبانی قطر به تاریخ ۳۰ جون و اول جولای برگزار خواهد شد.

پروسه دوحه در ماه می ۲۰۲۳به عنوان یک نقشه راه سیاسی برای تعامل موثرتر و منسجم بین المللی با طالبان راه اندازی شد.

تا کنون سه نشست از این روند برگزار شده است.

XS
SM
MD
LG