در ادامه خواستهای جهانی برای حق آموزش دختران و زنان در افغانستان، انتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا ناوقت دیروز سهشنبه در صفحۀ توییترش نوشته است، امروز در روز جهانی آموزش، جهان این روز را به افتخار زنان و دختران افغان که به طور سیستماتیک از این حق انسانی توسط طالبان محروم میشوند، بزرگداشت میکند.
وزیر خارجۀ امریکا گفته که آنان در کنار زنان و دختران افغانستان میایستند و خواهان دسترسی برابر و بدون مانع به آموزش با کیفیت برای همه افغانها هستند.
در همین حال ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا در توییتی با محکوم کردن اقدامات طالبان برای محروم کردن زنان و دختران از آموزش، از طالبان خواسته که مکتبها را بازگشایی کنند و به وعدههایشان با مردم افغانستان عمل کنند.
همزمان با این رینا امیری، نمایندۀ ویژه امریکا در امور حقوق بشر دختران و زنان افغانستان هم گفته که در روز جهانی آموزش، آنان به زنان و دختران افغان فکر میکنند و از طالبان میخواهند که ممنوعیتهای غیرموجه بر آموزش زنان و دختران را لغو کنند.
بانو امیری افزوده است، برای جلوگیری از سلسله تازه ناکامیها و نزاع، همه افغانها باید برای رفع این سیاستهای بیمعنی تلاش کنند.
اما شماری از دختران باز مانده از تحصیل از جهان و سازمان ملل متحد میخواهند که در مقابل طالبان اقدامات عملی انجام دهند.
خاطره یکی از این دختران است. او میگوید که با بستن دروازههای آموزش تمام آرزوهایش به ناامیدی مبدل شده است.
او از مشکلاتی که پس از محرومیت از تحصیل دامنگیرش شده به رادیو آزادی گفت:
"من همچو هزاران دختر دیگر تمام آرزوهایی که داشتیم با بسته شدن پوهنتونها به خاک یکسان شد. تمام زحماتی که کشیده بودیم و تلاشهایی که کرده بودیم همهاش صفر شد و همۀ ما ناامید شدهایم و روحیۀ همه ضعیف شده است. با بسته شدن مکاتب و پوهنتونها و وظایف، همه دچار مشکلات روحی و مشکلات مالی شده اند."
وی از طالبان میخواهد که دروازههای آموزش و تحصیل را به روی دختران افغان باز کنند.
یکی دیگر از دختران بازمانده از تحصیل که نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت:
"با محکوم کردن ما به جایی نمیرسیم باید اقدامات عملی صورت گیرد و تحریمها بالای طالبان بیشتر شود، کشورهایی که از طالبان حمایت میکنند باید بالای آنها هم تحریمها صورت گیرد و بالایشان فشار وارد شود. کمکهایی که به طالبان صورت میگیرد باید قطع شود، فشارها و تحریم باید بیشتر شود و اقدامات عملی صورت گیرد."
این در حالیست که شماری زیاد از سازمانهای بینالمللی و مقامهای بلندپایۀ این سازمانها دیروز سهشنبه به مناسبت ۲۴ جنوری، روز جهانی آموزش برای آموزش دختران افغان همصدا شده اند.
آنتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل متحد ممنوعیت آموزش دختران از سوی طالبان را یک اقدام ظالمانه خوانده و خواستار پس گرفتن این تصمیم شده بود.
سازمان یونسکو که روز جهانی آموزش امسال را بنام آموزش دختران و زنان افغانستان اختصاص داده، از همه خواسته است تا صدا بلند کنند که بگذارید دختران افغان بیاموزند.
طالبان پس از حاکمیت دوبارهشان در افغانستان در ماه آگست ۲۰۲۱ به دختران بالاتر از صنف ششم اجازۀ آموزش را ندادند و در پایان ماه دسامبر ۲۰۲۲ تحصیل دختران در پوهنتونها را نیز ممنوع کردند.