لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۶ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۵:۰۱

«آیا امریکا با طالبان داخل مذاکره می شود یاخیر؟»


قبل از آن که حامد کرزی رییس جمهور افغانستان در ماه آیندهء به امریکا سفر کند، رییس جمهور اوباما باید تصمیم خود را گرفته باشد که آیا امریکا با طالبان داخل مذاکره می شود یاخیر ؟

کشورهای همسایه و تعداد زیاد افغان ها به این نظر اند که بازی های قدرت برای نفوذ در افغانستان بعد ازبیرون رفتن قوای امریکا، آغاز شده است. نظر به برنامهء که امریکا طرح کرده است تا 14 ماه بعد امریکا خروج قوای خود را از افغانستان آغاز خواهد کرد.

برای کنترول اوضاع در آینده افغانستان رقابت ها بین پاکستان، هندوستان، ایران و روسیه شروع شده است.

این واضح است که یک کشوری باید در مذاکرات با طالبان میانجی گری کند، اما در نبودن رهبری امریکا این سوال مطرح است که کی این میانجی گری را انجام خواهد داد، چه وقت و در کجا؟

در این مورد نویسنده و کارشناس امور سیاسی در پاکستان احمد رشید که چندین کتاب در مورد طالبان و جنگ افغانستان نوشته است، مطلبی را در روزنامهء واشنگتن پوست منتشر ساخته که در بخشی از آن می نویسد:
تشنج اخیر بین رییس جمهور کرزی و قصر سفید تا حدی آرام شده که قسماً این عمل از برکت تلاش های قوماندان عمومی قوای امریکا و ناتو در افغانستان جنرال ستانلی مک کریستال صورت گرفته است. یک بخش از این مشکل موقف امریکا در مورد مذاکرات حکومت افغانستان با طالبان می باشد.

به نوشتهء احمد رشید در روزنامه واشنگتن پوست، مقامات امریکایی و افغان به این نظر اند که اولین سوال رییس جمهور کرزی از آقای اوباما هنگام ملاقات در قصر سفید این خواهد بود که آیا واشنگتن از تلاش های وی برای مذاکره با بزرگان طالبان حمایت خواهد کرد یا نه؟

در ماه جنوری امریکا و ناتو تصمیم گرفتند که برای جلب و جذب طالبان ردهء دوم و سوم تلاش خواهند کرد، اما امریکا از مصالحه کامل با طالبان رو گردانده، به این نظر است که اول باید طالبان در صحنهء جنگ ضعیف شوند، بعد از آن موضوع تماس با رهبران بلند پایه این گروه مطرح شود.

اما به نوشته روزنامه، نماینده گان رییس جمهور کرزی در یک سال گذشته در کشورهای خلیج کوشش کردند که با بعضی از رهبران طالبان داخل مذاکره شوند که قسماً این کار را انجام هم دادند.

طالبان چندین بار تمایل نشان داده اند که مستقیماً با امریکا داخل مذاکره شوند و رییس جمهور کرزی این را هم می داند که بدون حمایت و تعهد آشکار امریکا به چنین مذاکرات، کوشش های حکومت افغانستان بجایی نخواهد رسید.

به نوشته احمد رشید در روزنامه واشنگتن پوست، افغان ها در انتظار یک جواب واضح امریکا می باشند که آیا در آینده چنین مذاکرات را با طالبان رهبری خواهد کرد یا خیر؟
این بار رییس جمهور کرزی امیدوار است که یک جواب مثبت بدست خواهد آورد.

روزنامه می افزاید، کرزی و اکثریت افغان ها ترس دارند که مانند سال های 1980 و 1990 بعد از خروج قوای شوروی از افغانستان، امور این کشور بازهم بدست سازمان استخبارات نظامی پاکستان آی، اس، آی، خواهد رسید که در آن وقت همه شاهد جنگ داخلی خونین در افغانستان بودند و آی، اس، آی، نتوانست و یا نخواست جنگ داخلی افغانستان خاموش شود.

اگر قوای امریکا نباشد افغانستان امروز بازهم دستخوش رقابت ها بین قدرت های منطقوی از جمله پاکستان، هندوستان و ممالک دیگر مانند ایران روسیه و کشورهای آسیایی میانه خواهد شد.

به نوشته احمد رشید، اردوی پاکستان اکنون بر سیاست خارجی این کشور تسلط کامل دارد. از این رو تصامیم پاکستان در رابطه با افغانستان بیشتر به جنون که در اردوی این کشور علیهء هندوستان وجود دارد، متمرکز خواهد بود.

به این دلیل کشورهای منطقه و ناتو شدیداً انتظار اند که امریکا با طالبان چگونه معامله خواهد کرد و قبل از آن که تشنج های منطقوی بیشتر شود، امریکا باید تصمیم خود را اعلان کند.

روز نامه می افزاید، اگر امریکا و ناتو می خواهند که در راه تعین چهارچوب مصالحه بین حکومت افغانستان و مخالفین آن کمک کنند، زمان آن رسیده که امریکا در مورد مذاکره با طالبان وضاحت نشان بدهد تا افغان ها چنین احساس نکنند که بار دیگر بدست همسایه گان رها شده اند.
XS
SM
MD
LG