لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۲۵ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۰۱:۱۶

مطیع‌الله تراب، شاعر سرشناس پشتو در ۵۴ سالگی درگذشت


مطیع‌الله تراب، شاعر برجسته زبان پشتو، در سن ۵۴ سالگی به اثر سکته قلبی درگذشت. مراسم تشییع جنازه تراب، امروز سه شنبه ۲۴ سرطان در کابل و جلال آباد برگزار شد و سپس در هدیرۀ در ولسوالی خوگیانی ولایت ننگرهار به خاک سپرده شد.

آقای تراب بیشتر به سرودن اشعار انتقادی و حماسی اش شهرت داشت.

او آخرین بار در مشاعر « گل نارنج »در ماه حمل سال جاری در ننگرهار ظاهر شد و در آن به شدت از رهبر حکومت طالبان انتقاد کرد و خواهان باز شدن مکاتب دختران شد.

افکیت

شماری زیادی از حامیان او به این باورند که همین شعر انتقادی مطیع‌الله تراب باعث شد طالبان بر محافل شعرخوانی محدودیت هایی را در سراسر افغانستان وضع کنند.

شماری از افراد نزدیک به تراب ادعا کرده اند که پس از شعر خوانی در مشاعره« گل نارنج » او بیشتر در حبس خانگی بوده و اجازه شرکت در مشاعره های خصوصی را نداشت.

برخی از دوستان نزدیک به مطیع الله تراب او را شخص برده بار و وطندوست خوانده ومرگ او را یک ضایعه بزرگ به ویژه برای ادبیات پشتو می دانند.

صبغت الله هوتک یکی از دوستان نزدیک او درمورد به رادیوآزادی گفت :

«مطیع الله تراب یکی از دوستان نزدیک من و یک شخص حلیم وبرده بارو عاشق به میهن بود همیشه درمسایل ملی موقف ملی اختیارمیکرد ،مرگ مطیع الله تراب برای تمام ملت افغانستان یک ضایعه بزرگ است. »

شفیع الله تاند یکی از شاعران زبان پشتو در ولایت ننگرهار می گوید تراب نمک مشاعره بود.:

تراب صاحب یک شاعردردمند و وطندوست بود

«تراب صاحب یک شاعردردمند و وطندوست بود،تراب از حالات درک خوب داشت نه تنها که نقد میکرد ،بلکه درکنارآن راه های اساسی حل را هم به حاکمان وقت ارائه میکرد،تراب صاحب نمک مشاعره بود، درمشاعره که شرکت نمیکرد آن مشاعره نا تمام میماند»

عبدالغفورلیوال شاعرونویسنده افغان نیز با ابراز تاسف از مرگ مطیع الله تراب درمورد شخصیت وطرزشاعری او به رادیوآزادی گفت :

«مرحوم مطیع الله تراب یک شاعرمردمی بود، که افکارخود را به زبان مردم به صراحت بیان میکرد و راز محبوبیت او این بود که میدانست که مردم چه فکرمیکنند وبعدا گله ها وشکایات مردم را با صراحت لهجه بیان میکرد و درهرنوع شرایط سیاسی دربرابرحاکمان وقت شعرهای مقاومت را میگفت»

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان درگذشت مطیع‌الله تراب را تایید کرده و در این مورد در شبکه ایکس، توییتر سابق ابراز تاسف کرده است.

برعلاوه حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان، برخی از شاعران، نویسندگان و علاقمندان مطیع الله تراب از مرگ او ابراز تاسف کرده و آنرا ضایع بزرگ برای ادبیات معاصر پشتو خوانده اند.

مرگ مطیع الله تراب درصفحات مجازی از جمله در فیسبوک و واتس اپ نیز واکنش های زیاد داشته است ، بیشترعلاقه مندان وی او را شاعر حماسی و انقلابی خطاب کرده و مرگ او را تاسف بار خوانده اند.

مطیع الله تراب شاعرمطرح زبان پشتو به روز دوشنبه ۲۳سرطان به عمر ۵۴سالگی دراثر سکته قلبی درولایت خوست در گذشت و پیکر او پس از انتقال به ولایت ننگرهار به روز سه شنبه ۲۴سرطان در زادگاهش درولسوالی خوگیانی ولایت ننگرهار به خاک سپرده شد.

به اساس گزارشها ،مطیع الله تراب در سال ۱۳۵۰ در منطقه کوز بهار ولسوالی خوگیانی ننگرهار متولد شد و بیشتر عمر خود را در کرم و صده خیبر پختونخوا سپری کرد و بعداً در ولایت خوست ساکن شده بود.

در این گزارش‌ها آمده است که او تا سطح تعلیمات ابتدایی درس خوانده بود و در ولایت خوست مصروف انجام کارهای شخصی بود.

گفته می شود که او در سال ۲۰۰۸، در مشاعرهٔ «نښتر» ولایت پکتیا، این شعر با مصرع ( داسې څوک شته چې د راغلو نه پوښتنه وکړي؟) بسیار مشهور شد، پس از آن، وی به عنوان شاعر مورد نظر به‌طور مداوم به مشاعره‌ها دعوت می‌شد.

براساس معلومات پنج مجموعه شعری او ( غبار پر هندارو، للمې ګلونه، د کاڼې اوبه، سپین بغاوت او زه په خپل کړي بغاوت باندې پښېمانه نه یم) به چاپ رسیده است و در حال حاضر آخرین مجموعه شعری او ( موږه د کلیو او بانډو لیوني )در حال چاپ است.

XS
SM
MD
LG