هیدربار، معاون بخش زنان دیده بان حقوق بشر به رادیو آزادی گفت که آنها به شدت نگران حقوق زنان افغان هستند.
«امسال که روز جهانی زن را جشن می گیریم، دیده بان حقوق بشر به طور خاص بر تهدید حقوق زنان ناشی از استبداد در سراسر جهان تمرکز کرده است. البته افغانستان یکی از کشورهایی است که ما بسیار نگران آن هستیم. افغانستان نه تنها بزرگترین بحران حقوق زنان تاکنون بوده است، بلکه این بحران بسیار عمیق و قابل توجه است در حالی که طالبان همچنان به نقض آن ادامه می دهد.»
با این حال، خانم بار در حین گفتگو با رادیو آزادی، از تلاش های اخیر در حمایت از زنان افغان قدردانی کرد. وی درخواست محکمه بین المللی جزایی برای دستگیری رهبر ارشد طالبان و دیگر مقامات و پیشرفت در حمایت بینالمللی از به رسمیت شناختن آپارتاید جنسیتی در افغانستان را نمونه هایی از موفقیت این تلاش ها ذکر کرد.
ائتلاف جنبش های اعتراضی زنان افغانستان دیروز در صفحه ایکس خود نوشت که روز جهانی زن فرصتی است برای یادآوری و تجلیل از مبارزات تاریخی زنان و حقوقی که در سراسر جهان و به ویژه در افغانستان نقض می شود.
یکی از اعضای این جنبش به نام سهیلا گلستانی در پیامی ویدیویی در صفحه X این سازمان از جامعه جهانی خواست تا از زنان افغان حمایت کند: صدای گلستانی
«زنان در افغانستان سخت ترین دوره های تاریخ را پشت سر می گذارند. ما ائتلاف جنبش های اعتراضی زنان افغان در این روز بار دیگر بر خواسته های برحق خود تاکید می کنیم و از جامعه جهانی می خواهیم که از زنان افغان حمایت کند.»
میترا مهران، محقق سازمان عفو بین الملل، روز گذشته در مقاله ای که در وب سایت این سازمان منتشر شد، وجدان جامعه جهانی را به حمایت از زنان افغان فراخوانده است.
او نوشته است که تبعیض سیستماتیک و اساسی طالبان علیه زنان به حدی رسیده است که زنان و دختران به عنوان انسان به حساب نمی آیند. به گفته خانم مهران، در افغانستان نه تنها حقوق زنان و دختران بر اساس قانون زیر پا گذاشته می شود، بلکه طالبان سیاست هایی را اجرا می کنند که بر اساس آن، وظیفه زن تنها آوردن و بزرگ کردن کودک در چهاردیواری خانه است.
در حالی که طالبان محدودیتهای زنان را در افغانستان تشدید کرده است، گزارشها حاکی از آن است که مقامات محلی طالبان در ولایت هرات زنان را از رفتن به نماز تراویح منع کردهاند.
در سال های گذشته در هرات، کابل پایتخت و بسیاری از مناطق دیگر کشور، زنان در ماه مبارک رمضان به مساجد می رفتند و در مکان های مخصوص بانوان در دعای تراویح و تلاوت قرآن کریم شرکت می کردند.
یک منبع در ولایت هرات که به دلیل نگرانیهای امنیتی نمیخواهد نامش فاش شود، به رادیو آزادی گفت که او و خانوادهاش به مسجد جامع منطقه خود رفتند، اما به آنها اجازه تراویح در آن مسجد و مناطق همجوار آنرا ندادند.
در سه سال گذشته، طالبان به تدریج زنان را از تمام عرصه های زندگی اجتماعی به حاشیه رانده اند.
به مناسبت روز زن، جمعی از فعالان به نام سازمان زنان افغانستان در صفحه ایکس خود نوشتند که ۸ مارچ روز سیاهی برای زنان افغانستان است و روزی است که اعتراضات خاموش زنان، گریه ها و حسرت های خاموش زنان در خیابان های کابل، هرات و قندهار و هزاران جای دیگر دیده می شود.