مارکو روبیو هرچند گفت که شرایط امروز افغانستان با پیش از حوادث یازدهم سپتمبر سال ۲۰۰۱ مشابه نیست، اما افزود "با ۱۰ سال پیش این تفاوت وجود دارد که دیگر نیروهای امریکایی در منطقه برای هدف قرار دادن گروههای تروریستی وجود ندارند."
اشارۀ روبیو به حملات گروه القاعده بر نیویارک و پنتاگون یا وزارت دفاع امریکا در ۱۱ سپتمبر سال ۲۰۰۱ بود که در آن بیش از سه هزار نفر کشته شدند.
به گزارش ارگانهای امنیتی ایالات متحدۀ امریکا این حملات توسط اسامه بن لادن رهبر پیشین القاعده از خاک افغانستان سازماندهی شده بود.
بن لادن در آن زمان تحت حمایت طالبان در افغانستان زندگی میکرد.
روبیو در مصاحبۀ که دیشب نشر شد همچنان گفت که طالبان در مواردیکه به آنها گفته شده، در تعقیب اعضای داعش و القاعده در بخشهایی از افغانستان، همکاری کردهاند، اما افزود که در برخی موارد همکاری چندانی نداشته اند.
اما یک مقام ارشد حکومت طالبان که به دلیل حساسیت موضوع نخواست ناماش در این گزارش منتشر شود، در پیام کتبی در واکنش به اظهارات وزیر خارجه امریکا گفت که آنها بر تمام افغانستان تسلط دارند.
وی در این پیام به رادیو ازادی نوشته که مقامهای امریکایی "باید منطقهی را نشان دهند" که حکومت طالبان کنترول آن را در اختیار ندارد.
در ادامۀ پیام او آمده است که "داعش قبلاً مناطقی را در افغانستان کنترل میکرد، اما اکنون چنین نیست"
این در حالیست که پس از حاکمیت دوباره طالبان بر افغانستان، شاخه خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) مسئولیت چندین حمله و بمبگذاری مرگبار در مناطق مختلف افغانستان را بر عهده گرفته است.
آخرین حملهی که این گروه مسئولیت آن را برعهده گرفت، حمله انتحاری بر وزارت شهرسازی و مسکن حکومت طالبان بود که به گفته محمد کمال افغان سخنگوی این وزارت در نتیجه آن دو نفر به شمول مهاجم انتحاری کشته و سه نفر دیگر زخمی شدند.
پیش از آن، داعش حمله انتحاری در مقابل کابل بانک در کندز در ۲۳ ماه دلو امسال انجام داد که به گفته مقامها و نهادهای امنیتی حکومت طالبان، در آن حداقل پنج نفر کشته و هفت نفر دیگر زخمی شدند، اما برخی منابع به رادیو آزادی گفتند که در این حمله تا ۱۷ نفر کشته شده اند.
خبرساز ترین حملۀ که داعش مسوولیت آن را گرفت در یازدهم ماه دسمبر سال گذشته رخ داد که در آن خلیل الرحمان حقانی، وزیر مهاجرین و عودت کننده گان طالبان کشته شد.
از سوی هم امنیت سازمان ملل متحد نیز در دهم ماه جاری میلادی از حضور گروههای تروریستی مانند القاعده، داعش و جماعت انصارالله در افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته است که این گروه ها منطقه و جهان را با تهدید جدی مواجه میکنند.